MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 15. joulukuuta 2023.
|
14.24: Venäjä nyrpeänä Ukrainan ja Moldovan EU-tien avaamisesta
Venäjän mukaan päätös tuoda Ukraina ja Moldova lähemmäksi EU:n jäsenyyttä voi aiheuttaa "epävakautta" unionissa.
Kreml sanoi perjantaina, että Eurooppa-neuvoston päätökset ovat yritys "ärsyttää Venäjää".
EU-jäsenmaat päättivät eilen huippukokouksessa Brysselissä avata EU-jäsenyysneuvottelut Moldovan ja Ukrainan kanssa.
– Tällainen siirto perustuu pitkälti haluun ärsyttää Venäjää entisestään ja tehdä nämä maat vihamielisiksi Venäjää kohtaan, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi toimittajille tiedotustilaisuudessa Moskovassa.
Peskov totesi päätöksen olevan poliittinen ja keino osoittaa maiden tukea Moldovalle ja Ukrainalle.
Päätös saatiin aikaan, kun neuvotteluiden avaamista vastustanut Unkari oli poissa äänestyksestä.
13.22: Orbán uhoaa voivansa vielä torpata Ukrainan EU-jäsenyyden: ”Tämä on huono päätös”
Unkarin pääministeri Viktor Orbán uhoaa voivansa vielä estää Ukrainan EU-jäsenyyden.
Orbán kertoi asiasta Unkarin valtiollisen radion haastattelussa.
– Tämä on huono päätös hän sanoi.
Orbán sanoi, että Unkari voi vielä asettua Ukrainan EU-jäsenyyden tielle myöhemmässä vaiheessa neuvotteluprosessia.
– Unkari ei ole tästä vastuussa, voimme pysäyttää tämän prosessin myöhemmin, ja tarvittaessa vedämme jarruja. Lopullisen päätöksen tekee Unkarin parlamentti.
Orbán myös muistutti, että Ukrainan polku EU:n jäseneksi on vielä pitkä.
EU-maiden päättäjät tekivät torstaina historiallisen päätöksen aloittaa EU-jäsenyysneuvottelut Ukrainan kanssa. Jäsenyysneuvotteluiden aloittamisesta äänestettiin ilman Orbánia. Orbán poistui huoneesta ennen äänestystä.
Unkari myös esti Ukrainalle tarkoitetun tukipaketin. EU-päättäjät lopettivat neuvottelut rahoituspaketista, joka edellyttää yksimielisyyttä, varhain perjantaiaamuna. EU-päättäjät sanoivat yrittävänsä uudelleen tammikuussa. Osa sanoi olevansa ovat optimistisia, että sopimus saadaan silloin aikaan.
13.01: BBC: Valetilien perättömät videot Tiktokissa levittävät Venäjän propagandaa
Tuhannet valetilit sosiaalisen median Tiktok-palvelussa ovat levittäneet perättömiä videoita ukrainalaisista päättäjistä, käy ilmi Britannian yleisradioyhtiö BBC:n tekemästä selvityksestä. BBC:n mukaan kaikki näyttää viittaavan siihen, että mustamaalauskampanja on peräisin Venäjältä.
Videoiden pääviesti on se, että Ukrainan päättäjät eivät välitä kansansa kärsimyksistä vaan ostelevat ulkomailta kiinteistöjä ja luksustuotteita itselleen. BBC:n mukaan kaikki sen tutkimien videoiden väitteet osoittautuivat valheiksi.
Valeuutisten kohteeksi ovat joutuneet muun muassa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja entinen puolustusministeri Oleksi Reznikov. (STT)
12.40: DCA-sopimus sai Kremlin Peskovin uhoamaan: "Meillä oli erinomaiset välit Suomen kanssa"
Kremlin mukaan Suomen ja Yhdysvaltain välinen DCA-sopimus kasvattaa jännitteitä Suomen ja Venäjän välillä.
Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoo, että Venäjä suhtautuisi rajan lähelle tulevaan Naton sotilasinfrastruktuuriin uhkana.
