Tylyä ambulanssirallia – vanhuksia kyyditään edestakaisin kodin ja sairaalan välillä

Kotihoidossa olevia vanhuksia vietiin hurjat 25 000 kertaa ambulanssilla sairaalaan pelkästään Helsingissä. Ambulanssihälytysten määrä on noussut 8000 viidessä vuodessa.
Julkaistu 17.01.2015 08:18
Toimittajan kuva

Raija Kantomaa

raija.kantomaa@mtv.fi

@RaijaKantomaa

Ensihoidon ammattilaisten mukaan kotihoidossa olevat vanhukset kuormittavat ensihoitoa jo siinä määrin, että puhutaan jo ambulanssirallista.

HUS:in ensihoidon ylilääkärin Markku Kuisman mukaan pyrkimys vähentää laitoshoitoa ja siirtää vanhuksia kotihoitoon on hyvä, mutta silläkin on rajansa.

– Tällä hetkellä kotihoidossa on potilaita, jotka tarvitsisivat ympärivuorokautista hoitoa laitoksessa. Tilanne näyttäisi olevan se, että on kotona liian huonokuntoisia potilaita.

Kuisman mukaan vanhusten tyly kohtelu käy selkeästi ilmi ambulanssitilastoista, joissa esimerkiksi Helsingin osalta on tapahtunut merkittävä nousu viime vuosina.

– Ikääntyneiden suhteellinen osuus Helsingin kaupungin asukkaista ei ole noussut kuin prosentilla, mutta ambulanssikyytien määrä on noussut 25 prosentista peräti 37 prosenttiin eli kasvua on huimat 12 prosenttiyksikköä.

Kuisma huomauttaa, että kun HUS:in alueella oli kaikkia tehtäviä lähes 67 000, niin määrällinen kasvu on huomattava.

Ambulanssikyyti jopa kolme kertaa päivässä

Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen ensihoitajan Jonna Kilposen  mukaan on selvää, että osa kotona olevista vanhuksista tarvitsisi ympärivuorokautisen hoitopaikan.

–Meillä on muistisairaita potilaita, joita viedään jopa kolmekin kertaa saman päivän aikana sairaalaan.

Kilposen mukaan toinen ryhmä, joka kuuluu vakituisiin asiakkaisiin, on fyysisesti huonokuntoiset vanhukset.

– Heidän fyysinen kuntonsa on niin huono, että tulee usein yleistilan laskuja. Heitä saatetaan useampi kerta päivässä käydä katsomassa ja viedä sitten taas sairaalaan tarkastettavaksi.

Kilposen mukaan on surullista, että ensihoito ei voi muuta kuin palauttaa vanhus taas kotiin, koska hoitopaikkaa ei ole.

MTV Uutiset sai ambulanssitilastot 65-vuotiaiden osalta myös Kuopiosta, jossa kehitys on täsmälleen saman tyyppinen kuin Helsingissä.

Näitä vanhuksia emme voi auttaa

Ensihoidon ylilääkärin Markku Kuisman mukaan tilanne on toivoton, sillä nämä vanhukset eivät saa apua meiltä.

–Kyllä meillä on useita kymmeniä potilaita, joiden ensihoitotehtävien määrä on esimerkiksi viimeisen kahden vuoden aikana ollut jopa 50.

Kuisman mukaan vanhuksilla käy jopa neljä kertaa kotihoitaja, mutta heiltä puuttuu kokonaan omaisten tai tuttavien apu.

 –Heillä ei ole ketään vain hätänumero, johon soittaa. Me voimme vain tehdä heistä sosiaalipäivystysilmoituksen, joka kertoo muille viranomaisille, että nämä ihmiset eivät yksinkertaisesti selviä kotona yksin.

Juttua on muutettu: Haastateltu puhuu ambulanssikyytien kasvaneen 12 prosenttia. Kyse on kuitenkin prosenttiyksiköstä.

Tuoreimmat aiheesta

Vanhustenhoito