Ulkoministeriössä ei ole tällä hetkellä tarkkaa lukua siitä, kuinka moni suomalainen istuu vankilassa vieraassa maassa. Kaksi Euroopan maata erottuu suomalaisvankien lukumäärässä.
Venäjällä vankilatuomiostaan osan kärsinyt Tepi Salo kertoi Asian ytimessä -ohjelmassa olleensa tutkintavankeudessa Viipurissa liki vuoden.
Tuona aikana hän kärsi muun muassa ruoan puutteesta ja nestehukasta. Fyysisten haasteiden lisäksi useita kuukausia kestänyt tutkintavankeus oli henkisestikin raskas.
Katso jutun alussa olevalta videolta Tepi Salon tarina hänen itsensä kertomana.
Lue myös: Suomalainen Tepi teki elämänsä virheen heroiinikeikalla Venäjälle – tällaista oli elämä vankileirillä
Miten suomalaisen tulisi toimia, jos joutuu pidätetyksi ulkomailla?
– Meidän neuvomme on se, että voi pyytää Wienin konsulisuhteita koskevan sopimuksen mukaisesti ilmoittamaan pidätyksestä kotivaltion – eli Suomen – maan edustustolle tai lähimmälle Suomen edustustolle, Ulkoministeriön vastuuvirkamies Virpi Hanhikoski sanoo Asian ytimessä -ohjelmassa.
– Jos Suomen edustustoa ei ole, niin Pohjoismaiden tai jollekin EU-maan edustustolle, Hanhikoski jatkaa.
Kun tieto päätyy edustustoon, alkaa selvitystyö siitä, tarvitseeko suomalainen asioidensa hoitamiseen tulkkia tai mahdollisesta rikoksesta epäiltynä oikeusavustajaa.
– Jos hän toivoo, että jollekulle hänen läheiselleen ilmoitetaan tilanteesta, teemme sen hänen puolestaan.
Tepi Salo kertoi Asian ytimessä -ohjelmassa – mutta myös vankeusajastaan kertovassa kirjassa – että aika vankileirillä oli karua, mutta niin inhimillistä kuin se vain Venäjällä voi olla. Hän on kiitollinen suomalaisille viranomaisille ja diplomaateille, jotka mahdollistivat tuomion istumisen osittain Suomessa.
– Minua on kohdeltu ehkä jopa paremmin, mitä olisin ansainnut, Salo pohtii.
Nyt, kun suhteet Venäjään ovat viilentyneet Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan takia, saavatko suomalaisvangit tukea – onhan esimerkiksi Pietarin pääkonsulaatti suljettu?
– Meillä on edelleen siellä (Venäjällä) suurlähetystö, jotka hoitavat vapauden menettäneiden asioita silloin, kun on tarpeen, Hanhikoski sanoo.
"Tarkka luku" ei ole tiedossa
Tällä hetkellä ministeriössä ei Hanhikosken mukaan ole "ihan tarkkaa lukua" siitä, kuinka moni suomalainen on tällä hetkellä vankilassa Suomen rajojen ulkopuolella.
– Ensinnäkin tietysti siksi, että kaikki eivät yksinkertaisesti tule ulkoministeriön tietoon, Hanhikoski toteaa puhelimitse.
Hanhikosken mukaan ministeriö julkaisee tilastolukuja vuosittain tammikuun alkupuolella. Jos maassa on alle 10 suomalaista vankia, tarkkoja lukumääriä ei ilmoiteta maakohtaisesti tietosuojasyistä.
– Kun lukuja käsitellään, puhutaan mieluimmin niin, että meillä on esimerkiksi tämän vuoden aikana lokakuun loppuun mennessä käsitelty 86 konsuliasiaa, joihin liittyy vapaudenmenetys.
– Osa niistä asioista on saattanut päättyäkin.
Kaikkien suomalaisvankien asioita ei käsitellä ulkoministeriössä tai konsuliasioiden yksikössä. Esimerkkinä Hanhikoski mainitsee Suomen länsinaapurin Ruotsin, jonka kanssa vapaudenmenettäneiden suomalaisten asioita käsitellään suoraan viranomaisyhteistyönä.
Ruotsi on yksi niistä maista, joissa suomalaisvankeja on enemmän kuin 10. Toinen tällainen maa on Espanja.
– Kaikki muut ovat tällä hetkellä maita, joissa on alle 10 suomalaisvankia, Hanhikoski sanoo.