Keskity näihin asioihin vaihdevuosien aikana: "Viimeinen hetki havahtua"

Mitä tiede ja kokemus kertovat vaihdevuosien oireiden hoidosta. Vastaamassa ylilääkäri Tomi Mikkola ja hyvinvointivalmentaja Jutta Larm 8:19
Tiede ja kokemus kohtasivat studiossa, kun keskusteltiin kaikkien naisien elämää jossain kohtaa koskettavista vaihdevuosista.

Mitä tiede ja kokemus kertovat vaihdevuosien oireiden hoidosta? Asiasta keskusteltiin ylilääkäri Tomi Mikkolan ja hyvinvointivalmentaja Jutta Larmin voimin Viiden jälkeen -lähetyksessä torstaina 18.8.

Vaihdevuodet kuuluvat kaikkien naisten elämään 45–58 ikävuoden välillä, mutta aiheesta on vasta viime vuosina alettu puhua julkisuudessa.

Vaihdevuosissa on kyse siitä, että estrogeenihormonin tuotanto hiipuu ja munasarjojen toiminta lakkaa. Seurauksena voi olla monia vaikeitakin oireita. Lohduttavaa on se, että osaan oireista voi saada helpotusta.

– Vaihdevuodet varsinaisesti tietää vasta jälkikäteen. Se määritetään niin, että kuusi kuukautta viimeisistä kuukautisista on se hetki, jolloin kuukautisia ei sitten enää tule, ylilääkäri Tomi Mikkola kertoo.

Hikoilua ja mielialanvaihtelua

Muita vaihdevuosien oireita voi kuitenkin ilmetä jo ennen sitä hetkeä, kun kuukautiset päättyvät. Mikkolan mukaan vaihdevuodet yleensä kestävät nimensä mukaisesti vuosia.

– Klassiset oireet ovat äkilliset hikoilupuuskat niin päiväsaikaan, mutta myös yöaikaan, Mikkola kertoo.

Hikoilun myötä nukkuminen voi häiriintyä, mikä johtaa huonoon unenlaatuun. Huonosti nukutut yöt alentavat yleistä mielialaa.

Hyvinvointivalmentaja ja kokemusasiantuntija Jutta Larm huomasi juuri unenlaadun heikkenemisestä, että vaihdevuodet olivat käynnistyneet. Larm arvioi olleensa tuolloin 47-vuotias.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

– Koen olevani tasainen ihminen, mutta yhtäkkiä tuli outoja herkkyystunteita tai kiukunpuuskia, eli en ollutkaan enää henkisesti se sama Jutta kuin aina ennen olin ollut, Larm kertoo.

Larm on iloinen, että vaihdevuosista uskalletaan nykyisin puhua avoimemmin, mutta ymmärtää, miksi moni on halunnut ennemmin vaieta aiheesta.

– Kaikki ihailevat nuoruutta ja elinvoimaisuutta. Kukapa sitä haluaisi tunnustaa ja myöntää, että ikää on tullut, Larm arvioi.

Larm kertoo kokeneensa haikeutta myös sen myötä, kun tajusi, ettei voi enää saada lapsia.

Ei pelkästään huonoa

Mikkola haluaa muistuttaa, että vaihdevuosissa voi myös olla jotain hyvääkin.

– Itse ajattelisin niin, että nainenhan on juuri parhaassa iässä vaihdevuosissa. Usein elämässä on päästy vaiheeseen, jossa ollaan uran huipussa, vahvasti yhteiskunnassa ja vahvasti vaikuttamassa. Ei pidä ajatella niin, että siinä on vain vanhuus enää, Mikkola pohtii.

Vaihdevuosien aikaan usein naisen elämässä voi tapahtua suuriakin muutoksia, kuten aikuiseksi kasvaneiden lasten kotoa muutto. Silloin moni vanhempikin on uuden arjen edessä.

Hidastuuko aineenvaihdunta vai elämänrytmi? Keskity näihin asioihin

Terveelliset elämäntavat ja painonhallinta ovat erittäin tärkeitä vaihdevuosien aikana.

– Usein puhutaan niin sanotusta mummomahasta, eli rasvaa alkaa kertymään tähän vatsan kohdalle, Larm toteaa.

Larm pohtii, liittyykö vaihdevuosiin usein liittyvä tahaton painonnousu aineenvaihdunnan hidastumiseen vai arjessa tapahtuvan liikunnan vähenemiseen. Mikkolan mukaan vaihdevuosien aikana on joka tapauksessa hyvä keskittyä riittävään liikuntaan, terveelliseen ruokavalioon ja oikeanlaisten vitamiinien saantiin.

– Tässä kohtaa on se viimeinen hetki havahtua, jos sitä ei ole vielä ennen 50 vuoden ikää ehtinyt tehdä, niin nyt se sitten pitää tehdä, eli palautua ruotuun, Larm sanoo.

Katso koko haastattelu pelätyistä ja ennen vaietuista vaihdevuosista artikkelin yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat