Näin Venäjän hyökkäys eteni maanantaina: Sullivan neuvotteli kiinalaisdiplomaatin kanssa – yli 4 000 siviiliä evakuoitiin onnistuneesti

MTV Uutiset seurasi Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainaan ja sen vaikutuksia globaalilla tasolla tässä artikkelissa maanantaina 14.3.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan torstaina, 24. helmikuuta.
  • Presidentti Volodymyr Zelenskeyi: On vain ajan kysymys, milloin venäläiset ohjukset osuvat Naton alueelle.
  • Yli 4 000 siviiliä evakuoitiin onnistuneesta eturintamassa olevista kaupungeista Ukrainassa.
  • Venäjä on pyytänyt Kiinalta sotilaallista apua Ukrainassa sotimiseen, kertovat yhdysvaltalaismedioiden lähteet.

23.45: Britannian hallitus harkitsee pakolaisten majoittamista oligarkkien kiinteistöihin

Britannian hallitus sanoi maanantaina harkitsevansa ukrainalaisten pakolaisten majoittamista kiinteistöihin, joita omistavat pakotteiden kohteeksi joutuneet venäläiset oligarkit.

Kun pääministeri Boris Johnsonin tiedottajalta kysyttiin, kannatetaanko oligarkkien rakennusten ottamista pakolaisten majoittamiseen, hän vastasi, että sitä harkitaan.

Terveysministeri Sajid Javid on aiemmin varoittanut, että (oligarkkien) ökytalojen ei pitäisi olla ykköskohteita, kun ajatellaan pakolaisten majoittamista. Hänen mukaansa ensiksi pitäisi selvittää "lailliset esteet".

Mielenosoittajat eivät jääneet odottamaan hallituksen päätöstä vaan valtasivat maanantaina pakotteiden kohteena olevan venäläisen oligarkin Oleg Deripaskan ökytalon Lontoon keskustassa.

Valtaajat muun muassa levittivät rakennuksen parvekkeella banderollin, jossa ilmoitettiin, että "Tämä kiinteistö on vapautettu". Mielenosoittajat sanoivat valloittaneensa talon ukrainalaisten pakolaisten käyttöön.

23.12: Yli 4 000 siviiliä evakuoitu onnistuneesti

Yli 4 000 siviiliä evakuoitiin onnistuneesti eturintamassa olevista Ukrainan kaupungeista maanantaina, varapääministeri Iryna Vereshchuk kommentoi Reutersin mukaan. Varapääministeri totesi videolausunnossaan, että evakuoinnit toteutettiin seitsemän humanitaarisen käytävän kautta. Kolme samankaltaista käytävää eivät toimineet suunnittellusti. Varapääministeri syytti venäläisjoukkoja evakuoitavia siviilejä kohti ampumisesta.

22.35: Ukrainan presidentti esitti surunvalittelut kuolleen kuvajournalistin perheelle

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on ilmaissut osanottonsa yhdysvaltalaisen kuvajournalisti ja elokuvaohjaaja Brent Renaudin perheelle. 50-vuotias Renaud ammuttiin kuoliaaksi Irpinin rintamalinjalla Kiovan pohjoisosassa Ukrainassa. Muun muassa New York Times -lehti uutisoi asiasta eilen.

– Esitän sydämelliset osanottoni Brent Renaudin perheelle, joka menetti henkensä dokumentoidessaan Venäjän Ukrainan ihmisille aiheuttamaa armottomuutta ja pahuutta. Inspiroikoon Brentin elämä ja uhrautuminen maailmaa taistelemaan valon voiman puolesta pimeyden voimia vastaan, Zelenskyi kirjoitti Twitterissä.

22.05: BBC: Sodanvastainen mielenilmaus suorassa lähetyksessä Venäjällä

Mielenosoittaja keskeytti suoran lähetyksen Venäjän valtion televisiossa heiluttamalla sodanvastaista kylttiä. Asiasta uutisoi muun muassa CNN ja BBC. Video- ja kuvamateriaali tapahtuneesta on levinnyt nopeasti Venäjällä Telegram-viestisovelluksessa.

Mielenosoittaja, jonka nimi on CNN:n mukaan Marina Ovsyannikova, on tietojen mukaan televisioyhtiön työntekijä. CNN:n mukaan naisen ruudulla näyttämässä kyltissä luki: "Älkää uskoko propagandaa, täällä he valehtelevat teille, venäläiset sotaa vastaan".

Ylen Pietarin-toimittajan Simo Ortamon mukaan kyseessä on Ykköskanavan uutiset, joka on yksi kolmesta päätelevisiokanavasta Venäjällä. Lähetyksessä kyltin esiin ottanut nainen on Ortamon mukaan kanavan tuottaja.

Ortamo on jakanaut Twitter-tilillään myös videon, jossa mielenilmauksen toteuttanut nainen kertoo tuottaneensa kanavalle aiemmin propagandaa ja katuvansa sitä.

– (Hän) Kutsuu sotaa rikolliseksi ja kannustaa lopuksi ihmisiä mielenosoituksiin, Ortamo referoi Twitterissä.

21.18: Sullivan neuvotteli Ukrainan sodasta kiinalaisdiplomaatin kanssa

Yhdysvallat sanoo ilmaisseensa Kiinalle syvän huolensa Pekingin tuesta Venäjälle. Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Jake Sullivan neuvotteli Ukrainan sodasta tänään Roomassa korkea-arvoisen kiinalaisdiplomaatin Yang Jiechin kanssa. 

Sullivan korosti myös tärkeyttä ylläpitää avoimet keskusteluyhteydet Washingtonin ja Pekingin välillä. 

Ennen kokousta Sullivan varoitti Kiinaa, että sille asetetaan laajoja taloudellisia pakotteita, jos Peking auttaa Venäjää sotimisessa Ukrainassa.

Yhdysvaltain mukaan Venäjä oli pyytänyt Kiinalta aseellista tukea sotaa varten, ja Kiina olisi ollut halukas antamaan apua. Venäjä ja Kiina kiistävät väitteen. Kiina on välttänyt kutsumasta sotaa Ukrainassa sodaksi. Peking on vedonnut osapuoliin konfliktin rauhoittamiseksi. 

20.47: Niinistö tapasi Walesin prinssi Charlesin

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Walesin prinssi Charlesin tänään matkallaan Lontoossa.

– Olennainen keskustelu Walesin prinssin kanssa Clarence Housessa tänään. Kiitos, teidän kuninkaallinen korkeutenne, Niinistö kommentoi Twitterissä.

20.24: Niinistö kommentoi keskustelujaan Lontoossa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on kommentoinut keskustelujaan Lontoossa. Niinistö matkusti tänään Lontooseen, jossa hän osallistuu JEF-maiden päämieskokoukseen. Kokous kestää kaksi päivää. Lisäksi Niinistöllä on kahdenvälisiä kokouksia.

Niinistö kertoi keskustelleensa työväenpuolueen puheenjohtaja Keir Starmerin ja Britannian ulko- ja kansainyhteisöasiain varjoministeri David Lammyn kanssa. Lisäksi Niinistö kertoo antaneensa haastatteluja CNN:lle ja BBC:lle

– Ensimmäinen kokonainen päivä Lontoossa meneillään. Erittäin hyvä keskustelu turvallisuudesta ja sodasta Ukrainassa @Keir_Starmer ja @DavidLammy kanssa, haastatteluja @amanpour #CNN ja @ggatehouse #BBC kanssa, Niinistö kirjoittaa Twitterissä.

19.55: Yhdysvallat: Kiinalla halukkuus antaa sotilaallista tukea Venäjälle

Yhdysvallat kertoi maanantaina Nato-liittolaisille ja useille Aasian maille, että Kiina on ilmaissut halukkuutensa antaa sotilaallista ja taloudellista apua Venäjälle, kertoo Yhdysvaltain viranomainen uutistoimisto Reutersille.

Viestissä todettiin myös, että Kiinan odotettiin kiistävän nämä suunnitelmat, sanoo nimettömänä puhunut viranomainen.

19.35: Harkovan pormestari: Venäläisjoukot hyökkäävät kaupunkiin jatkuvasti

Harkovan kaupungin pormestarin mukaan venäläisjoukot hyökkäävät kaupunkiin jatkuvasti, kertoo Reuters.

Kansallisessa televisiossa puhunut pormestari Ihor Terekhov kertoi, että venäläisjoukot ovat tulittaneet keskeisiä kaupunginosia, mikä on aiheuttanut määrittelemättömän määrän uhreja.

19.10: Drone tallensi tuhoisan iskun kerrostaloon Mariupolissa

Reutersin jakama drone-video näyttää Venäjän tuhoisan iskun ja tuhot asuinrakennuksiin Mariupolissa. Videolla näkyy, kuinka asuinrakennuksista nousee savua iskujen jälkeen. Ukrainan viranomaisten mukaan Venäjän joukkojen pommitukset estivät humanitaarisen avun toimittamista Mariupoliin maanantaina.

18.55: Sota uhkaa myös Ukrainan mittaamattoman arvokkaita kulttuuriaarteita

Ukrainassa pelätään inhimillisen hädän keskellä myös mittaamattoman arvokkaan kulttuuriperinnön puolesta. Jo nyt taideaarteet ovat kokeneet kovia, ja arvokkaita esineitä yritetään piilottaa ja museoita suojata. Ukrainassa on kaiken muun lisäksi seitsemän Unescon maailmanperintöluettelossa olevaa kohdetta. Katso lisää niiden historiasta alla olevalta videolta.

Sota uhkaa Ukrainan mittaamattoman arvokkaita kulttuuriaarteita 2:16
Ukrainassa on seitsemän Unescon maailmanperintöluettelossa olevaa kohdetta.

18.45: Ainakin yhdeksän kuollut tv-torniin kohdistuneessa iskussa

Ainakin yhdeksän ihmistä on kuollut ja yhdeksän haavoittunut tv-torniin tehdyssä ilmaiskussa Rivnen kaupungissa Länsi-Ukrainassa maanantaina. 

– Raunioiden alla on edelleen ihmisiä, alueen kuvernööri totesi Reutersin mukaan

18.30: Presidentti Niinistö CNN:lle: Putin ei tavoittele Ukrainan hallituksen vaihtamista

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin ei tavoittele Ukrainan hallituksen vaihtamista enää, kertoo CNN. Presidentti Niinistö antoi televisiokanava CNN:lle tänään. Niinistö kävi puhelinkeskustelun Putinin kanssa viime perjantaina.

– Putinilla on oma listansa [vaatimuksista], me kaikille tiedämme sen, mutta vaikuttaa siltä, että Ukrainan hallituksen vaihtaminen ei ole enää listalla. Kun kysyin häneltä asiasta, hän sanoi, ettei asia ole koskaan ollut listalla.

Tekstiä korjattu 14.3. kello 20.14. Niinistö antoi haasttatelun CNN:lle tänään, eikä perjantaina, kuten jutussa aiemmin väitettiin.

17.50: Lähde: Biden saattaa matkustaa Eurooppaan lähiviikkoina

Valkoisen talon virkamiehet keskustelevat mahdollisuudesta, jonka mukaan Yhdysvaltain presidentti Joe Biden matkustaisi tulevina viikkoina Eurooppaan ja keskustelisi Venäjän ja Ukrainan tilanteesta liittolaisten kanssa. Asiasta kertoo Reutersin mukaan tilanteen päällä oleva lähde.

Lähteen mukaan vielä ei kuitenkaan ole varmaa toteutuuko matka. Valkoinen talo kieltäytyi kommentoimasta asiaa.

17.37: BBC: Venäjän joukot räjäyttäneet ammuksia Zaporižžjan ydinvoimalaitoksen edessä

Venäjän joukot ovat räjäyttäneet ammuksia Zaporižžjan ydinvoimalaitoksen edessä. Asiasta uutisoivat muun muassa BBC ja The Kyiv Independent.

Venäjä otti Euroopan suurimman ydinvoimalan haltuunsa 4. maaliskuuta sen jälkeen, kun ydinvoimalaan kohdistui pommitusta. Ydinvoimalaitoksessa syttyi tämän seurauksena tulipalo. Ydinvoimala sijaitsee noin 550 kilometrin päässä pääkaupunki Kiovasta ja se tuottaa noin 20 prosenttia Ukrainan sähköstä.

BBC:n mukaan Ukrainan valtiollisen ydinenergiayhtiön mukaan vielä ei ole selvää, onko räjähdyksellä ollut vaikutusta säteilytasoihin.

17.20: Yli 2,8 miljoonaa paennut Ukrainasta

YK:n mukaan maanantaihin mennessä yli 2,8 miljoonaa ihmistä oli paennut Ukrainasta naapurimaihin.

– Ihmiset pakenevat edelleen Ukrainan sotaa joka minuutti, YK:n Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM kirjoitti Twitterissä maanantaina.

Unicefin mukaan Ukrainan sodalla on "tuhoisa vaikutus" yli 7,5 miljoonaan lapseen.

17.07: Ukrainan pääministerin määrä puhua EU-päättäjille

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin oli määrä puhua Euroopan neuvoston parlamentaariselle yleiskokoukselle aiemmin tänään, mutta puhe peruuntui. Nyt yleiskokous yrittää saada yhteyden Ukrainan pääministeri Denys Šmyhaliin kello 17 alkavassa istunnossaan.

MTV Uutiset Live näyttää puheen suorana. Voit seurata sitä yllä olevalta videolta.

Zelenskyin puheen kerrotaan peruuntuneen "erittäin kiireellisten, ennennäkemättömien olosuhteiden vuoksi" aiemmin tänään.

16.13: Ukrainan ja Venäjän väliset neuvottelut jatkuvat tiistaina

Ukrainan ja Venäjän neuvottelut jatkuvat tiistaina, kertoo ukrainalainen neuvottelija CNN:n mukaan. Neuvottelut tältä päivältä ovat päättyneet ja nyt meneillään on tekninen tauko, jonka aikana työryhmät edistävät työtään. Aiemmin Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kuvaili neuvotteluja vaikeiksi. Maiden tämän päiväinen, neljäs neuvottelukierros järjestettiin virtuaalisesti.

15.57: Ylen gallup: 62 prosenttia suomalaisista kannattaa Suomen liittymistä Natoon

Suomalaisista jo 62 prosenttia kannattaa Suomen liittymistä sotilasliitto Naton jäseneksi, kertoo Ylen teettämä tuore gallup.

Vastaajista 16 prosenttia vastusti jäsenyyttä ja 21 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa.

Nato-jäsenyyden kannatus on noussut edelleen helmikuun lopulta, jolloin 53 prosenttia vastaajista kannatti liittymistä Natoon. Tuo oli kaikkien aikojen ensimmäinen kysely, jossa yli puolet vastanneista kannatti Nato-jäsenyyttä.

Tuoreimman kyselyn toteutti Taloustutkimus internetpaneelissaan 9.–11. maaliskuuta, jolloin Venäjän hyökkäyksen alkamisesta Ukrainaan oli kulunut jo pari viikkoa. Kyselyyn vastasi 1 378 ihmistä, ja sen virhemarginaali on 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

15.40: Yli 160 yksityisautoa päässyt pois Mariupolista

Yli 160 yksityisautoa on päässyt ajamaan humanitaarista käytävää pitkin ulos Venäjän piirittämästä Mariupolin kaupungista Ukrainassa, kertovat kaupungin viranomaiset.

Autot suuntasivat satamakaupunki Berdjanskiin, joka sijaitsee Mariupolista länteen päin. Vielä ei tiedetä, kuinka paljon matkustajia autoissa oli. Kyse on kuitenkin merkittävästä evakuoinnista sen jälkeen, kun Venäjän joukot piirittivät kaupungin tämän kuun alkupuolella.

15.19: Iskut asuinkerrostaloon Kiovassa järkyttävät

Yhdeksänkerroksinen asuinkerrostalo joutui tulituksen kohteeksi maanantaiaamuna, ja tuhoista on saatu päivän mittaan parempi käsitys. Ainakin yksi talon asukas kuoli ja yli kymmenen loukkaantui iskussa. Tulipalojen sammutustyöt ja uhrien etsiminen raunioista oli vielä iltapäivällä käynnissä.

Uutistoimisto Reuters haastatteli järkyttyneitä asukkaita, jotka yrittivät palomiesten avustuksella etsiä tavaroitaan raunioista. Videon sisältö voi järkyttää herkimpiä:

14.16: Ukraina: Tshernobylin ydinvoimala jälleen ilman sähköä.

Ukrainan energiaoperaattorin Ukrenergon mukaan Tshernobylin ydinvoimala on jäänyt jälleen vaille sähköä. Yhtiö kertoo Facebookissa, että "miehitysjoukkojen" eli venäläisten toimet ovat vaurioittaneet voimalinjaa Tshernobyliin ja Slavutytshin kaupunkiin.

Ukrainalaisviranomaiset kertoivat aiemmin tänä aamuna, että voimala liitetään takaisin ulkoiseen sähköverkkoon. Tähän saakka sähkövirtaa vaativaa toimintaa voimalalla on jatkettu generaattoreiden avulla.

Voimala tarvitsee sähköä esimerkiksi jäähdytysjärjestelmiin.

14.09: Kreml kiistää Venäjän pyytäneen Kiinalta sotilaallista apua.

Kremlin mukaan Venäjä voisi ottaa Ukrainan suurkaupungit kokonaan hallintaansa. Kreml jatkaa, että Venäjällä olisi riittävästi sotilaallista voimaa toteuttaa kaikki tavoitteensa Ukrainassa ilman Kiinan apua.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi, että Venäjän joukot voisivat ottaa "suuret asutuskeskukset täysin hallintaan" Ukrainassa.

Peskov kiisti väitteet, joiden mukaan Venäjä olisi pyytänyt Kiinalta sotilastarvikkeita.

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Venäjä on pyytänyt Kiinalta sotakalustoa ja muunlaista apua Ukrainaan hyökkäämisen alkuajoista asti, kertovat lähteet Yhdysvaltain hallinnosta Financial Timesille ja Washington Postille. Lähteet eivät kuitenkaan tarkenna, millaista kalustoa Venäjä on tarkalleen ottaen pyytänyt.

13.57: Mediatiedot: Intia harkitsee öljyn ostamista alennushinnalla Venäjältä.

Intia harkitsee Venäjän tarjousta, jonka mukaan maa voisi ostaa Venäjältä öljyä alennettuun hintaan, kertoo yleisradioyhtiö BBC viitaten uutistoimisto Reutersin tietoihin.

Intia joutuu tuomaan jopa 80 prosenttia öljystään, mutta venäläisen öljyn osuus on normaalisti alle kolme prosenttia tästä. Koska öljyn hinta on ollut jatkuvassa nousussa, Intia on etsinyt mahdollisuuksia leikata energiakulujaan.

Reutersin haastatteleman virkamieslähteen mukaan alennusöljy sopisi mainiosti Intian suunnitelmiin eivätkä länsimaiden pakotepäätökset huoleta sitä.

Länsimaat ovat asettaneet Venäjää vastaan ennennäkemättömän rajut talouspakotteet sen jälkeen kun maa hyökkäsi Ukrainaan yli kaksi viikkoa sitten.

13.45: Putinin läheinen liittolainen: Sotilasoperaatio ei ole edennyt niin nopeasti kuin Kreml olisi halunnut.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin läheinen liittolainen on myöntänyt, että Venäjän sotilasoperaatio Ukrainassa ei ole sujunut niin nopeasti kuin Kreml olisi halunnut, kertoo Reuters.

Kansalliskaartin päällikkö Viktor Zolotov syytti odotettua hitaammasta etenemisestä siviilien taakse piiloutuneita äärioikeistolaisia ukrainalaisjoukkoja.

13.30: Zelenskyin puhe peruuntui "erittäin kiireellisten ennennäkemättömien olosuhteiden vuoksi".

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin oli määrä puhua tänään Euroopan neuvostolle noin klo 13.00.

Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen Twitter-tilillä kerrotaan puheen peruuntuneen "erittäin kiireellisten ennennäkemättömien olosuhteiden vuoksi".

Ukrainan pääministerin Denys Shmyhal odotetaan puhuvan kokouksessa klo 16.00.

12.51: Reuters: Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan tapasi kiinalaisen kollegansa Yang Jiechin Roomassa, Italiassa. 

Reuters kertoo Kiinan valtion yleisradioyhtiö CCTV:n tietoihin pohjaten, ettei kokouksen tarkemmasta asiasisällöstä ole ainakaan Jiechin toimesta. 

12.42: Noin 3 miljoonaa ihmistä on paennut Venäjän hyökkäystä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan ainakin 2,7 miljoonaa ihmistä on paennut Venäjän hyökkäystä Ukrainasta. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan lähemmäs kolme miljoonaa ihmistä on jättänyt Ukrainan taakseen.

WHO kertoo tehneensä Venäjän hyökkäyksestä lähti ympäri vuorokauden töitä sen eteen, että naapurimaissa pystytään vastaanottamaan pakolaisia ja vastaamaan heidän välittömiin terveystarpeisiin. 

WHO koordinoi kumppaneidensa kanssa humanitaarisen avun viemistä niin Ukrainan sisälle kuin sen raja-asemille. 

12.32: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskeyi on keskustellu Kreikan pääministerin Kyriakos Mitsotakisin kanssa. 

Zelenskeyin mukaan kaksikko on keskustellut Venäjän hyökkäyksen vastaisista toimista. Ukraina arvostaa Zelenskyin mukaan Kreikan tarjoamaa humanitaarista tukea. Etenkin sodassa pahoin kärsinyt Mariupol kaipaa kipeästi apua humanitaaristen käytävien avulla. 

Zelenskyin mukaan keskustelussa nousi esiin myös Ukrainan EU-jäsenyys. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

12.17: Saksa on päättänyt hankkia yli 30 amerikkalaista F-35-monitoimihävittäjää.

Asiasta kertovat parlamenttilähteet AFP:lle. Liittokansleri Olaf Scholz ilmoitti viime kuussa Saksan lisäävän huomattavasti puolustusmenojaan Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan takia.

12.05: Ukrainalaisarvio: Ainakin 2  500 kuollut piiritetyssä Mariupolissa

Ukrainan eteläosassa sijaitsevassa Mariupolin kaupungissa on kuollut Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen ainakin 2 500 ihmistä, kertoo Sky News.

Sen mukaan tiedon vahvisti Ukrainan presidentin neuvonantaja Oleksi Arestovytsh, joka kertoi arvion kuolleiden lukumäärästä perustuvan Mariupolin kaupunginhallinnon keräämiin tietoihin.

Mustanmeren satamakaupunki Mariupol on ollut jo pitkään venäläisjoukkojen piirittämä, eikä kaupunkiin ole saatu apua tai asukkaita evakuoitua sieltä pois.

Ukrainan ja Venäjän edustajat neuvottelevat jälleen tänään videoyhteyden välityksellä.

