Ammusvalmistaja Nammon työntekijät ovat menossa lakkoon helmikuun alussa kahdeksi päiväksi osana Teollisuusliiton poliittista työtaistelua.
Teollisuusliitto ilmoitti torstaina järjestävänsä laajan lakon helmikuun alussa. Liiton mukaan lakon piirissä on 60 000 teollisuuden työntekijää. Lakolla vastustetaan Petteri Orpon hallituksen kaavailemia työelämäheikennyksiä.
Lakkokohteita on eri puolilla maata useilla sopimusaloilla. Tuoreeltaan huomiota on herättänyt ammusvalmistaja Nammon tuotantolaitosten kuuluminen lakon piiriin kolmella paikkakunnalla. Lakon ulottaminen ammustehtaisiin on herättänyt kovaa kritiikkiä varsinkin politiikan oikealla laidalla.
Nammon valmistamia tykinammuksia viedään suuria määriä muun muassa Ukrainaan, joka on kärsinyt ammuspulasta puolustautuessaan Venäjän hyökkäystä vastaan.
Toimitusjohtaja: Huonosti harkittua
Nammo Lapuan toimitusjohtaja Raimo Helasmäki sanoo MTV Uutisille, että yhtiön tuotantolaitosten kuuluminen lakon piiriin on huonosti harkittua.
– Kyllähän se harmittaa. Meillä on erittäin kriittistä ammustuotantoa nykyisessä maailmantilanteessa eli en ole ollenkaan tyytyväinen.
Toimitusjohtajan mukaan yhtiön tilauskirjat ovat tämän vuoden osalta täynnä. Suurin asiakas on Puolustusvoimat. Mitään ennakkovaroitusta lakosta ei yhtiölle tullut.
– Heti kun näin sen listan, ajattelin että jaahas kaikki meidän kolme tehdasta on mukana. Alkoi heti harmittamaan.
Nammon työntekijöitä olisi lakon piirissä noin 450. He kuuluvat Teknologiateollisuuden sopimuksen piiriin.
Lue myös: Helmikuun alun lakot laajenevat: Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro ilmoittivat seisauksista – mukana noin 70 000 työntekijää
Yritys yhteydessä ministeriöön
Nammo ei aio Helasmäen mukaan tyytyä tilanteeseen. Yhtiö pyrkii saamaan tukea ainakin puolustusministeriöltä jonkinlaisen kannanoton muodossa, jotta yhtiön tehtaat saataisiin pois lakon piiristä.
Puolustusministeriöstä kerrotaan MTV Uutisille, että kahden päivän lakolla ei ole vaikutusta Ukrainalle annettavaan aseapuun. Puolustusvoimien varastoissa riittää materiaalia. Ministeriössä toivotaan kuitenkin, että työtaistelut eivät enää laajenisi puolustustarvikesektorilla.
Teollisuusliiton yhteiskuntasuhdepäällikkö Timo Nevaranta kommentoi viestipalvelu X:ssä, että mikään viranomainen ei ole ainakaan toistaiseksi ollut liittoon yhteydessä lakon aiheuttaman puolustusvälineiden tuotannon hetkellisen häiriintymisen takia.
– Mikäli viranomaiset ovat liittoon yhteydessä ja esittävät lakon vaikutuksista huolensa, suhtaudumme esitettyihin huoliin vakavasti, Nevaranta kirjoitti.