Kynttilöitä ja tuikkuja voi polttaa parvekkeella turvallisuusohjeita noudattaen. Ulkotulet eivät kuitenkaan parvekkeelle kuulu.
Ulkotulien oikea käyttöpaikka on kirjaimellisesti ulkona riittävän kaukana rakennuksista.
– Ulkotulien polttaminen parvekkeella on kuin kaivaisi verta nenästä. Siinä aiheutetaan itselle hankaluuksia, turvallisuusasiantuntija Jari Pouta Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä toteaa.
Polta ulkotulia turvallisesti
- Aseta ulkotulet riittävän etäälle ja valvo niitä.
- Ulkoroihut tulee sijoittaa vähintään kolmen metrin päähän kulkutiestä, jotta tuli ei pääse tarttumaan ohikulkijoiden vaatteisiin.
- Rakennuksiin tulee olla etäisyyttä tulen koosta riippuen 3–10 metriä.
- Ulkotulet on hyvä sijoittaa palamattomaan astiaan tai telineeseen tai asetella tukevasti lumihankeen, ettei tuuli kuljeta keventynyttä astiaa vääriin paikkoihin.
- Ulkotulia ei saa polttaa sisällä eikä edes parvekkeella, kuistilla tai katoksen alla. Älä polta ulkotulia sateessa roiskevaaran vuoksi.
Lähde: SPEK
– Kaikkein hölmöintä on laittaa tuli parvekkeen kaiteelle. Jos se ei putoa heti tai kukaan ei sitä kännipäissään pudota, puhaltaa tuuli sen alas lopulta. Varsinkin alumiinikuorinen ulkotuli kevenee palaessaan.
– Muistan itse tilanteen, jossa ulkotuli putosi lastenvaunuihin. Onneksi lapsi ei ollut vaunuissa.
Ulkotuli voi pahimmillaan aiheuttaa koko asunnon palamisen.
– Tulia tipahtelee myös kukkaruukkuihin, joissa on kesän jäljiltä multaa ja kasveja, jotka syttyvät palamaan. Sitten syttyy parveke, ja se palaa kovaa. Asukkaat heräävät pahimmillaan vasta palovaroittimen ääneen, Pouta varoittaa.
Vaikka ulkotuli olisi asianmukaisesti riittävän kaukana rakennuksesta, on pidettävä huoli, ettei tuuli pääse liikuttelemaan sitä.
– Eräässä tapauksessa mökki oli palaa, kun merituuli puhalsi ulkotulet kalliolta mökin terassin alle. Onneksi asukkaat huomasivat tilanteen ajoissa.
Ei tuikkuja yhteen nippuun
Oli kyseessä sitten pieni tai iso kynttilä, on aina syytä pitää mielessä mahdollinen tulipalotilanne.
– Jos jotain sytyttää, on mietittävä, kuinka sen saa sammumaan ja onko lähellä sammutusvälineitä.
Sisätiloissa on tärkeää muistaa, ettei tuikkuja pidä asetella yhteen nippuun.
– Silloin voi tapahtua allaspaloilmiö, kun tuikut roihahtavat. Allaspalosta tulee todella kova kuumuus. Palo ei räjähdä niin kuin elokuvissa, joten siinä tilanteessa pitää kylmänrauhallisesti laskea sammutuspeite tai tukeva matto palon päälle. Vettä ei saa käyttää.
Vältä koristeita kynttilöiden lähellä
Myös koristeet on pidettävä kaukana kynttilöistä.
– Mitään palavaa ei saa koskaan olla tulen lähellä. Kranssit tai muut hörhelöt eivät kuulu kynttilän juurelle, Pouta muistuttaa.
Nukkumaan mennessä niin isot kuin pienetkin tulet on aina sammutettava.
– Olen tavannut useita ihmisiä, jotka väittävät vastaan ja sanovat, ettei siitä mitään vaaraa ole, mutta kynttilöitä ei ikinä pidä jättää palamaan valvomatta. Itsestäni on tullut sen verran arka, että sammuttaisin myös ulkona olevat kynttilät. Ulkotulen saa hyvin sammumaan lapiollisella hiekkaa.