Orbán vierailee Venäjällä – Orpo: "Unkarilla ei valtuuksia neuvotella"

Presidentti Stubb pitää Ukraina-konferenssia ensimmäisen askeleena kohti rauhaa: "Putinin pitää ymmärtää, että hän on hävinnyt tämän sodan" 14:44
Presidentti Stubb pitää Ukraina-konferenssia ensimmäisen askeleena kohti rauhaa: "Putinin pitää ymmärtää, että hän on hävinnyt tämän sodan"

Unkarin pääministeri Viktor Orbán vierailee Venäjällä perjantaina, uutisoi Radio Free Europe.

Orbán suuntaa Moskovaan tapaamaan Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia suoraan Kiovasta tavattuun Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin. 

Myös ulkoministeri Peter Szijjarto seuraa Orbania Kremliin, kertoi Unkarin hallituslähde. Szijjarto on vieraillut Venäjällä yli viisi kertaa sen jälkeen, kun Moskova hyökkäsi Ukrainaan yli kaksi vuotta sitten.

Orbán on erottunut Euroopan unionin ja Naton johtajien joukosta haluttomuudellaan allekirjoittaa länsimaiden massiivisia ase- ja avustuspaketteja Ukrainalle. Orbán on tunnetusti myös hyvissä väleissä Putinin kanssa. 

Kiovassa ollessaan Orbán sanoi esittäneensä Zelenskyille tulitaukoehdotuksen. Orbán ei kertonut toimittajille yksityiskohtia ehdotuksen sisällöstä.

Pääministeri Petteri Orpo kommentoi asiaa heti viestipalvelu X:ssä sanomalla, ettei Unkarilla ole valtuuksia neuvotella Venäjän kanssa koko EU:n puolesta. 

Neuvottelut, jotka käytiin päivä sen jälkeen, kun Unkari oli ottanut vastaan Euroopan unionin kiertävän puheenjohtajuuden, olivat merkittäviä, koska Orbán kritisoi jatkuvasti ja äänekkäästi länsimaiden sotilaallista apua Kiovalle.

Zelenskyi ei ilmaissut mielipidettään ehdotuksesta toimittajien kanssa pidetyssä tiedotustilaisuudessa, mutta presidentin tiedottaja sanoi myöhemmin 2. heinäkuuta, että Zelenskyi antoi Orbánille tilaisuuden kertoa ajatuksistaan.

Ukraina sanoo, että sen "alueellisen koskemattomuuden" on oltava minkä tahansa rauhansopimuksen perusta - tätä ajatusta korosti 80 maata, jotka osallistuivat Ukrainan aloitteesta järjestettyyn maailmanlaajuiseen rauhankokoukseen Sveitsissä viime kuussa.

Orbán vieraili Moskovassa viimeksi syyskuussa 2022, entisen Neuvostoliiton presidentin Mihail Gorbatšovin hautajaisissa. 

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat