Koillisessa Ukrainassa sijaitsevan Sumyn kaupungin asukkaat olivat ensimmäisten joukossa kokemassa Venäjän sotakoneen tuhoavan voiman.
Venäjän aloittaessa hyökkäyssodan Ukrainaan 24. helmikuuta 2022, Sumyssa oli viitisenkymmentä Ukrainan laskuvarjosotilasta. Brittilehti Guardianin mukaan heidät määrättiin pois kaupungista pian hyökkäyksen alettua.
Myös poliisi ja kaupungin johto olivat jo häipyneet Sumysta. Noin 30 kilometrin päässä Ukrainan ja Venäjän välisestä rajasta sijaitsevan kaupungin asukkaat jäivät oman onnensa nojaan.
Vajaan 270 000 asukkaan kaupunkiin jäi muutama tuhat siviiliä. He eivät olleet aikeissa luovuttaa kaupunkia hyökkääjille.
Kiväärit ja kourallinen panssaritorjunta-aseita käytössään noin 400 Sumyn asukasta ryhtyi puolustamaan kaupunkia. Heistä noin 20:llä oli aiempaa armeijakokemusta, arvioi kaupungin puolustukseen osallistunut Ihor Guardianille.
Guardianin tietojen mukaan asukkaat kuitenkin torjuivat kaupunkia piirittävien venäläisten hyökkäyksiä niin onnistuneesti, että hyökkääjien väitetään alkaneen jopa pelkäämään heitä.
– Virallisesti sitä kutsuttiin alueelliseksi puolustusjoukoksi, mutta todellisuudessa kyse oli vain ihmisistä, jotka olivat saaneet aseita armeijan varastosta ja muodostaneet reagoivia joukkoja, kertoo puolustukseen osallistunut Ihor Guardianille.
Lue lisää: Näin Ukrainan sota voi ratketa, huippustrategi ennustaa – Venäjä voi ryhtyä ”entistä kovempaan terrorismiin”
Isoäidit tekstasivat venäläissotilaiden sijainteja
Yksi ratkaisevimmista taisteluista oli ensimmäinen taistelu, joka käytiin paikallisen taidekorkeakoulun edustalla.
Vielä kaupungissa olleet laskuvarjosotilaat tuhosivat kokonaisen kolonnan Venäjän panssarivaunuja.
Tämän jälkeen ukrainalaissotilaat kuitenkin lähtivät sotimaan muualle Ukrainaan ja siviilit jäivät ilman tukea.
– Näimme heidän panssariajoneuvonsa ja ajattelimme, että "huh", emme ole yksin kivääriemme kanssa. Mutta sitten heitä käskettiin lähtemään, ja me jäimme yksin, Ihor sanoo.
Lue lisää: Ukrainan HIMARS isku ammattiopistoon sai Venäjän sotaa kannattavat blogaajat kritisoimaan armeijaa
Ukrainalainen Serhiy kertoo Guardianille uskovansa, että ensikohtaaminen Ukrainan sotilaiden kanssa ja sen jälkeen siviilien jatkama puolustus vakuuttivat venäläiset siitä, että Sumyssa olisi paljon aseita ja pysyviä joukkoja.
– Olimme onnekkaita. Todellisuudessa kyseessä oli vain itsepuolustusjoukko, Serhiy sanoo.
Alkujärkytyksestä toivuttuaan yhä useampi siviili ryhtyi avustamaan puolustusponnisteluissa.
– Tyttökaverini yliopistosta toivat laatikoittain Molotovin cocktaileja tukikohtaan. Isoäidit tekstasivat meille venäläisten sijainteja. Uskon, että tämän takia kaupunki selvisi hyökkäyksestä.
Siviilit auttoivat Kiovan piirityksen estämisessä
Ensimmäisen muutaman päivän jälkeen venäläiset lakkasivat yrittämästä päästä kaupunkiin.
Koska venäläissotilaat eivät saaneet muodostettua kulkureittiä Sumyn läpi, he alkoivat kiertää sitä etelästä. Etelässä odottivat kuitenkin Ukrainan armeijan joukot.
Guardianin mukaan Sumyn puolustusjoukkojen ja tavallisten asukkaiden ponnistelut vaikeuttivat Ukrainan pääkaupungin Kiovan piiritystä häiritsemällä Venäjän tarviketoimituksia maan rajan ja Kiovan välillä.
Sumyn asukkaiden teot eivät ole jääneet huomioimatta.
Guardianin mukaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kiittänyt Sumyn alueellisia puolustusjoukkoja useaan otteeseen. Zelenskyi myös sanoi uudenvuoden puheessaan Sumyn tavallisten kansalaisten laittaneen "luun kurkkuun" venäläisille.