Ukrainalle erävoitto Venäjää vastaan Kansainvälisessä tuomioistuimessa

2:12imgPekka Toveri näkee Hitlerin natsi-Saksassa opetuksen, joka tulee muistaa Putinin sotiessa Ukrainaa vastaan
Julkaistu 02.02.2024 17:49

MTV UUTISET – STT – AFP

YK:n alainen Kansainvälinen tuomioistuin (ICJ) Haagissa sanoo, että sillä on toimivaltaa tehdä päätös suurimmassa osassa Ukrainan Venäjää vastaan nostaman kanteen asioissa.

Ukrainan kanne koskee sitä, että Venäjä olisi käyttänyt YK:n vuonna 1948 laadittua joukkotuhontayleissopimusta väärin oikeuttaessaan sen nojalla voimankäyttöään Ukrainassa. Ukraina laittoi kanteen vireille lähes välittömästi sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssotansa helmikuussa 2022.

Maaliskuussa 2022 tuomioistuin antoi alustavan päätöksen, jossa se asettui tukemaan Ukrainaa ja määräsi Venäjän lopettamaan hyökkäyksensä välittömästi. Tuolloin Venäjä vastusti tuomiota ja sanoi, ettei valtioiden välisistä kiistoista päättävällä ICJ:llä sen tulkinnan mukaan ollut oikeutta päättää asiasta.

Yksi Venäjän presidentin Vladimir Putinin keskeisistä perusteluista Ukrainan sodalle olivat väitteet, että Itä-Ukrainan Venäjä-mielisiä asukkaita olisi vainottu ja heitä vastaan olisi ollut menossa kansanmurha.

Ukraina on sanonut lausunnossaan myös, että Venäjän voimankäyttö hyökkäyksen aikana oli itsessään vastoin joukkotuhontayleissopimusta. Kansainvälisellä tuomioistuimella ei kuitenkaan sen linjauksen mukaan ole toimivaltaa päättää kanteen tästä osasta.

Lue myös: Putin: Ukrainan miehitetyt alueet integroidaan Venäjään

ICJ hylkäsi syytteet terrorismin rahoittamisesta

Keskiviikkona ICJ hylkäsi valtaosan Ukrainan Venäjää vastaan nostamista syytteistä terrorismin rahoittamisesta Itä-Ukrainassa. Tuomioistuimen mukaan Venäjä oli tosin epäonnistunut väitettyjen rikkomusten tutkimisessa.

Ukrainan alkujaan vuonna 2017 nostamat syytteet koskivat aikaa ennen Venäjän kaksi vuotta sitten aloittamaa täysimittaista hyökkäyssotaa. Se vaati Venäjää muun muassa maksamaan korvauksia Itä-Ukrainan konfliktista kärsineille siviileille ja Venäjän tukemien separatistien alas ampuman malesialaiskoneen matkustajien omaisille.

ICJ:n päätökset ovat valtioita sitovia, eikä niistä voi valittaa. Tuomioistuimella ei kuitenkaan ole juurikaan keinoja panna päätöksiään toimeen.

Lue myös: Nyt Putin ei voi matkustaa enää tähänkään maahan

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota