Suomalainen tutkimusyritys NayaDaya oli mukana tutkimassa, minkälaisia tunteita Donald Trumpin ja Joe Bidenin valinta herättäisi äänestäjissä.
NayaDayan toimitusjohtaja Timo Järvinen kertoi tänään Uutisaamussa, että Yhdysvaltain presidentinvaalit herättivät negatiivisia tunteita riippumatta siitä, kumpi ehdokas voittaa.
– Siellä on hyvin paljon ollut inhoa, pelkoa, pettymystä. Ainoa hyvin voimakas positiivinen tunne on tässä ollut helpotus ihan kumpaakin kohtaan. Bidenilla se helpotus oli erityisen läsnä, Järvinen sanoo.
Tunteet kertovat Järvisen mukaan hyvin konkreettisia asioita taustalla olevista merkityksistä. Helpotus liittyy tilanteeseen, jossa ihmiset kokevat välttävänsä jonkun ei-toivotun asian ja inho liittyy usein poliittisissa tilanteissa moraalittomaan käyttäytymiseen. Pelko kertoo uhasta ja pettymys siitä, etteivät odotukset täyttyneetkään tai että lupaukset on petetty.
– Kaiken kaikkiaan tunteet tässä yhteydessä kertovat siitä, että amerikkalaiset äänestäjät eivät itse asiassa ole kauhean innostuneita omista ehdokkaistaan, vaan enemmänkin kyse on siitä, miten päästäisiin eroon vastapuolesta, Järvinen kommentoi tuloksia.
Lue myös: MTV seuraa Yhdysvaltain presidentinvaaleja: Trump uhkaa oikeustoimilla, AP julistaa Bidenin voittaneen Wisconsinissa
Positiivisia tunteita ei onnistuttu luomaan
NayaDaya tutki yhteistyössä Statistan ja YouGovin kanssa yhdysvaltalaisten kokemia tunteita kahteen kertaan, ensin syyskuussa ja sitten lokakuussa uudestaan. Ensimmäisen ja toisen tutkimuskerran välillä ei havaittu merkittäviä eroja vaalien herättämissä tunteissa eli ne muuttuivat hyvin vähän.
Vaalikampanjoinnilla ei siis tuntunut olevan suurta merkitystä äänestäjien tunteiden kannalta, vaan ennakkokäsitykset ehdokkaista olivat muodostuneet jo hyvissä ajoin ennen vaaleja. Yhdysvaltain vaaleissa on etenkin Trumpin toimesta harjoitettu pikemminkin vastapuolen mustamaalaamista eikä omien hyvien puolien korostamista. Järvisen mukaan taktiikka saattaa olla toimiva.
– Voisi kuvitella, että jos saadaan omat kannattajat voimakkaasti pelkäämään toista ehdokasta, silloin oman ehdokkaan valinta olisi helpotus. Tässä näkyy puolin ja toisin pelon lietsominen, eikä kumpikaan ehdokkaista pystynyt luomaan sellaisia tunteita, jotka innostaisivat ihmisiä, Järvinen sanoi.