Työntekijät paljastavat vanhusten järkyttävät olot: Epäkunnioittavaa, alentavaa, väkivaltaista kohtelua

NETTI_18_Palvelukoti_vanhukset_valitus
Työntekijöiden nelisivuisen kantelun mukaan palvelukodissa on useiden vuosien ajan esiintynyt vakavia rikkomuksia ja laiminlyöntejä.
Julkaistu 18.08.2016 18:40

MTV UUTISET

Työntekijöiden ja vanhusten vuosia kestänyt piina päättyi vasta kantelun tekemiseen työnantajastaan Rovaniemellä. Palvelukodin työntekijät tekivät kantelun nimettömänä, koska kokivat ilmapiirin niin uhkaavaksi. 

Työolosuhteet muuttuivat rovaniemeläisessä vanhusten palvelukoti Pahtajassa niin sietämättömiksi, että työntekijät joutuivat kantelemaan asiasta Lapin aluehallintovirastoon. Kantelu johti aluehallintoviraston tekemään tarkastuskäyntiin, jonka jälkeen yksikön terveydenhuoltotoiminta keskeytettiin potilasturvallisuuden takaamiseksi maaliskuussa. 

Työntekijöiden nelisivuisen kantelun mukaan palvelukodissa on useiden vuosien ajan esiintynyt vakavia rikkomuksia ja laiminlyöntejä. Kantelun mukaan yksikön johtaja oli kohdellut asukkaita epäkunnioittavasti, alentavasti ja väkivaltaisesti. Tämä näkyi huutamisena, määräilynä ja komentamisena. Yksi työntekijä kertoi nähneensä johtajan läpsivän asukasta.

"Työilmapiiri huono ja pelokas"

Palvelukodissa työskenteli useita toimitusjohtaja lähisukulaisia. Muut työntekijät kokivat, että työilmapiiri oli huono, ja että heitä kohdeltiin epätasa-arvoisesti. Epäselvyyksiä oli myös työvuoroissa. Työntekijät eivät aina tienneet, kenen pitäisi tulla töihin. 

– Työilmapiiri on huono ja pelokas, joka vaikuttaa myös asukkaiden hoidon laatuun. Huono työilmapiiri on pysäyttänyt kehityksen ja henkilökunta kokee olevansa arvoton työnantajan huonon kohtelun vuoksi, työntekijät kirjoittavat kantelussaan. 

Henkilökunnan tilana on pommisuoja, jonka pitäisi olla viihtyisä, tuolit ovat kuitenkin vanhoja ja rikkinäisiä. Samassa tilassa on myös wc-pönttö. Palvelukodin johtaja oli pitänyt koiriaan henkilökunnan kahvihuoneessa. Koirat olivat jopa ulostaneet huoneen lattialle. Johtaja oli käyttänyt henkilökunnan astioita koirien ruokintaan. Jotkut työntekijät olivat nukkuneet työvuoroissaan, vaikka asia oli huomattu, siihen ei puututtu. 

Suurimmat virheet lääkkeiden hävityksessä

Kantelussa kirjoitetaan, että kaikilla lääkehoitoon osallistuvilla työntekijöillä ei ollut lääkehoitolupaa tai luvat olivat vanhentuneet. Tämä ei kuitenkaan estänyt lääkkeiden annostelemisesta ja jakamista vanhuksille. Kantelun mukaan suurimmat virheet lääkehoidossa tapahtuivat lääkkeiden hävityksessä. Esimerkiksi kipulaastarit oli laitettu tavalliseen roskakoriin.

Lääkepoikkeamista ei pidetty kirjaa eikä niitä tilastoitu. Lääkkeitä myös huumausaineeksi luokiteltavia lääkkeitä oli hävinnyt usein. Samaa lääkeruiskua saatettiin käyttää kerrallaan viikon ajan. Myös kuolleilta asukkailta jääneitä lääkkeitä oli käytetty muille palvelukodin asukkaille. 

Vanhuksille ei ollut viriketoimintaa ja esimerkiksi ruokalistat eivät pitäneet aina paikkaansa. Palvelukodin huonekalut olivat huonossa kunnossa. Sairaalasänkyjen päädyt eivät nousseet ja patjat olivat liian lyhyitä. Asukkaiden parrat ja kynnet saattoivat olla ajamatta ja vaatteet ja petivaatteet olivat usein likaisia.

Myös palkkasaatavissa oli epäselvyyksiä.

Kesäkuun alusta lähtien palvelukoti Pahtajan johdossa on toiminut uusi yrittäjä. Palvelukodin epäselvyyksistä uutisoi ensimmäisenä Tehy-lehti. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa