Sisä-Suomen poliisissa ei tunnisteta tarpeeksi hyvin tilanteita, joissa poliisin pitäisi tehdä rikosilmoitus perheväkivallasta.
Asia käy ilmi Poliisiammattikorkeakoulun tutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan poliisille näyttää jääneen joissakin tapauksissa epäselväksi lähisuhteen määritelmä ja se, että lieväkin pahoinpitely on lähisuhteessa yleisen syytteen alainen rikos, ei asianomistajarikos.
Poliisiammattikorkeakoulun tutkimuksessa tarkasteltiin kaikkia Sisä-Suomen poliisilaitoksen perheväkivaltatehtäviä puolen vuoden ajalta huhti-syyskuussa 2015. Tutkimukseen kuului myös kysely niille partioille, jotka hoitivat tehtäviä menemällä kohteeseen paikalle. Kyselyvastauksia saatiin 973.
Tutkimuksen mukaan rikosilmoitus kirjattiin yhteensä 27 prosentissa kaikista tehtävistä. Partioille tehdyn kyselyn mukaan rikosilmoitus tehtiin kahdessa kolmasosassa niistä tehtävistä, joissa osapuolet olivat lähisuhteessa ja joissa poliisi arvioi käytetyn fyysistä väkivaltaa.
Poliisin yleisimmin mainitsema syy rikosilmoituksen kirjaamatta jättämiseen oli se, että kyseessä oli asianomistajarikos tai että uhri tekee halutessaan ilmoituksen myöhemmin itse. Usein perusteluun liittyi Poliisiammattikorkeakoulun tiedotteen mukaan myös vammojen ja muun näytön puuttuminen.
– Jos ilmoitetaan vähintään lievästä pahoinpitelystä lähisuhteessa, ei kyseessä ole koskaan asianomistajarikos, sanoo tutkija Monica Fagerlund Poliisiammattikorkeakoulun tiedotteessa.
Laki muuttui vuoden 2011 alusta. Sen jälkeen esimerkiksi puolison tekemäksi epäillyt lievätkin väkivallanteot ovat olleet virallisen syytteen alaisia.