Nyt se sanotaan suoraan: Venäjä on Suomen energiayhtiöitä päivittäin riivaavien verkkohyökkäysten taustalla – muukin vakoilu yhä yleisempää

2:30imgKatso myös uutisjuttu aiheesta.
Julkaistu 31.10.2024 06:39(Päivitetty 31.10.2024 07:52)
Toimittajan kuva

Anu Korhonen

anu.korhonen@mtv.fi

@anukoooo

Suomalaiset energiayhtiöt joutuvat jo päivittäin erilaisten verkkohyökkäysten kohteeksi. Lisäksi kriittisen infran ympärillä on tehty muun muassa havaintoja droneista. Energiateollisuuden mukaan tekojen taustalla on Venäjä, tavalla tai toisella.

Rovaniemeläisen sähkönsiirtoyhtiö Rovakairan sähköverkon alueella on tehty viime vuosina verkkohyökkäyksiä, mutta enenevissä määrin myös konkreettisia dronehavaintoja.

– Jos näihin ei reagoida, niin pahimmillaan se voi johtaa toiminnan keskeytymiseen. Suurimmat haitat ovat taloudellisia ja varautumiseen käytetään huomattavasti enemmän resursseja kuin vaikka viisi vuotta sitten, kehitysjohtaja Marko Haaranen sanoo. 

Verkkohyökkäykset jo arkipäivää

Energiateollisuudesta kerrotaan MTV Uutisille, että verkkohyökkäykset ja erilaiset "koputtelut" ovat jo jokapäiväisiä. Lisäksi dronet ja muu tarkkailu sekä epäilyttävien henkilöiden liikehdintä kriittisen infran ympärillä on kasvussa. 

– Etsitään heikkoja kohtia järjestelmistä ja välitetään tietoa. Joillakin toimijoilla on halu varautua siihen, että voivat jossakin tilanteessa tehdä vahinkoa, Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä sanoo.

– Venäjä on näissä taustalla muodossa tai toisessa. Ja kun mennään siitä idemmäksi, pohjoiskorealaiset ovat tehneet hyökkäyksiä, joilla pyrkivät taloudellisesti hyötymään ja kiinalaiset pyrkivät myöskin urkkimaan tietoja. Kyllä tässä kaikenlaista toimijaa, myös valtiollista on liikkeellä. 

Leskelä sanoo, että valtiolliset toimijat voivat hyödyntää omia kapasiteettejaan tai omia yksiköitään, jotka on koulutettu toimintaa varten. 

– Voidaan myös ostaa palveluita rikollistoimijoilta, joilla ei ole valtioon muita sidoksia.

Lue myös: Varoitus Venäjästä: "Käynnissä on jonkin ison operaation testi – ja se on sujunut hyvin"

Varautumista lisätty huomattavasti

Poikkeavien tapahtumien määrän kasvu kriittisen infran ympärillä on lisännyt energiayhtiöiden varautumista. 

Fingridin tietohallintojohtajan Kari Suomisen mukaan yhtiössä varaudutaan nykyisin hyvinkin paljon kriittisemmin dronelentoihin, etenkin sähköasemien lähettyvillä. 

– Merkittävimmille sähköasemille haetaan dronelentokieltoa ja sitten on erilaisia teknologioita, joilla voidaan estää dronen lentäminen meidän valvotuilla alueilla.

Leskelä sanoo, että ennen yhtiöiden lähtökohtana oli pyrkiä rakentamaan vahva ulkomuuri, jonka sisälle ulkopuoliset eivät pääse. 

– Nyt varaudutaan siihen, että jos sisälle kuitenkin päästään, niin voidaan mahdollisimman vähillä vaurioilla selvitä ja päästä takaisin normaalitilanteeseen. 

Huoltovarmuus yhä taattu

Ainakaan toistaiseksi teoilla ei ole ollut merkittäviä vaikutuksia energian tuotantoon tai toimituksiin. Alalta vakuutetaan, että huoltovarmuus on taattu. 

– Tärkeintä on huolehtia siitä, että meillä on mahdollista olla riittävät resurssit siihen, että voidaan kehittää toimintaa ja me ollaan hyvin suojattu meidän järjestelmät. Mitään akuutti uhkaa tai pelkotilaa ei ole, Leskelä vakuuttaa.

Poliisilla ja keskusrikospoliisilla on parhaillaan käynnissä useita kriittistä infraa koskevia esitutkintoja. Toistaiseksi selvitetyissä tapauksissa teoille on löytynyt tavanomaiseen rikollisuuteen ja häiriökäyttäytymiseen liittyvä motiivi.

Lue myös: Suomessa havaitut dronet ja murrot voivat olla tulevien operaatioiden valmistelua – "Pitää olla vainoharhainenkin"

Suomessa tulee toistuvasti ilmi droneihin liittyviä tapauksia, joiden takana vaikuttaa olevan valtiollinen toimija

Supo eri linjoilla sisäministeriön kanssa sabotaasiepäilyistä

Tuoreimmat aiheesta

Turvallisuus