Ukrainan pääneuvottelija Myhailo Podoljak sanoi ennen neuvotteluja, että Ukraina vaatii neuvonpidossa välitöntä tulitaukoa ja kaikkien venäläisjoukkojen vetäytymistä maasta.

11.06 Ukraina ja Venäjä keskustelevat jälleen tulitauosta. 

Ukraina ja Venäjä jatkavat tänään neuvotteluita sodan rauhoittamiseksi. 

Ukrainalaisen neuvottelijan Mykhailo Podolyakin mukaan tämänpäiväisissä neuvotteluissa pääpaino on tulitauossa, joukkojen vetäytymisessä sekä turvatakuissa.

– Neuvottelujen 4. kierros rauhasta, tulitauosta välittömästä joukkojen vetäytymisestä sekä turvatakuista. Luvassa kova keskustelu, hän kommentoi sosiaalisessa mediassa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Aiempien mediatietojen mukaan maiden Ukrainan ja Venäjän neuvotteluiden oli määrä alkaa ennen kello 11. 

11.04: Ukrainassa sodassa ainakin 90 lasta on saanut surmansa. 

Ukrainan valtakunnansyyttäjän mukaan ainakin 90 lasta on saanut surmansa yli kaksi viikkoa kestäneen sodan aikana. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters. 

10.39: Kerrostaloja tulitettiin Kiovassa – kuvat näyttävät iskujen aiheuttamat tuhot.

Ukrainan pelastusviranomaisten mukaan pääkaupunki Kiovan luoteisosassa sijaitsevaa kerrostaloa tulitettiin aamulla.

Tulitus on vaatinut ainakin yhden kuolonuhrin. Haavoittuneita on useita, mutta tarkka uhrimäärä vaihtelee lähteistä riippuen.

Tulituksen on kerrottu vahingoittaneen myös televisiotornia Kiovan länsipuolella, kertoo BBC.

Iskut ovat jatkuneet myös muualla Ukrainassa, muun muassa piiritetyssä Mariupolin satamakaupungissa, jonne ei yrityksistä huolimatta eilenkään saatu toimitettua apua.

Seuranta jatkuu kuvien jälkeen. 

10.32: Ison-Britannian terveysministeri Sajid Javid pitää epättodennäköisenä, että Venäjä kohdistaisi ohjusiskujaan Nato-alueelle.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Javid kuitenkin lisää, että skenaario ei kuitenkaan ole mahdoton, vaikka se epätodennäköistä hänen nähdäkseen onkin. 

10.27: Ukrainalaisille pyritään jälleen tarjoamaan apua humanitaaristen käytävien kautta.

Ukrainan apulaispääministeri Irina Vereschukin mukaan ihmisiä yritetään jälleen evakuoida humanitaaristen käytävien kautta muun mussa Kiovan lähikaupungeista. Asiasta kertoo muun muassa BBC

Vereschukin mukaan muun muassa sodan runtelemaan Mariupoliin pyritään kuljettamaan ruokaa ja lääkkeitä niin ikään humanitaarisen käytävän kautta. 

10.20: Puolan apulaisulkoministeri: "Venäläiset halusivat lähettää Natolle uhkaavan viestin"

Puolan apulaisulkoministeri Marcin Przydaczin mukaan Venäjän isku Länsi-Ukrainassa sijaitsevaan sotilastukikohtaan oli ukaasi Natoa kohtaan. 

Ainakin 35 ihmistä kuoli iskussa, joka tapahtui noin 20 kilometrin päästä Puolan rajaa. 

Przydacz kertoo BBC:n Radio 4:n Today-ohjelmassa, että kyseinen isku oli "erittäin provosoiva".

– Venäläiset tiesivät aivan varmasti, että sotilastukikohta sijaitsee hyvin lähellä Puolan rajaa. 

– Venäläiset siis tiesivät, mihin he ovat iskemässä ja näin ollen halusivat uhkailla Natoa. He halusivat lähettää Natolle uhkaavan viestin, Przydacz kommentoi BBC:n mukaan. 

Apulaisulkoministerin mukaan Venäjän tavoitteena oli herättää paniilkkia ja pelkoa ihmisten keskuudessa.

10.16: Ministerit kokoustavat Brysselissä – neuvotteluiden agendalla myös pakolaisten vastaanottaminen Ukrainasta

Työllisyys-, sosiaali-, terveys ja kuluttajasuoja-asioiden neuvoston (TSTK) kokous järjestetään tänään Brysselissä. Suomea kokouksessa edustavat työministeri Tuula Haatainen ja sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen

Ministerit keskustelevat myös Ukrainan pakolaisten vastaanotosta. Neuvostolle esitellään Eurooppaan Ukrainasta saapuvien pakolaisten tukemista koskeva Cohesion Action for Refugees in Europe (CARE) –aloite.

Ministeri Haatainen käyttää asiasta puheenvuoron. Lisäksi ministeri Haatainen osallistuu lounaalle, jossa ministerit keskustelevat Ukrainan tilanteesta Punaisen Ristin kanssa.

10.01: Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen matkustaa Tukholmaan.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) matkustaa huomenna tiistaina Tukholmaan. 

Vanhanen tapaa mediatiedotteen mukaan Tukholmassa useita tahoja ja henkilöitä, muun muassa Ruotsin parlamentin puhemiehen Andreas Norlénin, Riksdagenin ulkoasiainvaliokunnan ja puolustusvaliokunnan.

Lisäksi Vanhanen tapaa Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaan.

9.45: Ukraina ja Venäjä aloittavat maanantaiset neuvottelut pian.

Ukrainan ja Venäjän edustajat neuvottelevat tänään jälleen videoyhteyden välityksellä. Ukrainan sisäministeriön mukaan neuvottelujen on määrä alkaa ennen kello 11:tä.

