Ukraina myöntää vetäytyneensä strategisesti tärkeästä paikasta

Ukrainalaisjoukot ovat vetäytyneet osasta Itä-Ukrainan Donetskin alueen Tshasiv Jarin kaupunkia, sanoo armeijan tiedottaja Nazar Voloshyn.

Venäjä sanoi eilen vallanneensa osan kaupungista. Ukraina väittää vetäytyneensä "paremmin suojattuihin ja valmisteltuihin asemiin".

Jo huhtikuussa uutisoitiin Venäjän edenneen Tshasiv Jarin esikaupunkialueelle. 

Sittemmin ukrainalaismedia Kyiv Post on kertonut Ukrainan armeijan tiedottajan väittäneen, että venäläisjoukot käyttävät Tshasiv Jarin kaupungin alueella termobaarisia pommeja.

Paikkansa pitäessään tiedolla on merkitystä, sillä termobaarisia pommeja tulittavat TOS-1A-raketinheittimet ovat Venäjän tunnetussa sotilasorganisaatiossa sotilaspiiritason aseita, jotka eivät siis oletusarvoisesti kuulu yksittäisten divisioonien vakioaseistukseen.

Pitkin Ukrainan sotaa Venäjän armeijan kulloisiakin painopisteitä on varsin usein pystytty arvioimaan sen perusteella, missä se on käyttänyt suuremmissa määrin termobaarisia pommeja.

Strategisesti tärkeä

Kukkulalla sijaitsevalla Tshasiv Jarilla on huomattavaa strategista merkitystä, sillä maantieteen vuoksi se hallitsee lähiympäristöään.

Jos Venäjä onnistuisi valtaamaan Tshasiv Jarin, olisi se ajatushautomo Institute for the Study of Warin mukaan "operatiivisesti merkittävää", sillä sieltä olisi suosiollista aloittaa hyökkäys Kostyantynivkan ja Druzhkivkan kaupunkeja vastaan. 

Kostyantynivka ja Druzhkivka sijaitsevat toistensa vieressä Tshasiv Jarista länteen. Kaupungit muodostavat Ukrainan Donetskin puolustusvyöhykkeen selkärangan eteläisen osan.

– Venäläisjoukot todennäköisesti toivovat tekevänsä operatiivisesti merkittävän murron missä tahansa rintamalla, mutta todennäköisesti he priorisoivat Tshasiv Jarin aluetta, missä venäläisjoukkojen välittömät mahdollisuudet operatiivisesti merkittävään etenemiseen ovat parhaat, ISW katsoi toukokuussa.

Ukrainan Kraken-rykmentti julkaisi videon taisteluista lähellä Chasiv Yarin kylää Bahmutissa 2:10
Ukrainan Kraken-rykmentti julkaisi toukokuussa videon taisteluista lähellä Tshasiv Jarin kaupunkia.

Aikanaan noin 12 500 asukkaan paikkakunta on tätä nykyä käytännössä rauniokaupunki. 

Tshasiv Jar on ollut pitkään käytännössä osa etulinjaa tai sen välittömässä läheisyydessä. MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen oli paikalla, kun Ukraina evakuoi kaupunkia tammi-helmikuussa 2023. Nurmisen raportin paikalta voit katsoa alta. 

Venäjän hyökkäys itäisessä Ukrainassa on edennyt Bahmutin kaupungin lähiseuduilla 2:00
MTV Uutiset oli paikalla, kun Ukraina evakuoi Tshasiv Jarin kaupunkia tammi-helmikuussa 2023.

Lue myös:

    Uusimmat