Yhdysvaltalaistutkimus vahvistaa käsitystä siitä, että lämpötila todella vaikuttaa ihmisen ajattelutapoihin. Vaikuttaisi nimittäin olevan niin, että kuumenevat lämpötilat lisäävät tiettyjen ihmisten aggressiivisuutta – myös itseään kohtaan.
Videolla testataan, kuinka kauan terve aikuinen pystyy olemaan kuumassa autossa.
Nature Climate Change -julkaisussa esitelty Stanfordin yliopiston tutkimus arvioi, että ilmastonmuutos voi johtaa jopa 21 000 itsemurhaan Yhdysvalloissa ja Meksikossa vuoteen 2050 mennessä
Vuosikymmenien ajan tutkijat ovat huomanneet, että itsemurhilla on tapana lisääntyä lämpiminä kuukausina. The Atlantic -lehti mainitsee, että jo vuonna 1881 italialainen lääkäri Enrico Morselli huomasi itsemurhien lisääntyvän kesäisin lämpötilan kuumentuessa.
Kuumuudelle ei ole tulossa loppua, sillä ilmastonmuutos lämmittää planeettaamme vuodesta toiseen. Lukemattomien muiden traagisten seurausten lisäksi lämpeneminen voikin lisätä itsemurhien määrää.
Kuumuus lisäsi itsemurhien määrää ja masentuneita päivityksiä
Tuoreessa tutkimuksessa tutkijat vertailivat vuosikymmenten ajalta kerättyjä lämpötila- ja itsemurhatilastoja Yhdysvalloista ja Meksikosta.
Lisäksi tutkijatiimi analysoi yli puolen miljardin Twitter-päivityksen kieltä havaitakseen kuumien lämpötilojen vaikutuksen mielenterveyteen. Tätä selvittääkseen tutkijat etsivät twiiteistä muun muassa sanoja ”yksinäinen, ”loukussa” sekä ”itsetuhoinen”.
Tutkijat havaitsivat vahvan yhteyden kuumuuden sekä niin itsemurhien määrän lisääntymisen kuin masennukselle tyypillisen kielen välillä. Yhteys on kasvanut ajan mittaa ilmaston lämmetessä.
Mielenkiintoisena voi pitää sitä, että varallisuus ei näyttänyt vaikuttavan itsetuhoisuuteen. Raharikkailla kun olisi todennäköisesti mahdollisuus ostaa itselleen ilmastointi- ja tuuletinlaitteistoa.
Kymmeniä tuhansien lisäys itsemurhien määrään
Ymmärtääkseen, miten tilanne kehittyy tulevaisuudessa, tutkijat hyödynsivät ilmastonmuutosmalleja, jotka ennustavat lämpötilan nousemista edelleen.
Tutkijat uskovat, että jos kuukausittainen lämpötila on asteen verran keskiarvon yläpuolella, vuoteen 2050 mennessä ilmaston lämpeneminen lisää itsemurhia Yhdysvalloissa 0,7 prosentilla ja Meksikossa 2,1 prosentilla. Ihmishenkinä tämä tarkoittaa karkean arvion mukaan 14 000–26 000 henkilöä. Kuumuudella olisi siis yhtä suuri vaikutus itsemurhiin kuin talouden laskusuhdanteella tai aselakien rajoituksella.
Ihmiset muuttuvat kuumassa väkivaltaisemmiksi
Pitkään lämpenemistä tutkinut, tuoretta tutkimusta luotsannut Solomon Hsiang sanoo tutkijoiden tiedossa olleen pitkään, että ihmiset muuttuvat aggressiivisemmiksi lämpötilan kohotessa.
– […] ihmiset tappelevat enemmän, kun on kuuma. Näyttää siltä, että muiden ihmisten lisäksi osa ihmisistä haluaa satuttaa itseään. Kuumuus vaikuttaa syvällisesti ihmismieleen ja siihen, kuinka päätämme aiheuttaa haittaa, Hsiang sanoo.
Tutkijat huomauttavat, ettei ilmastonmuutos suoraan aiheuta itsemurhia. Sen sisään maapallon lämpeneminen lisää riskiä siihen, että yksilö ajautuu itsetuhoiseen tilanteeseen.
Tutkijat epäilevät, että kuumuus vaikuttaa tiettyihin aivojen välittäjäaineisiin, kuten serotoniiniin, jotka yrittävät säädellä kehon lämpötilaa.
Lähde: Science Daily, The Atlantic