Syövän "mustan aineksen" eli epigenetiikan parempi ymmärtäminen voi auttaa kehittämään parempia hoitomuotoja tautiin.
The Insitute of Cancer Research -tutkimuslaitoksen johtamat tutkimukset vahvistavat käsitystä siitä, että geenien ilmenemiseen vaikuttavalla epigenetiikalla on ratkaisevan tärkeä asema syövän käyttäytymisen taustalla. Tutkijat kuvailevat tätä syövän "mustaksi aineeksi".
Ensimmäistä tutkimusta varten 30 suolistosyövästä kerätyt yli 1300 näytettä osoittivat, että syöpä voi kehittyä ja muuttua aggressiivisemmaksi pelkästään epigeneettisten muutosten vuoksi.
Saman syöpäkasvaimen eri kohdista otetut näytteet paljastivat toisessa tutkimuksessa, että usein syöpäsolujen käyttäytymistä hallitsevat muut tekijät kuin DNA-mutaatiot.
Löydökset ilmestyivät arvostetussa Nature-tiedelehdessä.
Lue myös: Lähes puolet syöpäkuolemista voitaisiin estää – kolme vaarallisinta elintapaa
Epigeneettiset muutokset voidaan kumota
Geenit ohjaavat solujen kasvua. Syöpä syntyy, kun perimäaines vaurioituu ja solut alkavat kasvaa hallitsemattomasti. Geneettisten mutaatioiden lisäksi syövissä on havaittu kasvaimen kasvuun ja leviämiseen vaikuttavia epigeneettisiä muutoksia, jotka eivät vaikuta DNA:n rakenteeseen vaan ainoastaan geenien säätelyyn.
Epigeneettiset muutokset johtuvat ihmisen käyttäytymisestä sekä ympäristöstä. Usein muutokset ovat lääkkein kumottavissa olevia tapahtumia, minkä vuoksi ilmiön parempi ymmärtäminen voi auttaa kehittämään syöpiin parempia hoitoja.
Epigeneettiset muutokset ovatkin olleet syöpätutkijoiden kiinnostuksen kohteena viime vuosina.
Nyt ilmestyneiden tutkimusten takana seisova tiimi uskoo löydöstensä auttavan tulevaisuuden syöpälääkkeiden kehittämisessä. He suosittelevat, että geenimuutosten lisäksi potilaalta testattaisiin epigeneettiset muutokset.
Lue myös: Lähes jokaisella suolistosyöpään sairastuneella on yksi näistä kolmesta oireesta
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Alla olevalla videolla kolmesti syöpädiagnoosin kuullut Anu kertoo, miltä tuntuu elää sairauskierteessä.
6:12
Lähteet: The Institute of Cancer Research, BBC