– Meillä oli erinomaiset välit Suomen kanssa eikä kukaan uhannut ketään eikä meillä ollut ongelmia tai valittamista kummankaan taholta. Kunnioitus oli molemminpuolista. Mutta nyt Suomi on Natossa ja Naton sotilasinfrastruktuuri tulee Suomen alueelle, mikä on meille ilmiselvä uhka, Peskov uhoaa.
(Reuters)
11.27: Orban linkitti Unkarin intressit ja Ukrainan tukirahat toisiinsa: "Unkarille tilaisuus saada, mitä se ansaitsee"
Unkarin pääministeri Viktor Orbán on linkittänyt epäsuorasti Unkarilta jäädytettyjen EU-varojen vapauttamisen ja Ukrainan lisäavun toisiinsa.
Orbán sanoi tänään Unkarin yleisradion haastattelussa, että jos joku haluaa muuttaa budjettilakeja, se on Unkarille "mahtava tilaisuus saada, mitä se ansaitsee".
– Ei vain puolta, ei vain neljäsosaa, vaan koko paketti, Orbán sanoi.
Orbán esti EU-huippukokouksessa viime yönä päätöksen 50 miljardin euron pitkäaikaisesta tuesta Ukrainalle.
Keskiviikkona EU-komissio vapautti Unkarin haettavaksi runsaat 10 miljardia jäädytettyä EU-rahoitusta. Unkarilta on kuitenkin ollut jäädytettynä noin 30 miljardia euroa, ja osan vapauttamiseen tarvitaan jäsenmaiden päätös.
Varat on jäädytetty Unkarin oikeusvaltiokehityksen vuoksi. (STT)
10.58: Ukraina: 14 venäläisdronea ammuttiin yöllä alas
Ukrainan ilmavoimat kertoo ampuneensa viime yönä alas 14 venäläisdronea. Dronet ammuttiin sen mukaan alas Mykolajivissa, Hersonissa, H’melnytskyissä ja Poltavassa. (Reuters)
10.43: Venäjän rautatiet tuomitsee Allegro-junien ottamisen VR:n käyttöön
Venäjän rautatiet syyttää VR:ää "laittomista toimista", kun VR ilmoitti eilen ottavansa käyttöön Venäjän ja Suomen välillä aiemmin kulkeneet Allegro-junat. Liikenne Allegro-junilla Suomen ja Venäjän välillä lopetettiin Ukrainan sodan alettua.
– Venäjän rautateiden toistuvat ehdotukset Allegro-junien liikennöinnin jatkamisesta voimassa olevien sopimusten puitteissa eivät saaneet Suomen puolelta hyväksyntää, Venäjän rautatiet sanoo.
VR kertoi torstaina tiedotteessa ottaneensa junat panttioikeuden kautta haltuunsa. VR:n mukaan venäläinen omistaja on toistuvasti laiminlyönyt taloudelliset velvoitteensa yhteisyritystä kohtaan. Kun neuvottelut Venäjän rautateiden kanssa eivät tuottaneet tulosta, lunasti VR Karelian Transin lainat ja Allegro-junat siirtyivät VR:n omistukseen. (Reuters)
8.17: Yhdysvaltojen senaatti: Ukrainan tuesta päätetään ensi viikolla
Yhdysvaltain senaatti äänestää ensi viikolla Ukrainalle ja Israelille annettavasta sotilastuesta, kertoo Yhdysvalloissa senaatin enemmistöjohtaja Chuck Schumer. Maan presidentti Joe Biden on vedonnut lainsäätäjiin Ukrainan ja Israelin tuen mahdollistamiseksi. (Reuters)
7.40: EU-maat saavuttivat sovun uudesta Venäjän vastaisesta pakotepaketista
EU:n jäsenmaat ovat saavuttaneet poliittisen sovun uudesta Venäjän vastaisesta pakotepaketista. Sopu oli lähellä syntyä jo tiistaina, mutta Itävalta ei tuolloin ollut valmis hyväksymään sopua.
Muodolliseen päätökseen uusista pakotteista vaaditaan yhä virallinen hyväksyntä ministerineuvostolta.
