Tuusulan Häklin montun uimapaikalla on tehty havaintoja meduusoista. Asiantuntijan mukaan meduusat ovat tulleet veteen vieraslajina ihmisen toiminnan seurauksena.
Suomen ympäristökeskuksen tutkimuspäällikkö Samuli Korpisen mukaan Suomessa ei ole luonnonvaraisia makeassa vedessä eläviä meduusoja.
Itämeressä esiintyvä Korvameduusa on ainut Suomen vesillä säännöllisesti tavattava meduusalaji. Tuusulan uimapaikalla uiva meduusa on vieraslaji nimeltä lammikkomeduusa.
Korpisen mukaan vieraslaji on päätynyt veteen ihmisen vaikutuksen myötä. Ensimmäisen kerran meduusoista tehtiin havaintoja Tuusulassa kolmisen vuotta sitten. Lajin tarkka alkuperä ei ole vielä selvillä.
– Voimme vain spekuloida onko joku vapauttanut meduusat sinne esimerkiksi akvaariosta, vai onko se päätynyt veteen maansiirtojen takia.
Korpisen mukaan lähde voi olla jopa sukellusvälineet, joiden mukana meduusa olisi päässyt veteen.
Laji on pärjännyt hyvin Suomessa
Makean veden hydromeduusoita esiintyy luonnonvaraisina muun muassa Keski-Euroopassa ja laji on alun perin Kiinasta kotoisin. Suomessa on kourallinen paikkoja, joissa lammikkomeduusaa on havaittu.
Korpisen mukaan laji on selvinnyt Suomen olosuhteissa hyvin, ja eläimet kestävät jopa Suomen talven.
Lammikkomeduusa viettää suuren osan elämästään pienenä pohjaeläimenä, niin kutsuttuna polyyppinä. Itse meduusavaihe saattaa olla Korpisen mukaan hyvin lyhyt.
– Polyyppivaiheen jälkeen siitä rupeaa kuroutumaan meduusat, jotka lähtevät uimaan. Uimavaihe ei välttämättä kestä kovin pitkään.
Tuusulassa havaittua lammikkomeduusaa ei ole katsottu ekologisesti haitalliseksi. Korpisen mukaan lajista ei ole havaittu myöskään terveyshaittoja.
– Lammikkomeduusan suhteen voi olla täysin huoleton.
Aina vieraslajien kohdalla ei käy yhtä onnekkaasti. Suurin huolenaihe on usein lajin vaikutus ekosysteemiin. Korpinen painottaakin, että kaikenlainen toiminta, joka edesauttaa uusien lajien tuomista Suomen luontoon on erittäin tuomittavaa.