Muun muassa pinaatissa ja lehtikaalissa olevia karotenoideja runsaasti nauttivat saattavat sairastua Alzheimerin tautiin muita epätodennäköisemmin, tuore tutkimus vihjaa. Karotenoidien terveellisyys on tiedetty pitkään, ja ne voivat pienentää monien sairauksien vaaraa.
Karotenoidit ovat vihannesten, hedelmien ja marjojen väriaineita ja antioksidantteja. Niitä on keltaisissa, vihreissä, punaisissa ja oransseissa kasveissa.
Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä, ja siihen osallistuneita 930 potilasta seurattiin seitsemän vuoden ajan. Osallistujilla ei ollut Alzheimerin tautia tutkimuksen alkaessa.
Lue myös: 10 tapaa ehkäistä Alzheimerin tautia – asiantuntijoiden vinkit
Tulosten perusteella eniten karotenoideja (keskimäärin 25 milligrammaa päivässä) nauttivat sairastuivat lähes puolet epätodennäköisemmin kuin potilaat, joiden ruokavaliossa oli ollut vähänlaisesti karotenoideja (keskimäärin 7 milligrammaa päivässä).
Tutkimuksen aikana 500 potilasta menehtyi, ja heidän ruumiinavaustietonsa viittasivat samaan. Eniten karotenoideja elämänsä aikana syöneillä oli aivoissaan vähemmän Alzheimerin tautiin liittyviä muutoksia.
Aivoja suojelevat vihannekset
Yksittäisistä karotenoideista varsinkin luteiini ja tseaksantaani liittyivät pienempään sairastumisriskiin. Luteiinia on vihreissä vihanneksissa kuten pinaatissa ja lehtikaalissa. Tseaksantaania on muun muassa lehtikaalissa. Karotenoideja on myös esimerkiksi porkkanassa ja tomaatissa.
Lue myös: Tiedätkö, mitä väri paljastaa vihanneksesta? Murskaava enemmistö suomalaisista ei noudata tätä sääntöä kasvisten syönnissä
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Copyright Duodecim 2021. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.