Edellisellä neuvottelukierroksella tapahtui sekä ukrainalais- että venäläislähteiden mukaan hienoista edistystä. Tämä on nostattanut toiveita siitä, että Ukrainaan saataisiin lähiaikoina tulitauko.

9.43: Venäjä on estänyt pääsyn Instargamiin. 

Venäjällä viranomaiset ovat estäneet pääsyn kuvapalvelu Instagramiin, kertoo uutistoimisto AFP.

Venäjän viranomaiset ovat syyttäneet Instagramin emoyhtiötä Metaa Venäjän vastaisen väkivaltaisen sisällön jakamisesta.

AFP:n toimittajien mukaan Instagramiin ei enää päässyt tänään ilman VPN-välityspalvelinta. Instagram oli myös lisätty Venäjän mediaa valvovan Roskomnadzorin listalle palveluista, joihin pääsy on rajoitettu.

9.36: Venäjän hyökkäyksellä vaikutuksia myös Suomen bruttokansantuotteeseen. 

Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmuksen Venäjän hyökkäyksen vaikutukset, kuten epävarmuus ja inflaatio, voivat leikata Suomen bruttokansantuotteesta arviolta 1–2 prosenttia ensi vuoden loppuun mennessä. Hänen mukaansa talousvaikutus ei ole pieni, mutta ei katastrofikaan.

Lopullinen kokonaisvaikutus Suomessa riippuu siitä, miten pitkään kriittinen tilanne kestää. 

9.30: Kenraalimajuri uskoo, että Ukrainan puolustus ja maanpuolustustahto kestävät. 

Puolustusvoimien Pääesikunnan entisen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri (evp). Pekka Toveri uskoo, että Ukrainan puolustus kestää vielä viikkoja.

– Tosiasia on se, että Ukraina on saanut tappioita – mutta Ukraina on todennäköisesti onnistunut kasvattamaan sotilaallista kykyään.

Toverin mukaan länsimaiden antama apu on mahdollistanut kymmenien tuhansien sotilaiden varustamisen.

– Uskoisin, että heillä ei ole kykyä varmasti venäläisiä lyödä, mutta varmasti kykyä jatkaa tätä taistelua pidempään kuin venäläisiä on kykyä tai halua jatkaa, Toveri pohtii tämänhetkisiä voimasuhteita.

Ukrainan vastarinta on tullut niin Venäjälle kuin koko maailmalle yllätyksenä, sillä maiden voimasuhteet näyttäytyivät ennen sotaa olevan suvereenisti Venäjän puolella.

Tilanne tällä hetkellä on amerikkalaislähteiden mukaan se, että Venäjä on kärsinyt Ukrainaa suuremmista tappioista.

Yhdysvaltalaislähteiden mukaan Venäjä on kokenut tähän mennessä isoista tappioista.

 – Amerikkalaisten arvioiden mukaan 5 000–6 000 on kaatunut, mikä tarkoittaisi yli 15 000 sotilaan kokonaistappioita, Toveri kertaa.

9.15: Onko Kiina valmis koviin sanktioihin vai ovatko Yhdysvaltain ja EU:n markkinat kuitenkin tärkeämmät?

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola pohtii Kiinan ongelmallista tilannetta Venäjän hyökkäyssodan keskellä. Venäjä on pyytänyt sekä aseellista että taloudellista apua Kiinalta, mutta Kiinan vastausta avunpyyntöön ei toistaiseksi varmaksi tiedetä. 

Aaltolan mukaan Yhdysvallat pyrkii estämään Kiinan sotilaallisen avun antamisen Venäjälle. Dynamiikka kuitenkin eskaloi Aaltolan mukaan sotaa.

– Kiinalle Venäjän nöyryytys olisi isku, koska länsi näyttäisi vahvalta, Aaltola summaa tviitissään. 

Aaltola huomauttaa, että Yhdysvallat ja EU ovat tärkeitä markkinoita myös Kiinalle. Asetelma saakin Aaltolan pohtimaan, onko koronapandemian kourissa oleva maa valmis koviin sanktioihin tasapainoillessaan Venäjän suhteen? 

– Tärkeää, että Yhdysvallat ja Kiina pyrkivät vakauttamaan, neuvottelemaan konfliktin luonteesta. Liike-energia jo nyt tarpeeksi vaarallinen, Aaltola kirjoittaa.

Jos tviittiketju ei näy, voit katsoa sen täältä

9.00: Presidentti Zelenskeyi varoitti Nato-maita venäläisohjuksista, mutta onko varoitus aiheellinen? Katso alla olevalta videolta kenraalimajuri (evp.) Pekka Toverin arvio. 

8.25: Taistelut jatkuvat, vaikka sodassa on käynnissä "hitaampi vaihe".

Puolustusvoimien Pääesikunnan entisen tiedustelupäällikön, kenraalimajurin (evp). Pekka Toverin arvion mukaan viime päivinä sodassa on käyty Venäjän osalta ”hitaampaa vaihetta”, jossa venäläisjoukkoja huolletaan ja täydennetään.

– Venäläisillä ei ole kykyä pitää taistelutempoa yllä – pois lukien Donbass, jossa he ovat päässeet vähän eteenpäin, Toveri kertaa Uutisaamussa.

Sodan ensihetkistä alkaen on ollut selvää, että Ukrainan pääkaupunki Kiova on yksi Venäjän pääkohteista. 

Ainakaan toistaiseksi venäläisjoukot eivät ole onnistuneet valtaamaan kaupunkia, vaikka venäläisjoukkoja on ollut Kiovan läheisyydessä päiväkausia. 

Toverin arvion mukaan venäläisjoukoilla ei ole tällä hetkellä mahdollisuuksia kaupungin valtaamiseen, saati hyökkäämiseen.

Hänen arvionsa mukaan venäläisjoukot ovat jopa vetäytyneet hieman Kiovan itäpuolella. 

– Ukrainalaiset ovat keskittäneet voimaa sinne (Kiovan itäpuolelle) ja pystyneet valmistautumaan viikkokausia.

