Viime vuonna kuusi julkista paluukeikkaa tehneen Ultra Bran tarinan kertova kirja on julkaistu. Kirjassa kerrotaan muun muassa yhtyeen johtaja Kerkko Koskisen vaikeasta lapsuudesta.
Katso yllä MTV Uutisten uutinen Ultra Bran paluusta tammikuulta 2017!
Mervi Vuorelan ja Ville Similän kirjoittamassa uutuuskirjassa Ultra Bra – Sokeana hetkenä (WSOY) käydään läpi yhtyeen tarina. Kirjassa pääsevät ääneen sekä yhtyeen nykyiset että entiset jäsenet.
Ultra Bran johtohahmo Kerkko Koskinen, 45, puhuu kirjassa avoimesti vaikeasta lapsuudestaan. Koskisen perhe asui Espoon Soukassa meren rannalla rivitaloasunnossa.
Koskinen kärsi unettomuudesta, jonka taustalla olivat vanhempien, etenkin Paula-äidin alkoholismi. Alkoholin käytöstä aiheutunut vanhempien huutaminen ja tappeleminen johtivat siihen, että Koskinen pelkäsi ja huolehti. Hän halusi jatkuvassa valmiustilassa siltä varalta, että jotain tapahtuisi.
Koskinen joutui puuttumaan vanhempiensa tappeluun monta kertaa ja soittamaan poliisit kotikäynnille keskellä yötä. Lopulta nukkumisongelmat johtivat häiriökäyttäytymiseen ja alle kouluikäisenä Kerkko joutui lastensairaala Lastenlinnaan tarkkailtavaksi.
LUE MYÖS:
Kerkko Koskinen Ultra Bran keikoista: "En olisi ikinä arvannut, että paluu työllistää näin paljon"
Ala-asteella Kerkko Koskinen aloitti terapian.
– Paula ilmoitti erittäin selkeästi, etten saa missään nimessä puhua terapiassa alkoholinkäytöstä, koska muuten lastensuojeluviranomaiset puuttuvat peliin ja vievät minut pois kotoa, Koskinen sanoo kirjassa.
Kerkko meni terapiaan eikä kertonut, että hänen vanhempansa juovat. Terapia loppui johtamatta mihinkään mainittavaan parannukseen.
Koskinen kertoo kirjassa olleensa alle kouluikäinen, kun hänen äitinsä tuli kertomaan ottaneensa kourallisen lääkkeitä ja että hän olisi aamulla kuollut. Itsemurhayritys ei onnistunut, mutta Kerkon mieleen juurtui pelko.
"Maailman luonnollisin asia"
Heinäkuussa 1996 Ultra Bra oli juuri aloittanut esikoislevynsä Vapaaherran elämää äänitykset. Kerkko Koskinen oli juuri lähdössä kotoaan studioon, kun hänen isänsä Hannu soitti ja kertoi Koskisen äidin tehneen itsemurhan.
– Paulan itsari oli niissä olosuhteissa melkein maailman luonnollisin asia. Tavallaan myös helpottava. Se oli niin selkeästi päätepiste sille, mitä olin koko lapsuuteni pelännyt, Koskinen sanoo.
Koskinen kertoi suru-uutisen vain muutamalle ihmiselle ja teki töitä kuin robotti. Hän ei antanut tunteilleen valtaa, koska hän ei halunnut "pilata äänityksiä".
LUE LISÄKSI:
Kommentti: Paras kotimainen areenakeikka ikinä – eeppinen, eeppisempi, Ultra Bra
Äänitysten ollessa puolivälissä, Ultra Bra esiintyi Joensuun Ilosaarirockissa.
Koskinen kertoo kirjassa muistavansa tuosta keikasta vain junalla tehdyn paluumatkan. Matkalla Koskinen murtui täysin ja hän kertoi äitinsä kuolemasta ensimmäistä kertaa bändikavereilleen.
Jättisuosioon 1990-luvun lopulla noussut Ultra Bra palasi vuonna 2017 keikkalavoille.
Yhtye esiintyi kaikkiaan seitsemän kertaa: musiikkialan vaikuttaja Juhani Merimaan 70-vuotissyntymäpäivillä, kolmella kesäfestivaalilla (Seinäjoen Provinssi, Turun Ruisrock ja Joensuun Ilosaarirock) sekä kolmena peräkkäisenä iltana loppuunmyydyllä Helsingin Hartwall-areenassa.