Tutkimus: Suomi säästää miljardeja, jos ilmastotoimet tehdään ajoissa

Sopeutuminen ennakolta ilmastonmuutokseen kannattaa. Tappiot ovat miljardeja pienemmät kuin jos ei reagoida etukäteen.

Sopeutuminen ilmastonmuutokseen ennakolta kannattaa verrattuna tilanteeseen, jossa sopeutuminen tapahtuu vasta reagoimalla jo tapahtuneeseen muutokseen, ilmenee valtioneuvoston tilaamasta tutkimuksesta.

Jos ilmastonmuutoksen vaikutuksiin sopeudutaan ennakoivasti, kertyy vuoteen 2070 mennessä noin 5–8 miljardia euroa vähemmän tappioita kuin jos sopeutuminen tapahtuu myöhässä.

– Ilmastonmuutoksen vaikutukset Suomen kansantalouteen ovat kaiken kaikkiaan lievästi negatiivisia ainakin vuoteen 2070 asti, mutta se ei ole syy olla tekemättä sopeutumistoimia, sanoo Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Adriaan Perrels tiedotteessa.

Perrels toimii valtioneuvoston tilaaman ilmastonmuutoksen kustannusarviointia koskevan tutkimushankkeen koordinaattorina.

Tutkimuksen mukaan Suomessa ilmastonmuutoksen suurimmat taloudelliset vaikutukset aiheutuvat toimintaolosuhteiden pysyvistä muutoksista eri toimialoille, kuten maa- ja metsätaloudelle ja matkailulle.

Toimintaolosuhteiden muutoksiin vaikuttaa pääasiassa keskimääräisten lämpötilojen nousu ja sademäärien pitkän aikavälin kasvu. Sen sijaan sään ääri-ilmiöt eivät lisää merkittävästi ilmastonmuutoksen kustannuksia Suomessa.

Hankkeen tuottama arvio vaikutuksista sisältää kuitenkin epävarmuuksia. Esimerkiksi vieraslajit, taudit ja tuholaiset voivat aiheuttaa merkittävästi tämänhetkistä arviota enemmän taloudellista haittaa Suomelle.

Metsä-Suomi kärsii ilmastonmuutoksesta muita voimakkaammin

Ilmastonmuutos vaikuttaa tutkimuksen mukaan joka puolella Suomea mutta eri tavoin. Vaikutusten suuruusluokkaan vaikuttavat muun muassa alueiden toimialarakenteet.

–  Vahvasti metsäsektoriin keskittyneet alueet voivat kärsiä ilmastonmuutoksesta muita voimakkaammin, arvioi Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin väitöskirjatutkija Susanna Kujala.

Hänen mukaansa alueen monipuolinen toimialarakenne auttaa sopeutumaan ilmastonmuutoksesta aiheutuneisiin menetyksiin.

Lue myös:

    Uusimmat