Tyyneltämereltä pelastettujen naisten tarinassa useita ristiriitoja – hätälähetinkin oli toiminut koko ajan

Jennifer Appel and Tasha Fuiava Tahiti purjehtijat
Jennifer Appel and Tasha Fuiava kertoivat ajelehtineensa Tyynellämerella kuukausia purjeveneensä moottorin rikkouduttua. Tarina on herättänyt useita kysymysmerkkejä.
Julkaistu 01.11.2017 22:31

MTV UUTISET

Yhdysvaltain laivasto pelasti viime viikolla Tyynellämerellä purjeveneessä ajelehtineet kaksi naista koirineen. Naiset kertoivat pelastajilleen ajelehtineensa Tyynellämerellä kuukausia veneen moottorin vaurioiduttua. Sittemmin heidän selviytymistarinastaan on kuitenkin ilmennyt useita ristiriitaisuuksia.

Jennifer Appel ja Tasha Fuiava sekä heidän kaksi koiraansa, Zeus ja Valentine, pelastettiin viime viikolla merihädästä suuren mediahuomion saattelemana.

Yhdysvaltalaisnaiset olivat lähteneet purjehtimaan Havaijilta Tahitille viime keväänä. Toukokuun 30. päivä purjeveneen moottori hajosi ja he joutuivat tuuliajolle.

Viime viikon keskiviikkona Taiwanilainen kalastusalus havaitsi vaurioituneen purjeveneen Japanin kaakkoispuolelta tuhansien mailien päässä Tahitilta, joka oli purjehtijoiden määränpää. Naiset kertoivat selviytyneensä kuukausien ajan suodattamalla vettä ja runsaan kuivamuonavarastonsa turvin.

Naisten uskomaton selviytymistarina on sittemmin herättänyt useita kysymyksiä, uutisoi CNN.

Merivartioston mukaan naisilla oli veneessään toimiva hätälähetin (EPIRB), jota he eivät kuitenkaan olleet käyttäneet missään vaiheessa.

EPIRB-lähettimen avulla he olisivat saaneet hälytettyä helposti apua, sillä sen laukaisu lähettää aluksen sijainnin satelliittien kautta viranomaisille.

Kun naisilta kysyttiin, miksi he eivät olleet käyttäneet hätälähetintä, he perustelivat tätä sillä, etteivät kokeneet olleensa hengenhädässä, kertoo Time. Pelastumisensa jälkeen antamassaan lausunnossa Appel oli kuitenkin sanonut, että jos laivasto ei olisi löytänyt heitä, he olisivat kuolleet.

Naiset kertoivat pelastumisensa jälkeen, että mikään heidän veneessään olleista viestintävälineistä ei toiminut. EPIRB-lähettimestään he eivät olleet maininneet mitään.

Alueella ei ollut myrskyä

Merivartiosto oli myös ollut radioyhteydessä aluksen kanssa kesäkuussa, kun se oli purjehtinut Tahitin lähistöllä. Aluksen oli tuolloin ollut tarkoitus rantautua Tahitille seuraavana päivänä. Yhteydenotosta ei käynyt ilmi millään lailla, että alus olisi joutunut merihätään, vaikka naisten kertoman mukaan moottori ja masto olisivat vaurioituneet jo ennen tätä.

Hämmennystä on herättänyt myös naisten kertomus siitä, että he joutuivat purjehduksen ensimmäisten päivien aikana rajun myrskyn kouriin ja olivat myrskytuulen armoilla kaksi yötä ja kolme päivää.

Meteorologien mukaan kyseisinä päivinä kuvatunlaista myrskyä ei kuitenkaan ollut lähimaillakaan. Myös Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan satelliittikuvat vahvistavat, että Havaijin ympäristössä ei tuolloin ollut myrskyä.

Naiset kertoivat lisäksi harkinneensa paluuta Havaijille, mutta päättäneensä jatkaa matkaa, koska heidän mukaansa Mauin ja Lanain saarilla ei ollut riittävän syviä satamia, joihin he olisivat saaneet veneensä mahtumaan. Heidän 15-metrinen veneensä on kuitenkin suhteellisen pieni, joten se olisi hyvin mahtunut kummalle saarelle hyvänsä. 

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat