Tuukka Rask oli elämänsä vireessä viime keväänä Stanley Cupin finaalissa, mutta joutui pettymään toista kertaa NHL-urallaan. Edessä on ollut kova lataaminen uuteen kauteen Boston Bruinsissa, jossa on edessä iso mullistus lähivuosina.
Maalivahti Tuukka Rask oli viime kevään Stanley Cupin finaaleissa se pelaaja, jota suomalaiset kiekkojännärit kannustivat. Hän oli ainoa finaalien pelaava suomalainen.
Rask lietsoi itsensä huippuvireeseen, ja hän oli pitkään kiinni jopa pudotuspelien parhaan pelaajan tittelissä. St. Louis Blues oli kuitenkin vahvempi seitsemännessä ottelussa ja pääsi juhlimaan seurahistoriansa ensimmäistä voittoa.
Kun suurimmat tappion tuskat oli pyyhitty pois, Rask otti happea treenaamisesta kuukauden verran. Hän tuli vaimon ja kahden tyttärensä kanssa Suomeen viikkoa ennen juhannusta.
Kun häviää Stanley Cupin finaalin seitsemännessä pelissä kovan taistelun jälkeen, ei tee mieli vähään aikaan miettiä jääkiekkoa. Puhumattakaan siitä, että vetäisi maalivahdinvehkeet niskaan ja lähtisi treenaamaan jäälle.
– Se on jääkiekkoa. Tulos harmitti, mutta annoin kaikkeni ja pelasin kykyjeni ylärajoilla, Rask muistelee MTV Urheilulle.
– Se on hokia. Ehkä sitten joskus toiste.
(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)
Kolmas kerta finaaleissa
”Joskus toiste” on helpommin sanottu kuin tehty. Stanley Cupin finaaliin pääseminen vaatii huippuonnistumista, kun sarjan tasoerot ovat kaventuneet vuosi vuodelta.
Sitä taustaa vasten on häkellyttävää, Rask oli Stanley Cupin finaalissa jo kolmatta kertaa.
Hän sai Stanley Cupin tililleen nuorena miehenä Tim Thomasin kakkosmaalivahtina vuonna 2011. Kahden vuoden kuluttua hän oli ykkösmaalivahtina häviämässä finaalin Chicago Blackhawksille.
– Sarja on niin kova, että pleijareihinkin pääseminen on kovan työn takana. Mihinkään nukahduksiin ei ole varaa, Rask muistuttaa.
(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)
"Ei siinä muusta murehdita"
Rask ei olisi juuri voinut omaa tonttiaan hoitaa paremmin playoffeissa. Hänen torjuntaprosenttinsa oli kova 93,4 ja päästettyjen maalien keskiarvo 2,02.
Rask saavutti kiekkoilijan unelman, flow-tilan, jossa kaikki tuntui sujuvan kuin itsestään.
– Pleijarit ovat tiivistä tahtia. Ei siinä muusta murehdita, levätään ja pelataan vaan.
Rask myöntää, että Bostonilla kävi hyvä tuuri, kun toisella kierroksella vastaan tuli Columbus Bluee Jackets ja konferenssifinaalissa Carolina Hurricanes.
– Olisimme voineet kohdata Washington Capitalsin tai Tampa Bay Lightningin. Ehkä Carolina ja Columbus sopivat meille paremmin.
(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)
"Ei tässä kukaan nuorene enää"
Tuukka Rask on kuulunut jo vuosikymmenen Bruinsin kovaan ytimeen, joka on kannatellut joukkuetta kaudesta toiseen. Rask, puolustaja Zdeno Chara sekä hyökkääjät Patrice Bergeron, David Krejci ja Brad Marchand ovat muodostaneet tiiviin keskusporukan, jonka ympärille on ollut helppoa kietoa muu joukkue.
Vuodet tekevät kuitenkin karua työtään. Chara, 42, pelaa ehkä viimeisen kautensa. Krejci on 33-vuotias, Bergeron 34-vuotias ja Marchand 31-vuotias.
Rask on ehtinyt kaikessa hujauksessa 32-vuotiaaksi.
– Olen ihmisenä nuori mutta jääkiekkoilijana vanha, Rask naurahtaa.
Rask myöntää, että vanhan Bruinsin ytimen menestysikkuna on pikkuhiljaa sulkeutumassa.
– Ei tässä kukaan nuorene enää. Nyt alkaa olla käsillä pitkien sopimusten viimeisiä vuosia. Katsotaan, että ketkä jaksavat jatkaa.
(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)
Soihtua nuorille pelaajille
Raskilla itsellään on kaksi vuotta sopimusta jäljellä. Hän ei ole sulkenut pois jatkamista Bruinsissa senkin jälkeen.
Rask on jo aiemmin ilmoittanut, että perhe jää todennäköisesti Bostoniin uran loppumisen jälkeen.
Raskin seuraavien vuosien urakkaa helpottaa tieto siitä, että Bruinsin uudistumisprosessi on hyvässä vauhdissa Veteraanien taakse on tullut David Pastrnakin, Charlie MacAvoyn ja Brandon Carlon kaltaisia nuoremman polven laatupelaajia.
– Pikkuhiljaa alkaa olla aika antaa soihtu nuoremmille, Rask linjaa.