Venäläisjoukkojen väitetään kaapanneen Ukrainassa jo kaksi pormestaria, mutta miksi? Suomalainen sota-asiantuntija kommentoi kidnappauksen mahdollisia päämääriä ja seurauksia MTV Uutisten haastattelussa.
AFP / Lehtikuva
MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.
Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä.
Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta.
Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi.
Ukrainassa venäläisjoukkojen on kerrottu kaapanneen muutaman päivän aikana jo kaksi pormestaria.
Ukrainan ulkoministeriö kertoi toissa päivänä perjantaina venäläisjoukkojen kaapanneen Melitopolin pormestarin. Tänään siepatuksi väitettiin joutuneen maan kaakkoisosassa sijaitsevan Dniprorudnen pormestarin.
Lue myös: Video: Venäjän sotilaat veivät Melitopolin pormestarin – ihmiset seurasivat avuttomina
Venäjä rakentamassa omia hallintorakenteitaan
EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell kertoi unionin tuomitsevan kaappaukset ja arvioi Venäjän pyrkivän muodostamaan maahan laittomia vaihtoehtoisia hallintorakenteita.
BBC ja CNN kertoivat tänään, että Melitopoliin olisi nimitetty uusi pormestari kaapatuksi uskotun tilalle. BBC:n mukaan nimitys olisi venäläisjoukkojen toteuttama.
Pormestariksi nimitetty entinen kaupunginvaltuuston jäsen kertoi paikalliskanavalla aikovansa perustaa "kansankomitean" johtamaan kaupunkia.
Ukrainan presidentti on taas varoittanut Venäjän yrittävän luoda maahan "komiteoita" maan laillista hallintoa vastaan.
Ukrainan mukaan Hersonin kaupungissa Venäjä kaavailisi tekaistua kansanäänestystä Venäjä-mielisen kansantasavallan perustamiseksi.
"Tyypillistä venäläistoimintaa"
Maanpuolustuskorkeakoulun strategian pääopettajan Jukka Heinäsen mukaan toiminta on venäläisille tyypillistä.
– Jos tilanne etenee tällä tavalla ja verrataan sitä esimerkiksi vuoden 2014 tapahtumiin Krimillä ja Itä-Ukrainassa, toiminta on hyvin samantyyppistä, Heinänen toteaa MTV Uutiset Liven haastattelussa.
– Saman tien, kun alue ja hallintorakennukset oli tuolloin saatu jollain tasolla sotilaallisesti haltuun, sinne vaihdettiin venäjämielinen johto. Se vaikeuttaa paikallisesti Ukrainan toiminnan organisoimista.
"Ukraina on voimaantunut"
Ukraina on Krimin valtauksen jälkeen Heinäsen mukaan kuitenkin selvästi "voimaantunut", eikä lopputulosta voi nyt ennakoida.
– Ukrainassa on nyt hyvin voimakas maanpuolustustahto ja yhtenäisyys, eli saa nähdä, miten tämä (venäläisten) taktiikka toimii tässä tilanteessa.
– Mutta hyvin jollain tavalla tyypillistä venäläistä toimintaa.
Heinänen uskoo, että tavalliset ukrainalaiset eivät Venäjän toimia nyt purematta niele.
– Uskoisin, että mielenosoituksia tulee sekä yhteenottoja siviileiden ja Venäjän valvovien viranomaisten välillä, on se sitten sotavoima tai poliisivoima, mikä ottaa järjestyksenpidon haltuunsa. En usko, että Venäjän vastustaminen laantuu kovin nopeasti.