Ukrainalaisia kotiinsa majoittaville ei valtion rahaa heru – kunnat saamassa kuitenkin korvauksen asuntojen käytöstä

2:01img
Maahanmuuttoviraston uudessa kuntamallissa kunnat saavat korvauksen kunnan asuntoihin majoitetuista
Julkaistu 06.05.2022 20:03
Toimittajan kuva

Raija Kantomaa

raija.kantomaa@mtv.fi

@RaijaKantomaa

Suomeen on saapunut lyhyessä ajassa lähes 22 000 tilapäistä suojelua hakevaa ukrainalaista pakolaista. Pakolaisten suuri määrä on aiheuttanut viiveitä vastaanottorahan maksuun. Päätöksiä on tehty jo 17 000.

Suomeen saapuu päivittäin enimmillään 300 ukrainalaista ja majoitustarve kasvaa koko ajan. Suurin osa ukrainalaisista asuu tällä hetkellä yksityismajoituksessa. Määrä on peräti 15 000.

Viranomaiset eivät aio korvata majoitusta kotimajoittajille, mutta korvausta on luvassa kunnille. Maahanmuuttoviraston uudessa kuntamallissa kunnat saavat korvauksen kunnan asuntoihin majoitetuista eikä kuntaan tarvitse perustaa vastaanottokeskusta.

Tilapäismajoituksen pitkittymisen vuoksi osan kodeissa asuneista ukrainalaisista haluaa tai voi joutua muuttamaan pois.

– Osa henkilöistä, jotka nyt ovat yksityismajoituksessa, eivät siellä syytä tai toisesta halua olla. Olemme tietysti valmiita viranomaisena majoittamaan tällaiset henkilö. Tähän auttaa myös juuri käyttöönotettu kuntamalli, kertoo apulaispäällikkö Elina Immonen Maahanmuuttovirastosta.

Immonen selittää mallia näin: Kun kunnat ovat vapaaehtoisesti tarjonneet asuntoja ilman, että kyse on varsinaisesta vastaanottotoiminnasta, niin ukrainalaiset voisivat jäädä näihin asuntoihin ja kunta saisi valtiolta korvauksen eikä kuntiin tarvitsisi perustaa vastaanottokeskuksia.

Vastaanottokeskusten määrä on kolminkertaistunut alkuvuonna 60:een aikuisten ja perheiden vastaanottokeskukseen.

Ukrainalaisten tulo muuttamassa lakia

Tilapäisen suojelupäätöksen saaneet voivat hakea heti töitä, mikä ei ole mahdollista normaalissa turvapaikkajärjestelmässä.

Sisäministeri Krista Mikkosen (vihr.) mukaan tästä tulisi ottaa oppia ja muuttaa lakia ettei laki kannusta joutenoloon.

– Ilman muuta, kun tilapäisen suojelun saajat saavat heti, kun ovat rekisteröityneet oikeuden työntekoon, niin on herännyt hyvin paljon kysymyksiä, miksi meillä ei normaalijärjestelmässä ole tätä samaa oikeutta, lisää Mikkonen.

EU:n alueella vain puolet Ukrainan sotaa paenneista on hakenut tilapäistä suojelua. Suomen viranomaiset muistuttavat, että kolmen kuukauden viisumivapaa oleskelu on päättymässä pian. 

Suomeen on arvioitu saapuvan tänä vuonna jopa 80 000 ukrainalaista pakolaista.

Lue myös: Kenraali CNN:lle: Kaksi kolmesta Ukrainan sodan skenaariosta päättyy Venäjän voittoon, yksi niistä on erityisen ikävä – Putinin tilannetajusta synkkä arvio

Vesa Kallionpään kommentti: Onko Jussi Halla-aho sittenkin oikeassa, kun hän vaatii medialle jäitä hattuun Nato-asiassa?

Tuoreimmat aiheesta

Ukraina