Vain puolen tunnin kävely puistossa voi parantaa keskittymistä ja kohottaa mielialaa – "Katse kannattaa nostaa maasta"

Ihmisen ei tarvitse mennä yksin patikoimaan päiviksi metsän siimekseen rauhoittaakseen mieltään. Tutkimuksissa on todettu jo kaupunkipuistossa oleilun vaikuttavan myönteisesti mieleen monella eri tavalla.

30 vuotta luonnon merkitystä ihmisen mielenterveyteen tutkinut psykologian professori Kalevi Korpela Tampereen yliopistosta kertoo lyhyenkin luonnossa oleilun parantavan mielialaa, muistia ja unen laatua.

– Tutkimuksissa on kävelty tai istuttu puistossa noin 30–45 minuuttia ja sen jälkeen ihmiset ovat selviytyneet paremmin keskittymistä vaativista tehtävistä. Lisäksi lyhyet luontokäynnit muuttavat tunteita myönteiseen suuntaan ja vähentävät stressiä, Korpela sanoo.

Yliopiston ensimmäisenä koronakeväänä vuonna 2020 tekemän kyselyn perusteella näyttää myös siltä, että suomalaisille tehokkain keino korona-ajan ahdistuksen vähentämiseen on luonto.

Kyselyyn vastanneilta noin 700 henkilöltä kysyttiin, miten esimerkiksi toisten kanssa puhuminen, lemmikkien kanssa vietetty aika, tv-sarjojen katselu, somessa vietetty aika tai luonnossa liikkuminen on vaikuttanut mielialaan koronarajoitusten iskettyä päälle.

– Luonnossa liikkuminen oli ensinnäkin lisääntynyt kaikkein eniten korona-aikana: yli 70 prosenttia kertoi liikkuvansa ulkona enemmän. Lisäksi kyselyssä ainoastaan luontokokemus ja ulkoilu olivat yhteydessä koronahuolen vähenemiseen.

Katso professori Kalevi Korpelan koko haastattelu. Juttu jatkuu videon alla.

Lyhytkin kävely puistossa voi parantaa työmuistia 6:23

Yhden asian professori kehottaa tekemään, jotta luonnon vaikutus mielenterveyteen olisi mahdollisimman suuri.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

– Katse kannattaa nostaa maasta ylös ja suunnata ajatuksen tietoisesti ympäröivään luontoon. Sen jälkeen se on meno, sillä luonto kaappaa automaattisesti ihmisen tarkkaavaisuuden ja silloin luonnon positiivisten vaikutusten mahdollisuudet ihmisen mieleen kasvavat.

Lue myös:

    Uusimmat