Tutkimus paljasti: Valosaaste houkuttelee pieniä kaloja kuolemaansa

Rannikoiden keinovalot houkuttelevat pieniä kaloja tuhoonsa, paljastaa tuore koralliriuttatutkimus.

Ranskan Polynesiassa sijaitsevan kansainvälisen koralliekosysteemien tutkimuslaitoksen tekemien testien mukaan valosaaste houkuttelee nuoria kaloja lähemmäs rantaa ja myös petoja, jotka syövät pienemmät kalat, kertoo The Guardian artikkelissaan.

Jo pidempään on ollut tiedossa, että valosaaste häiritsee muuttolintuja sekä vahingoittaa hyönteisiä ja muita eläimiä. Sen vaikutus meriekosysteemeihin on kuitenkin harvoin otettu näissä tutkimuksissa huomioon. 

Jules Schligler, tutkimuksen johtava kirjoittaja kertoo, että vuosikymmen sitten tehdyn tutkimuksen mukaan lähes neljännes maailman rannikosta, lukuun ottamatta Etelämannerta, oli keinotekoisesti valaistu, nykyisin jo huomattavasti enemmän.

– Havaintojen perusteella keinovalo tulisi nähdä yhtenä uhkana merieläinpopulaatioille ja rannikkoekosysteemeille, kertoo Schligler.

Valaistut korallit houkuttelivat jopa kolme kertaa enemmän kaloja

Tutkimuksessa perustettiin 12 keinotekoista korallien testialuetta, joista puolet valaistiin keinovalolla. 

– Havaitsimme, että valaistut korallit houkuttelivat kaksi-kolme kertaa enemmän kaloja verrattuna luonnollisesti valaistuun kontrollialueeseen, Schligler kertoi Guardianille.

Keinotekoisesti valaistut korallit houkuttelivat ensin kalojen toukkia ja sitten niitä syöviä petoja. Tutkimuksessa ei selvinnyt miksi keinovalo houkutteli kaloja, mutta Schliglerin mukaan vaihtoehtoja on muutama. 

– Keinotekoisesti valaistu koralli voi olla kaloille kuin "keskiyön jääkaappi" täynnä herkullista planktonia, jota valo myös houkuttelee. Plankton taas houkuttelee toukkia ja toukkia seuraavat niiden saalistajat, kertoo Schligler.

– Joka tapauksessa se saa ne kaikki käyttäytymään epäluonnollisesti, Schligler jatkaa.

Schligler toivoo, että valosaaste otettaisiin huomioon merensuojelualueilla, muun muassa ajastettujen varjojen avulla.

Lue myös:

    Uusimmat