Vaikka taistelevista venäläisjoukoista näyttää olevan pulaa, Toverin mukaan Venäjällä on edelleen käyttämätöntä tulivoimaa, jota se myös käyttää, myös maan pääkaupungissa. 

– Kiovaa tulitetaan koko ajan ja yritetään kuluttaa vihollista ja aiheutetaan siviilitappioita tietenkin, Toveri arvioi tämänhetkistä tilannetta. 

Seuranta jatkuu videoklipin jälkeen.

7.25: Venäläinen oligarkki toivoo sodalle lopun. 

Venäläinen oligarkki Andrei Melnichenkon mukaan Venäjän ja Ukrainan välisen sodan on loputtava tai maailmaa kohtaa ruokakriisi. Hänen mukaansa lainnoitteiden hinnat ovat jo nyt liian korkeat monille maanviljelijöille. 

– Ukrainan tapahtumat ovat todella traagisia. Tarvitsemme kiireisesti rauhaa, Valko-Venäjällä syntynyt Melnichenko toteaa tiedottajansa välityksellä Reutersille. 

Venäläinen Melnichenko, 50, on syntynyt Valko-Venäjällä. Hänen äitinsä on Reutsin mukaan ukrainalainen. 

– Venäjän kansalaisena, valkovenäläisyntyisenä ja ukrainalaisverta omaavana tunnen suurta kipua ja epäuskoa todistaessani veljeskansojen taistelua ja kuolemia, oligarkki toteaa. 

Lannoitevalmistaja EuroChem Groupin ja hiiliyhtiö SUEKin omistava teollisuusmies Melnichenko on yksi useista merkittävistä oligarkeista, joihin EU on kohdistanut pakotteita Ukrainan sodan alkamisen jälkeen.

7.20: Yhdysvallat ja Kiina istuvat yhteisen neuvottelupöydän ääreen. 

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivanin on määrä tavata kiinalaisen kollegansa Yang Jiechin tänään Roomassa, Italiassa. 

Uutistoimisto Reutersin mukaan Sullivanin on määrä kertoa Rooman-tapaamisessa, millaisia seurauksia Kiinalle koituu Venäjän auttamisesta. 

CNN:n mukaan kaksikon keskustelu on jatkoa Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin sekä Kiinan presidentti Xi Jinpingin marraskuiselle videotapaamiselle. 

6.41: Yhdysvallat: Kiinaan kohdistuu ankaria seurauksia, jos maa auttaa Venäjää sodassa.

Yhdysvaltalaisten tiedotusvälineiden mukaan Kiinaan kohdistuu ankaria seurauksia, jos se auttaa Venäjää Ukrainan sodassa. Asiasta kertoo muun muassa BBC ja CNN.

Nimettömät viranomaislähteet ovat kertoneet useille yhdysvaltalaismedioille, että Venäjä on pyytänyt Kiinalta sotilaallista apua Ukrainassa. 

6.18: Presidentit Joe Biden ja Emmanuel Macron keskustelivat Ukrainan tilanteesta.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sekä Ranskan presidentti Emmanuel Macron ovat keskustelleet myöhään sunnuntai-iltana Yhdysvaltain aikaa, kertoo uutistoimisto Reuters

Valkoisen talon mukaan kaksikko korosti puhelun aikana sitä, että kumpikin niin Yhdysvallat kuin Ranskakin ovat sitoutuneet siihen, että Venäjä saadaan vastuuseen laajamittaisesta hyökkäyksestään. 

5.27: Venäjän hyökkäyssota on jo viikkojen ajan heiluttanut pörssikursseja.

Hongkongissa pörssipäivä on alkanut laskusuunnassa, kun pörssin tunnetuin Hang Seng -indeksi putosi yli kolme prosenttia.

5.24: Ukrainan valtakunnansyyttäjä aloittanut maanpetostutkinnan Melitopoliin nimitetystä pormestarista.

Ukrainan valtakunnansyyttäjä on aloittanut tutkinnan Melitopoliin nimitetyn pormestarin Halyna Danyltshenkon mahdollisesta maanpetoksesta.

Asiasta on kertonut valtakunnansyyttäjä Iryna Veneditkova Twitter-tilillään.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Valtakunnansyyttäjän mukaan Danyltshenko on venäläisjoukkojen ohjeistamana pyrkinyt luomaan miehityshallintoa Melitopolin kaupunkiin.

Danyltshenkon pormestarinimityksestä kerrottiin paikalliskanavalla lauantaina. Ukrainan ulkoministeriö kertoi venäläisjoukkojen kaapanneen Melitopolin pormestarin Ivan Fedorovin perjantaina.

5.21: Presidentti Sauli Niinistö osallistuu JEF-maiden päämieskokoukseen Lontoossa. 

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö matkustaa Lontooseen osallistuakseen JEF-maiden päämieskokoukseen 14.–15. maaliskuuta. Kyseessä on Ison-Britannian pääministeri Boris Johnsonin aloitteesta koolle kutsuttu kokoontuminen, jossa on määrä keskustella sodasta Ukrainassa ja Euroopan turvallisuustilanteesta.

Niinistön ohjelmassa on lisäksi kahdenvälisiä tapaamisia.

Kokouksen alla Johnson tviittasi myöhään sunnuntaina Suomen aikaa. Pääministeri otti kantaa yhdysvaltalaisen kuvajournalisti ja elokuvaohjaaja Brent Renaudin kuolemaan.

– Putinin barbaariset toimet Brent Renaudin ja muiden viattomien siviilien murhaamiseksi koettelevat paitsi Ukrainaa, myös koko ihmiskuntaa. 

Johnson kertoo myös keskustelleensa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskeyin kanssa.

– Vakuutin hänelle, että teemme jatkossakin kaikkemme tämän tuhoisan sodan lopettamiseksi. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

4.09: Venäjän laivasto on eristänyt Mustallamerellä Ukrainan kansainväliseltä laivaliikenteeltä.

Venäjän laivasto on eristänyt Mustallamerellä Ukrainan kansainväliseltä laivaliikenteeltä, Britannian puolustusministeriö tiedotti myöhään sunnuntaina.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Venäjän laivasto jatkaa Britannian mukaan ohjusiskuja ympäri Ukrainaa.

Brittien puolustusministeriö arvioi myös, että Venäjä saattaa suunnitella lähiviikkoina uusia maihinnousuja Ukrainaan Mustanmeren rannikolla. Venäjä on jo tehnyt Ukrainaan hyökätessään maihinnousun Asovanmerellä.

3.27: Yhdysvaltain ja Ukrainan ulkoministerit keskustelivat – "Brutaaliuden on loputtava"

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken on keskustellut Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban kanssa. 

Blinken kertoo Twitterissä, että ulkoministerit keskustelivat Yhdysvaltain tuesta Ukrainan suvereniteetille ja koskemattomuudelle. 

Lisäksi keskustelun aikana kaksikko keskusteli keinoista presidentti Vladimir Putinin hyökkäyssodan lopettamiseksi. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Ennen keskustelua ukrainalaiskollegansa kanssa Blinken kertoi Twitterissä Yhdysvaltain tuomitsevan Venäjän iskun Länsi-Ukrainassa sijaitsevaan sotilastukikohtaan. Isku tapahtui lähellä Puolan rajaa.

– Brutaaliuden on loputtava, Yhdysvaltain ulkoministeri toteaa tviitissään. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

2.41: Presidentti Zelenskeyi toivoo Naton perustaman lentokieltoalueen Ukrainan ylle. 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi patistaa tuoreessa videopuheessaan sotilasliitto Natoa perustamaan lentokieltoalueen Ukrainan ylle. Hän näkee, että on vain ajan kysymys, milloin venäläiset ohjukset osuvat Naton alueelle.

Venäjä iski sunnuntaina sotilastukikohtaan lähellä Natoon ja EU:hun kuuluvan Puolan rajaa. Paikallisviranomaisen mukaan ilmaiskuissa lähellä Lvivin kaupunkia kuoli yhteensä 35 ihmistä ja haavoittui yli 130.

Muun muassa Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg näkee, että lentokieltoalueen perustaminen johtaisi sotaan Naton ja Venäjän välillä.

00.48: Tshernobylin ydinvoimalan henkilöstö on uupunut – korjaustoimet keskeytetty. 

Tshernobylin ydinvoimalan korjaus- ja ylläpitotoimet turvallisuuslaitteistolle on keskeytetty henkilöstön fyysisen ja psykologisen rasituksen vuoksi. Ukrainalaisviranomaiset kertoivat asiasta Kansainväliselle atomienergiajärjestö IAEA:lle sunnuntaina.

Venäjän valtaaman voimalan henkilöstö on tehnyt töitä kolme viikkoa putkeen.

Ukrainalaisviranomaisten mukaan voimala liitetään takaisin ulkoiseen sähköverkkoon maanantai-aamuna. Voimalinjojen vaurioiduttua voimalan toimintaa on jatkettu generaattoreiden avulla.

Käytöstä poistettu voimala tarvitsee sähköä esimerkiksi jäähdytysjärjestelmiin.

00.40: Tuhansia ihmisiä saatiin evakuoitua Ukrainasta sunnuntain aikana.

Ukrainassa yli 5 500 ihmistä on sunnuntaina evakuoitu humanitaaristen käytävien kautta, kertoo maan varapääministeri Iryna Vereshtshuk videopuheessaan yhdysvaltalaiskanava CNN:n ja brittilehti Guardianin mukaan.

Suurin osa ihmisistä pakeni varapääministerin mukaan pääkaupunki Kiovan alueelta. Ihmiset käyttivät yhteensä yhdeksää käytävää.

CNN:n mukaan Vereshtshuk sanoi saarretun Mariupolin kaupungin olleen koko päivän tulituksen kohteena. Alueelle on yritetty toimittaa avustuskuljetuksia, mutta toistaiseksi tuloksetta.

22.22: Venäjä on pyytänyt Kiinalta sotilaallista apua Ukrainassa sotimiseen, kertovat yhdysvaltalaismedioiden lähteet.

Venäjä on pyytänyt Kiinalta sotakalustoa ja muunlaista apua Ukrainaan hyökkäämisen alkuajoista asti, kertovat lähteet Yhdysvaltain hallinnosta Financial Timesille ja Washington Postille. Lähteet eivät kuitenkaan tarkenna, millaista kalustoa Venäjä on tarkalleen ottaen pyytänyt.

Eräs Financial Timesin lähteistä sanoo Yhdysvaltojen aikovan mahdollisesti varoittaa liittolaisiaan siitä, että Kiina saattaa valmistella tuen tarjoamista Venäjälle.

Yhdysvaltalaisviranomaiset ovat esittäneet arvioita, että Venäjän asevarannot alkavat ainakin joidenkin asetyyppien osalta käydä vähiin.

Valkoinen talo ja Kiinan suurlähetystö Washingtonissa eivät kommentoineet asiaa Financial Timesille.

Valkoinen talo tiedotti aiemmin sunnuntaina, että Yhdysvaltojen ja Kiinan korkean tason edustajat tapaavat maanantaina Roomassa keskustellakseen muun muassa Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

Kansallisesta turvallisuudesta vastaavan neuvoston (NSC) lausunnossa kerrotaan, että tapaamisessa on tarkoitus muun muassa käydä läpi Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan vaikutuksia alueelliseen ja maailmanlaajuiseen turvallisuuteen.

Lue, miten Venäjän hyökkäyssota eteni eilen sunnuntaina tästä linkistä

Lue myös:

    Uusimmat