Tässä kunnossa Ullanlinnan murha-asunto oli, kun poliisit saapuivat

Ullanlinnan murhasta syytetty psykiatri saa tuomionsa 5:07
Katso videolta MTV Uutisten rikostoimituksen päällikkö Tiia Palménin analyysi Ullanlinnan murhatuomiosta.

Poliisin saapuessa Ullanlinnan murhapaikalle Tikkanen oli siirtämässä vaimonsa ruumista. Asunto oli poliisien havaintojen mukaan siisti, ja he löysivät vain muutamia verijälkiä asunnosta.

Ullanlinnan murhan tekopaikka eli pariskunnan koti, oli paikalle rikosta selvittämään poliisien mukaan siisti. Roskat oli tyhjennetty, pyykkikoneessa oli pyykkiä ja olohuoneessa oli kasa viikattuja pyykkejä. 

Poliisi toi asuntoon ruumiskoirat, jotta verijälkiä löydettäisiin. 

Murha tapahtui Helsingin arvoalueella 15.–16.joulukuuta 2022. 

Helsingin käräjäoikeus totesi Roope Bob Tikkasen syylliseksi murhaan. Tikkanen tuomittiin murhasta elinkautiseen. 

Jäi kiinni siirtäessään ruumista

Tikkanen jäi kiinni teostaan lauantaina 17.joulukuuta, kun hän oli siirtämässä kadonneeksi ilmoittamaansa vaimoaan autoon. Poliisi kysyi Tikkaselta, mitä nyytissä oli. Mies vastasi siellä olevan roskaa. 

Poliisi ryhtyi avaamaan nyyttiä, jossa oli useita kerroksia pyyhkeitä ja lakanoita. Joku paikalla olleista poliiseista oli videoinut nyytin avaamista, mutta videokuvaus oli kuitenkin jostain syystä epäonnistunut. 

Poliisin oikeudessa kertoman mukaan nyytin avaaminen kesti useita minuutteja, ja nyytistä paljastui Tikkasen vaimo.

Asunto oli siisti

Tikkasen ollessa poliisiautossa poliisi kävi pariskunnan asunnossa heti. Asuntoa he luonnehtivat siistiksi. 

He sinetöivät asunnon pääoven heti samana päivänä ja palasivat asuntoon seuraavana päivänä. Tuolloin he sinetöivät asunnon toisen sisäänkäynnin ja tekivät lisää havaintoja asunnon kunnosta.

Poliisi havaitsi, että asunnon parvekkeella oli sängynpeite, matto, tyynyjä ja Ikea-kassi. Ruumis oli ollut piilotettuna parvekkeella mattoon käärittynä. 

Olohuoneessa oli pino puhdasta viikattua pyykkiä. Myös roskakorit oli tyhjennetty.

Poliisi otti seuraavana päivänä yhteyttä roskien tyhjennyksestä vastaavaan yhtiöön, ja roskia kuljettanut roska-auto oli pysäytetty jätevoimalassa tarkastuksen ajaksi. Poliisi ei kuitenkaan löytänyt roskista mitään.

Tiistaina 20.12. poliisin tekniset tutkijat palasivat asuntoon etsimään verijälkiä. Poliisi oletti, että henkirikos oli tapahtunut makuuhuoneessa, jonka yläpuolella asuvat naapurit olivat kuulleet ääniä. 

Makuuhuoneesta löytyi yksi pieni tahra, joka näytti veriroiskeelta. Sängyn petauspatjasta löytyi ilmeisesti makuuhuoneen matosta peräisin olevaa nukkaa. Ruumis oli kääritty makuuhuoneen mattoon.

Poliisi löysi myös verijälkiä lattialta työpöydän ja sängyn päädyn väliltä noin 40–50 senttimetrin alueelta käyttämällä Bluestar-teniikkaa. Sängystä, pyykkikasasta tai keittiön ovesta ei löytynyt verijälkiä.

Uhrin omaisten mukaan he eivät saaneet asuntoa laitettua myyntiin 3,5 kuukauteen, sillä poliisi oli sulkenut sen tutkinnan ajaksi. He vaativat oikeudessa korvauksia menetetystä asunnon myyntituotosta, mutta oikeuden mukaan tälle ei ollut riittäviä perusteita.

Verijälkiä Lasol-muovipulloista

Tapaninpäivänä poliisi tutki mattoa sekä Tikkasen autoa. Pelkkä matto painoi 17 kiloa ja matto ja pakkausmateriaalit yhteensä 21 kiloa. Samana päivänä poliisi palasi myös rikospaikalle, jonne tuotiin tällä kertaa myös ruumiskoirat. 

Koirat merkkasivat poliisin todistuksen mukaan "useita alueita" asunnossa. Kaikista selkeimmät merkit koirat antoivat kuitenkin makuuhuoneessa ja parvekkeella. Myös makuuhuoneen vieressä oleva vaatehuone oli herättänyt koirien kiinnostuksen. 

Tällöin poliisit huomasivat pesukoneen vieressä olevan kahden litran Lasol-muovipullon, joka oli lähes tyhjä. Jäljellä oli poliisin arvion mukaan noin 3–4 desilitraa. 

Syyttäjän mukaan Tikkanen oli käyttänyt Lasolia asunnon siivoamiseen, mutta Tikkanen itse sanoi että oli käyttänyt sitä ikkunoiden pesemiseen. 

Oikeuden mukaan vaihtoehtoa ikkunoiden pesemisestä ei voinut sulkea pois. 

Poliisi palasi asuntoon vielä tammikuun puolella etsimään verijälkiä. 

Tällä kertaa niitä löydettiin kahdesta pöytälampusta, makuuhuoneen seinän alaosasta vaatehuoneen vierestä sekä kylpyhuoneesta. 

Verijälkiä löytyi myös kynttilänjaloista sekä aiemmin löydetystä lähes tyhjästä Lasol-pullosta. Sängynpeitteestä löytyi myös jälkiä puhdistusaineesta.

Oikeuden tuomiossa kiinnitettiin huomiota myös siihen, että Tikkanen oli yrittänyt salata tapahtunutta järjestelmällisesti juuri siivoamalla asuntoa ja hävittämällä todisteita.

Lue myös:

    Uusimmat