Asiantuntija MTV:lle: Ukrainalla on kolme tavoitetta Kurskissa, joista yksi on suunnattu lännelle

Maanpuolustuskorkeakoulun (MPKK) strategian opettaja Walter Pomell arvioi, että Venäjä tuli yllätetyksi Ukrainan hyökätessä Kurskiin. Ukrainan voi olla kuitenkin vaikea puolustautua Kurskissa, mikäli Venäjä aloittaa vastahyökkäyksen.

MPKK:n strategian opettaja Walter Pomell näkee kolme mahdollista tavoitetta Ukrainan hyökkäyksellä Kurskiin. Hän analysoi tilannetta MTV:n Kymmenen uutisissa maanantaina.

– Ukrainan johto on viestinyt varsin niukasti hyökkäyksen tavoitteista. Varmasti yksi tavoite on herättää länsimaiden mielenkiintoa (takaisin) Ukrainan sotaa kohtaan, Powell sanoo.

Ukraina aloitti viime viikolla hyökkäyksensä Venäjälle Kurskin aluelle. Ukrainan hyökkäyksen tieltä on evakuoitu Venäjän raja-alueelta 121 000 ihmistä, kertoo Kurskin alueen kuvernööri. 

Venäjä on myöntänyt Ukrainan edenneen kymmeniä kilometrejä Venäjän puolelle.

Toinen tavoite on lähettää viesti Venäjälle.

– Toinen tavoite on viestiä Venäjälle, että Ukrainalla on kykyä ja tahtoa toteuttaa sotilaallisia operaatioita eikä rauha ole itsestäänselvyys.

Kolmanneksi Ukrainan tavoitteeksi Powell sanoo, että maa pyrkii liikuttamaan Venäjän kalustoa alueelle sekä luomaan painetta Venäjän joukkojen sijaintiin. 

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi maanantaina uutistoimisto Reutersin mukaan, että Ukraina pyrkii parantamaan neuvotteluasemiaan hyökkäyksellään.

Yllätettiinkö Venäjä?

Powellin mukaan on vaikea arvioida, kuinka yllätetyksi Venäjän sodanjohto tuli.

– Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Venäjällä on ollut tiedustelutietoa (Ukrainan) hyökkäysvalmisteluista. Mutta on mahdollista, että he ovat tulleet siihen lopputulokseen, että tällainen hyökkäys ei ole operatiivisesti kannattava eikä siksi todennäköinen. Yllätetyksi se on tullut, Powell toteaa.

Tilanne on Powellin mukaan haastava Ukrainalle, sillä pitkään jatkunut sota on verottanut ammuksia ja miehistöä. 

Hän uskoo, että Venäjä tulee vastaamaan hyökkäykseen jotenkin, mutta aikataulu on kysymysmerkki.

– Venäjä tulee varmasti jollain aikavälillä tekemään vastahyökkäyksen ja valtaamaan (Ukrainan valtaamat) alueet takaisin. Se, että tapahtuuko se lähipäivinä, se on kysymysmerkki. Hyökkäysvalmistelut ja mahdolliset joukkojen siirrot vievät aikaa, Powell sanoo.

Powellin mukaan Ukrainan voi olla haastava puolustautua Venäjän hyökkäystä vastaan Kurskin alueella.

Lue myös:

    Uusimmat