Säiden viilentyessä on aika laittaa pyörä talvikuntoon. Talvirenkaat ja heijastimet parantavat ajoturvallisuutta huomattavasti. Katso vinkit pyörän turvatuunaukseen.
Kesän väistyminen saa monet vaihtamaan polkupyörän autoon tai julkisiin kulkuvälineisiin. Oikealla varustuksella pyöräily kuitenkin onnistuu hyvin kesän jälkeenkin.
– Pimeänä vuodenaikana pyöräillessä on tärkeää käyttää valoja sekä heijastimia tai heijastinliiviä. Myös pyörän talvirenkaisiin kannattaa satsata. Talvirenkaiden vaihtamisen pyörään pitäisi olla yhtä itsestään selvää kuin auton renkaiden vaihto, sanoo tiedottaja Mari Hätinen If Vahinkovakuutusyhtiöstä.
Noin 15 prosenttia työssä käyvistä taittaa työmatkansa useimmiten polkupyörällä. Työmatkapyöräily on yleisintä lyhyillä, 5‒15 minuutin mittaisilla työmatkoilla. Laiskimpia työmatkapyöräilijöitä ovat pääkaupunkiseudulla asuvat.
Työmatkatapaturmista reilu viidennes sattuu pyöräilijöille. Useimmiten tapaturma sattuu talvella. Liukkaalla säällä pyöräilijän kannattaa olla erityisen varovainen silloilla sekä avoimien vesialueiden läheisyydessä kulkevilla teillä, jotka voivat olla petollisen liukkaita. Jos mahdollista, lumisena aikana työmatka kannattaa ajoittaa siten, että pyörätiet on ehditty aurata.
Talvipyöräilijän muistilista
1. Pyörässä on oltava valot. Etuvalon lisäksi suositeltava hankinta on punainen valo taakse. Myös otsalamppu voi olla kätevä lisä.
2. Pyöräilykypärän merkitys korostuu entisestään liukkaalla säällä. Säädä kypärä siten, että sen alle mahtuu tuulelta suojaava pipo.
3. Varusta pyörä heijastimilla. Pyörän pinnoihin laitettavat heijastimet auttavat autoilijaa hahmottamaan hämärässä, että liikut pyörällä.
4. Käytä myös itse heijastinliiviä tai heijastinta. Heijastinliivi on paras keino erottua hämärässä.
5. Hanki pyörääsi nastarenkaat.
6. Pitkät ja leveät lokasuojat suojaavat loskalta ja lialta – tosin ne myös keräävät lunta renkaan ja lokasuojan väliin.
7. Hanki satulalaukku tai etukori. Reppua on hankala kantaa, kun päällä on paljon vaatteita.
8. Satulasuoja suojaa lumelta ja loskalta sekä auttaa sinua pysymään lämpimänä.
9. Hanki paksut, tuulelta suojaavat käsineet, joilla saat tukevan otteen tangosta. Esimerkiksi karvavuoriset nahkarukkaset sopivat tarkoitukseen hyvin.
10. Panosta laadukkaaseen aluskerrastoon, joka eristää kylmyyden mutta pitää ihon kuivana. Pue päällimmäiseksi tuulelta suojaavat kuoritakki ja -housut. Pitäväpohjaiset lämpimät kengät ovat talvipyöräilyssä tärkeät. Kunnon pohjat pitävät jalat tukevasti polkimilla, vaikka polkimiin kasaantuisi lunta.
11. Huollata pyörä ennen talven tuloa. Tuolloin pyöräliikkeissä on vähemmän ruuhkaa kuin keväisin. Tee huolto ajoissa, sillä talven tulo yllättää joka vuosi.
Lähde: Deski, If Vahinkovakuutusyhtiö
Lue myös:
(MTV3)