Unkarin Viktor Orbán himoaa lisävaltaa koronaviruksen avulla - tutkijalta hyytävä arvio: “Nyt on meneillään diktatuurin luominen”

5:16img
Viiden jälkeen -ohjelma pureutuu Unkarin tilanteeseen!
Julkaistu 30.03.2020 09:25
Toimittajan kuva

Ismo Puljujärvi

ismo.puljujarvi@mtv.fi

Unkarin pääministeri Viktor Orbánin johtama hallitus pyrkii jatkamaan poikkeustilaa ilman takarajaa koronaviruksen vuoksi. Tutkijoita ja ihmisoikeusjärjestöjä kuitenkin huolettaa, että Fidesz-puolue pyrkii rakentamaan diktatuuria. 

Aleksanteri-instituutin vanhempi tutkija Katalin Miklóssy näkee niin kutsutun valtuutuslain Orbánin keinona vahvistaa poliittista asemaansa ja hiljentää arvostelijat. 

–  Hallituksen kaikenlainen kritisoiminen voidaan tulkita väärän informaation levittämiseksi, mistä voisi saada jopa viisi vuotta vankeutta ilman tuomioistuimen päätöstä, sillä ne ovat suljettuja pandemian vuoksi, Miklóssy toteaa. 

Unkari sijoittui vuonna 2019 lehdistönvapaus indeksissä sijalle 87, kun vuotta aikaisemmin se oli 73. Maan media on vahvasti hallituksen otteessa ja lakiehdotuksen myötä vapaiden journalistien toiminta vaikeutuisi entisestään. 

Miklóssy uskoo lakiehdotuksen menevän läpi maanantaina, sillä se vaatii parlamentissa kaksi kolmasosaa taakseensa. Pääministeri Orbánin hallituksella on 199 paikkaisessa parlamentissa 133 paikkaa, joten lopputulosta voidaan pitää selvänä. 

Hallitus saisi täydellisen lainsäädäntävallan ja armeija sekä poliisi olisivat valjastettu hallituksen käyttöön. Parlamenttia ei myöskään kutsuttaisi koolle enää tänä vuonna.

– Nyt on meneillään diktatuurin luominen. Tähän koronavirus antoi täydellisen tilaisuuden, Miklóssy sanoo. 

Koronavirus voi iskeä rajusti heikkoon terveydenhuoltoon 

Unkarin terveydenhuolto on ollut jo useita vuosia alirahoitettu. Euroopan komission vuonna 2017 julkaiseman raportin mukaan Unkarin terveysmenot asukasta kohden olivat vain 1 428 euroa, mikä on puolet EU:n keskiarvosta. 

Miklóssy kertoo useiden lääkäreiden ja sairaanhoitajien muuttaneen vuosien varrella ulkomaille, koska Unkarissa alan palkkataso ei ole ollut riittävä ja työolosuhteet ovat olleet huonot.  

–  Kysymys on, mistä he saavat tempaistua terveydenhuoltohenkilöstöä, puhumattakaan siitä, että hengityskoneita ja suojavarusteita on hyvin vähän. 

Unkarissa on huomattava romanivähemmistö, joka on kohdannut vuosien ajan väkivaltaa ja syrjintää niin poliittisten päättäjien kuin valtaväestön toimesta. Osa romaniväestöstä elää todella köyhissä oloissa, jos koronavirus pääsee leviämään näissä yhteisöissä, se voi aiheuttaa monia kuolemia ja pidentää pandemian kestoa maassa. 

–  Pandemian vaara on valtava, koska se itää tällaisissa oloissa, mikä taas voi levittää taudin uutta aaltoa, Miklóssy pohtii. 

Tuoreimmat aiheesta

Unkari