Venäjällä 121 000 ihmistä evakuoitu Ukrainan hyökkäyksen tieltä

Venäjällä 121 000 ihmistä on jo jättänyt kotinsa ja evakuoitu Ukrainan hyökkäyksen tieltä raja-alueelta, kertoo Kurskin alueen kuvernööri Aleksei Smirnov.

Smirnov kertoi hyökkäyksen kohteeksi joutuneiden alueiden kuvernöörien virtuaalikokouksessa presidentti Vladimir Putinille, että arviolta 59 000 ihmisen on vielä lähdettävä alueelta. Kokous näytettiin Venäjän valtiollisessa televisiossa.

Smirnovin mukaan Ukrainan hyökkäyksessä on tähän mennessä kuollut 12 siviiliä ja haavoittunut yli 120.

– 28 asutusaluetta on vihollisen hallinnassa, Smirnov sanoi. Kuvernöörin mukaan Ukrainan joukot ovat edenneet 12 kilometrin päähän rajasta ja rintamalinjan pituus on 40 kilometriä.

Ukrainan joukkojen hallussa oli eilen ainakin 800 neliökilometriä Venäjän Kurskin aluetta, uutistoimisto AFP kertoo. AFP:n analyysi pohjautuu yhdysvaltalaisen ajatushautomo ISW:n tietoihin.

Putin: Ukraina yrittää kylvää epäsopua

Putinin mukaan Ukrainan tarkoituksena on kylvää epäsopua Venäjän yhteiskuntaan. Presidentti katsoi yrityksen kuitenkin epäonnistuneen, koska venäläiset ovat yhteisvoimin tukeneet kaikkia tukalaan tilanteeseen joutuneita.

– Luonnollisesti puolustusministeriön tärkein tehtävä on siirtää vihollinen alueiltamme. Nyt on täysin selvää, miksi Kiovan hallinto on torjunut ehdotuksemme palata rauhanomaiseen ratkaisun suunnitelmaan, Putin sanoi.

Presidentti väitti niin ikään, että Ukrainan hyökkäyksen vuoksi armeijaan värväytyvien määrä on noussut.

– Vihollinen tulee kohtaamaan varteenotettavan vastahyökkäyksen, Putin uhosi.

Sumyn evakuointikeskuksessa eläköitynyt metallityöläinen Mykola, 70, iloitsi hyökkäyksestä. Sumy sijaitsee vastapäätä Kurskia, Ukrainan puolella rajaa.

– Oppikoot nyt, millaista tämä on. He eivät ymmärrä, mitä sota on. Maistakoot nyt sitä, Mykola perusteli. Hänen kotikylänsä sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä Venäjän rajasta.

Ukrainan joukot hyökkäsivät yli rajan Etelä-Venäjälle tiistaina.

Lue myös:

    Uusimmat