Yhdysvaltalaistutkijoiden alustavat löydökset vihjaavat, että älypuhelimet kykenevät päättelemään ihmisen humalatilan tämän kävelytyylin perusteella. Tutkimuksesta uutisoi New Scientist -tiedelehti.
Älypuhelimet keräävät käyttäjistään valtaisia määriä erilaista tietoa. Laite todennäköisesti tietää sivuhistoriasi, paikannustietojesi ja käyttämiesi sovellusten perusteella kiinnostuksen kohteesi seksistä ruokaan ja työmahdollisuuksiin.
Eikä tässä vielä kaikki. Nyt tutkijat ovat saaneet viitteitä siitä, että älypuhelin pystyy ennustamaan myös käyttäjänsä humalatilan.
Älypuhelin tunnisti jo lievän humalatilan
Stanfordin ja Pittsburghin yliopistojen tutkijat havaitsivat pienessä tutkimuksessaan, että älypuhelin kykenee kiihtyvyysanturinsa perusteella ennustamaan tarkasti henkilön humalatilan. Älypuhelimista löytyvä kiihtyvyysanturi käytetään esimerkiksi askelmittarisovelluksissa.
Laboratorio-oloissa tehtyyn tutkimukseen osallistui 22 vapaaehtoista. Osallistujia pyydettiin aluksi kävelemään 10 askeleen mittainen matka edestakaisin. Tämän jälkeen heille juotettiin sen verran vodkadrinkkejä, että heidän uloshengityksestään mitattu alkoholipitoisuus oli lopulta 0,2 promillea. Tuossa humalan vaiheessa estot alkavat vähetä, itseluottamus kasvaa ja tarkkaavaisuus heikentyä.
Tutkijat kiinnittivät älypuhelimen jokaisen osallistujan alaselälle. Seuraavan seitsemän tunnin aikana vapaaehtoisten humalatila mitattiin tunnin välein uloshengitysilmasta, minkä jälkeen heitä pyydettiin toistamaan alun kävelytesti.
Tutkijat huomasivat, että yli 90 prosentissa tapauksia älypuhelimen kiihtyvyysmittarin havaitsemat muutokset ihmisen liikkumisessa ennustivat tarkasti uloshengityksen alkoholipitoisuuden.
Alustavat löydökset ilmestyivät Journal of Studies on Alcohol and Drugs -julkaisussa.
Älypuhelimesta apua rattijuoppouden estämiseen?
Seuraavaksi tutkijoiden tarkoituksena on selvittää, pystyykö älypuhelin ennustamaan käyttäjänsä humalatilan yhtä tarkasti, jos puhelin on esimerkiksi henkilön kädessä tai taskussa. Toiveena on, että älypuhelin auttaisi ihmisiä tunnistamaan alkoholin aiheuttaman toimintakyvyn heikentymän ja ehkäisisi siten esimerkiksi rattijuoppoutta.
Koska älypuhelimien kiihtyvyysanturit voivat kerätä ihmisestä tietoja myös kolmansille osapuolille, myös nämä saattaisivat kokea houkuttavaksi kerätä tietoa henkilön humalatilasta. Alkoholin vaikutuksen alaisena ihmistä voisivat kiinnostaa esimerkiksi roskaruoka- ja pornomainokset.
Ennen pitäviä päätelmiä aiheesta tarvitaan vielä reilusti lisää tutkimustietoa.
Lue myös: Nyt se on todistettu! Tämä juoma humalluttaa ennätysnopeasti
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähteet: New Scientist, Gizmodo, Journal of Studies on Alcohol and Drugs