Ulkoministeri Pekka Haavisto ei usko, että tällä hetkellä on olemassa laajaa rauhansuunnitelmaa.
Venäjä on tehnyt tällä viikolla ohjusiskuja siviilikohteisiin muun muassa Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa
Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Venäjän tarkoituksena on ollut häiritä siviiliväestön elämää.
– Tämä on tietysti täysin tuomittavaa, hän sanoo Asian ytimessä -ohjelmassa.
Haaviston mukaan tällä hetkellä lisäpakotteista Venäjälle käydään keskustelua. Venäjä on miehittänyt osia Ukrainasta kahdeksan vuotta, joten suuri kysymys on, miksi kaikkia mahdollisia pakotteita ei ole otettu vielä käyttöön.
Haavisto kertoo asian johtuvan siitä, että osa Euroopan Unionin maista on riippuvainen muun muassa kaasun tuonnista Venäjältä. Jotta pakotteita voitaisiin ottaa käyttöön, vaadittaisiin ensin jonkinlainen varajärjestelmä.
– Eurooppa ampuisi omaan jalkaansa joidenkin maiden kohdalla.
Haaviston mukaan kokonaisvastaus Venäjän ohjusiskuihin on pakotteiden lisäksi aseellinen ja muu apu. Esimerkiksi Suomi on käyttänyt tänä vuonna noin 100 miljoonaa euroa Ukrainan tukemiseen.
Mikä on Turkin rooli?
Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan tapaavat huomenna torstaina. Turkki ei ole kommentoinut Venäjän viimeaikaisia ohjusiskuja.
Haavisto kertoo Turkilla olevan merkittävä rooli. Maa on toteuttanut Ukrainan viljavientiä. Turkki on pitänyt yhteyksiä Kiovan ja Moskovan välillä sekä tehnyt erilaisia rauhantarjouksia konfliktin alussa.
Kuitenkin EU-maat käyvät kauppaa Turkin kanssa samaan aikaan, kun maa käy kauppaa Venäjän kanssa. Lisäksi Turkki on Naton jäsen.
– Uskon, että se tulee olemaan kaikessa lojaali myös Natolle, Haavisto vastaa mahdolliseen pakotteiden kiertoon.
Haavisto uskoo, että Turkilla voi olla yksittäisiä sotaan liittyviä asioita pöydällä. Esimerkiksi Zaporizhzhjan ydinvoimalan turvallisuudessa on pyritty pääsemään eteenpäin.
– En usko, että tällä hetkellä on laajaa rauhansuunnitelmaa.
Miten rauhanneuvotteluja voitaisiin käydä tulevaisuudessa, voisiko Putin osallistua niihin?
– Tietysti äärimmäisen vaikealta se näyttää kaikkien rikosten jälkeen, mihin Venäjä on syyllistynyt tässä hyökkäyksessä.
– Venäjän pitää vetäytyä miehittämiltään alueilta, se on varmasti lähtökohta kaikille neuvotteluille.