Ensitieto uusien pakotteiden hyväksymisestä tuli, kun EU:n poliittisten johtajien huippukokous julkaisi loppulauselmansa Ukrainan tukemisesta. Poliittiset johtajat ovat koolla Brysselissä torstaina ja perjantaina. (STT)
Lue lisää: EU-tuki Helsingin areenan pakkolunastamiselle oligarkeilta askelta lähempänä – EU:ssa sopu uusista Venäjä-pakotteista
7.36: Unkari esti päätöksen Ukrainan pitkäaikaisesta tukemisesta
Unkarin pääministeri Viktor Orbán kertoo estäneensä päätöksen 50 miljardin euron pitkäaikaisesta tuesta Ukrainalle. Orbán kertoi asiasta perjantaina aamuyöstä viestipalvelu X:ssä.
Tuonnemmaksi siirtyy myös koko päätös EU:n pitkän aikavälin rahoituskehyksen tarkastelusta, jossa on määrä tehdä Ukraina-tuen lisäksi myös muita tarkistuksia EU:n tulevien vuosien käyttövaraan. Myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel vahvisti toimittajille aamuyöstä, että sopu jäi uupumaan yhdestä maasta.
EU:n poliittiset johtajat kokoontuvat torstaina ja perjantaina huippukokoukseen Brysselissä. Torstaina kokouspaikalla kuultiin kirjaimellisesti helpotuksen ääniä, koska Unkari oli poistunut huoneesta EU:n tulevista laajentumisaskeleista päätettäessä. (STT)
Lue lisää: Unkarin Orban iski takaisin heti EU:n laajentumisaskeleiden jälkeen – esti 50 miljardin euron tuen Ukrainalle
Torstai 14.12.
20.14: Zelenskyi: Jäsenyysneuvotteluiden avaaminen voitto Ukrainalle ja koko Euroopalle
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kuvaa EU:n päätöstä avata jäsenyysneuvottelut Ukrainan kanssa voitoksi paitsi Ukrainalle myös koko Euroopalle.
Kyseessä on voitto, joka motivoi, inspiroi ja vahvistaa, Zelenskyi kirjoitti viestipalvelu X:ssä.
20.12: EU-maat avaavat jäsenyysneuvottelut Ukrainan ja Moldovan kanssa
EU-jäsenmaat ovat päättäneet aloittaa EU-jäsenyysneuvottelut Ukrainan ja Moldovan kanssa, sanoo Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel viestipalvelu X:ssä.
Jäsenmaat antoivat ehdokasmaan aseman Georgialle. Liittymisneuvottelut Bosnia-Hertsegovinan kanssa avataan kun jäsenkriteeristö on saavutettu riittävällä tasolla.
Asiasta päätettiin tänään Brysselissä alkaneessa EU-johtajien huippukokouksessa.
Aiemmin Unkari asettui vastustamaan neuvotteluiden avaamista. Maan pääministeri Viktor Orban ilmoitti tänään neuvotteluihin saapuessaan, että jäsenyysneuvotteluiden avaamisesta ei kannattaisi edes keskustella.
Neuvotteluista povattiinkin etukäteen vaikeita, joten päätöksen saaminen aikaan jo kaksipäiväisen kokouksen ensimmäisenä iltana tuli yllätyksenä.
Neuvotteluissa on esillä myös 50 miljardin monivuotinen tukipaketti Ukrainalle ja Euroopan rauhanrahaston pääomittaminen 20 miljardin euron Ukraina-potilla. (STT)
14.05: Putinin aggressio ei välttämättä lopu Ukrainaan, Naton Stoltenberg varoittaa
Jos Venäjä voittaa Ukrainassa käymänsä hyökkäyssodan, on olemassa todellinen riski, ettei presidentti Vladimir Putinin aggressio lopu siihen, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg varoittaa. Tämän vuoksi Naton jäsenmaiden on Stoltenbergin mukaan jatkettava Ukrainan tukemista sotilaallisesti.
Stoltenbergin mukaan Ukrainan tukeminen ei ole hyväntekeväisyyttä, vaan sijoitus turvallisuuteen.