Ulosmarssi aiheuttaa kymmenien tuhansien tappiot rovaniemeläisyritykselle – "Ei ole oikeustajuni mukaista"

Ammattiliittojen työtaistelutoimien sarja alkaa tänään Pohjois-Suomesta. Yksi niiden kohteena oleva yritys on rovaniemeläinen hydrauliikkayritys Norrhydro, joka kärsii tänään kymmenien tuhansien eurojen iskun.

Ammattikeskusjärjestö SAK:n jäsenliitot ja Ammattiliitto Pro ovat aloittaneet tänään työtaistelutoimet Orpon hallituksen työelämäheikennyksiä vastaan. Protestit keskittyvät tänään Pohjois-Suomeen.

Rovaniemellä toimivan hydrauliikkayritys Norrhydron toimitusjohtaja Yrjö Trög kertoo yrityksen työntekijöiden marssivan tänään ulos tuntia ennen vuorojensa päättymistä.

Tappioita mielenilmauksen takia syntyy hänen mukaansa kymmeniä tuhansia euroja.

– Kyllä tämä on selvä, että tämä vaikuttaa meihin. Siinä menetetään tuotantoa, aiheutuu erilaisia kustannuksia, sanoo Trög.

Trög ei kuitenkaan näe, että edes kiihtyessään työtaistelutoimet vaikuttaisivat ratkaisevasti yrityksen tulevaisuuteen. Se kuitenkin tuntuu ja näkyy kassassa.

– Karkeasti laskin – me olemme pieni yritys, vajaa parisataa työntekijää – että useiden kymppitonnien menetys euroissa tämä on. Tällä on iso merkitys, etenkin tällaisessa taloudellisessa tilanteessa, kun yritykset ja teollisuus on menossa kohti taantumaa.

Kahdenlaisia työtaisteluita

Yksi ammattiliittoja suuresti hiertävä hallituksen toimi on lakko-oikeuden rajoittaminen. Orpon hallitus aikoo puuttua muun muassa niin sanottuihin poliittisiin lakkoihin.

Trög tekee selvän eron yrityksen ja työntekijöiden välisiin sopimuksiin liittyvien työtaisteluiden ja poliittisten lakkojen välille. Hänen mukaansa on selvää, että kahdenvälisissä kiistoissa lakko-oikeus on olemassa. Lainsäädäntöön liittyvissä asioissa vaikuttamisen pitäisi tapahtua muilla keinoin, hän näkee.

Trög korostaa tilanteen tuntuvan paitsi epäreilulta, se myös aiheuttaa loven yrityksen tuloihin.

– Se, että käytetään tällaista keinoa, että aiheutetaan kolmannelle osapuolelle taloudellista vahinkoa, niin minun mielestäni se ei ole tätä päivää. Eikä se ole oikeustajuni mukaista.

Lue myös:

    Uusimmat