Harvard T.H. Chan School of Public Health -yliopiston pieni tutkimus viittaa siihen, että monen arkikokemus vetelästä helleolosta on totta. Tutkijat toivovat, että todisteet lämmön heikentävästä vaikutuksesta terveiden ihmisten ajattelun toimintaan lisäävät halua hillitä ilmastonmuutosta.
Videolla vinkit, joilla saat puutarhasi kukoistamaan helteelläkin.
PLOS Medicine -julkaisussa esitelty tutkimus vihjaa, että kuumuus heikentää ihmisen kognitiivisia kykyjä ja että vaikutus jatkuu vielä lämpöaallon mentyäkin.
Tutkimuksessa keskityttiin tarkastelemaan, millaisia vaikutuksia äärimmäisellä kuumudella on opiskelijoiden kognitiivisiin kykyihin.
Aiemmin tiedossa on ollut, että kuumuus heikentää esimerkiksi vanhusten sekä sairaiden fyysistä terveyttä entisestään. Lämmön vaikutuksesta mielen toimintaan on vähemmän tutkimusta.
Kuumat olosuhteet heikensivät ajattelukykyä
Osana tutkimusta 44 tervettä parikymppistä yliopisto-opiskelijaa jaettiin kahteen ryhmään. Toinen ryhmä vietti aikaansa ilmastoidussa rakennuksessa, toinen rakennuksessa, josta ilmanvaihtoa ei löytynyt.
Tutkimus kesti 12 päivää. Näistä päivistä viitenä ensimmäisenä oli melko lämmin, viitenä seuraavana tukalan kuuma ja kahtena jälkimmäisenä viileää.
Jokaisena tutkimusjakson aamuna opiskelijoita pyydettiin suorittamaan lyhyt testi kännyköillään. Ne koehenkilöt, jotka eivät majoittuneet ilmastoidussa rakennuksessa, pärjäsivät testeissä huomattavasti huonommin kuin ilmastoiduissa olosuhteissa aikaansa viettäneet.
Sen lisäksi ilmastoiduttomassa rakennuksessa asuvat opiskelijat pärjäsivät verrokkejaan huonommin esimerkiksi laskutehtävissä ja reagointiaikaa mittaavissa suorituksissa.
Lämpöaalto loppui, ongelmat jatkuivat
Vaikka kuumuus hellitti tutkimusjakson aikana, opiskelijoiden kognitiiviset kyvyt säilyivät heikentyneinä.
Tukijoiden mukaan tämä viittaa siihen, että lämpöaallon kielteiset seuraukset jatkuvat, vaikka lämpötila tipahtaisi. Ilmiö voi johtua siitä, että osa rakennuksista imee itseensä lämpöä. Uutinen on ikävä varsinkin paljon aikaansa sisällä viettäville.
Tutkijat toivovat, että ilmastonmuutoksen edetessä ihmiset havahtuisivat lämmön kielteisiin vaikutuksiin myös ajattelun toimintaan. Tämä voisi lisätä ihmisten halua vaikuttaa siihen, ettei lämpötila pääsisi nousemaan holtittoman vaarallisesti.
Lähde: Instresting Engineering, Neuroscience News
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.