Ukrainan lennokki-iskut ovat psykologisesti iso asia, sanoo tutkija

Venäjän mukaan sen torjuma Ukrainan lennokki-hyökkäys on yksi laajimmista yrityksistä hyökätä Moskovaan. Tutkijan mukaan isku alleviivaa, että Moskova ja siviilit eivät myöskään ole rauhassa.

Venäjä sanoo torjuneensa Ukrainan laajan lennokkihyökkäyksen Moskovaan. Venäjän mukaan sen ilmatorjunta on pudottanut yön aikana yhteensä 45 lennokkia osana laajempaa Venäjälle tehtyä iskua. 

Ukrainan armeija on kertonut iskeneensä Rostovin alueella sijaitsevaan S-300-ilmatorjuntaohjusjärjestelmään, mutta muita iskuja se ei ole kommentoinut.

Väitteitä ei ole voitu vahvistaa riippumattomasti. 

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro arvioi käynnissä olevan Ukrainan iskun olevan historiallinen. 

– Elämme tietyllä tapaa historiallisia hetkiä. Sitten toisen maailmansodan kukaan ei ole kyennyt tunkeutumaan Venäjän alueelle, puhumattakaan alueen valtaamisesta, arvioi Kangaspuro.

Kangaspuro muistelee edellisen vastaavanlaisen shokin olleen luvaton ilmatilarikkomus 80-luvulla, kun saksalainen lentäjä laskeutui koneellaan Punaiselle Torille.

– Tämän mittakaavan isku on psykologisesti ja symbolisesti iso asia. Vaikka sillä ei tuhoja ollakaan saatu aikaiseksi, se alleviivaa sitä, että Moskova ja siviilit eivät myöskään voi olla rauhassa.

Venäjän viranomaiset paljastavat harvoin iskujen koko laajuuden ja ilmoittavat vain sen ilmapuolustusyksiköiden tuhoamista lennokeista. Kangaspuro arvioi tässä tilanteessa hyökkäyksen laajudesta kertomisen tukevan Venäjän osalta sodan oikeuttavaa keskustelua.

– Arvioisin, että tässä vahvistetaan minkälainen uhka Ukraina on tunkeutuessaan ensin Kurskissa Venäjän rajojen ylitse ja nyt uhkaa myös Moskovaa, sanoo Kangaspuro.

Ukraina hyökkäsi Venäjälle noin kaksi viikkoa sitten. Ukraina sanoi maanantaina pitävänsä hallussaan noin 1250 neliökilometriä Venäjän alueita. Alue vertautuu kooltaan yli kahteen Tampereen kaupungin pinta-alaan.

Lue myös:

    Uusimmat