Etelä-Suomessa on tänä syksynä saatu nauttia harvinaisen kauniista ruskasta. Pohjois-Suomessa ruska jäi tavallista vaisummaksi poikkeuksellisen kuivuuden ja lämmön takia.
Tänä syksynä eteläisessä Suomessa on saatu ihailla hienompia ruskan värejä kuin Pohjois-Suomessa.
– Todennäköisesti Lapissa on tänä vuonna ollut harvinaisen kuivaa ja lämmintä, että oletettavasti se on vaikuttanut tähän ruskaan. Meillä täällä Etelä-Suomessa on ollut sadetta, mutta myös lämmintä, pohtii Luonnonvarakeskuksen (Luke) erikoistutkija Leena Hamberg.
Muuttamalla lehtiensä väriä puut valmistautuvat talveen ja säästävät elintärkeää typpeä seuraavaa kasvukautta varten.
Puut säästävät typpeä vaihtamalla lehtien väriä
Ruska liittyy puiden valmistautumiseen talveen. Päivän pituus vaikuttaa ruskan ajankohtaan enemmän kuin lämpötila.
– Pakkasta ei tarvita. Sanoisin, että kasvit olisivat myöhässä, jos ne valmistautuisivat talveen vasta, kun pakkaskelit tulevat, huomauttaa Hamberg.
Lehtien värin vaihtaminen auttaa puita myös säästämään niille elintärkeää typpeä.
– On tärkeää, että ne vetävät lehtivihreän juuriin ja varsiin ja oksiin eli sitä kautta ne säästävät typpeä seuraavaa kasvukautta varten, kertoo Hamberg.
Lue myös: Ympäristötoimittajan kommentti: Ovatko pandemiat, sukupuutot ja ruuantuotannon ongelmat meille ok vai pitäisikö luontokato pysäyttää?
Keltaiset lehdet punaisia yleisempiä Suomessa
Siihen, muuttuvatko lehdet keltaisiksi, oransseiksi vai punaisiksi, vaikuttaa pääasiassa puulaji.
– Meillä täällä Pohjois-Euroopassa on aika paljon puita, jotka ovat keltasävyisiä syksyisin, kun taas esimerkiksi Pohjois-Amerikassa on paljon puulajeja, jotka muuttuvat syksyllä punaiseksi, tietää Hamberg.
Punainen väri kertoo myös puun stressistä, ja sitä näkyy usein esimerkiksi vaahteroiden latvaosissa.
Varastoaineiden poistuttua lehdistä kasvi stressaantuu ja syntyy antosyaania eli punaista väriä.
On myös toinen teoria, jonka mukaan kasvit kertovat punaisella värillä tuholaisille, että tänne ei kannata tulla.
Lue myös: Miten myrkyllinen vieraslaji voi olla niin monen elintarvikkeen ainesosa?
Osa lehtipuista pysyy vihreinä
Puiden joukossa on myös oman tiensä kulkijoita. Osa pitää lehtensä vihreinä, vaikka lähistön lajitoverit hehkuvat ruskan väreissä. Tähän vaikuttavat pääasiassa perintötekijät eli geenit, mutta myös kasvupaikka.
– Jos siirtää puun Lapista Etelä-Suomeen, se todennäköisesti ruskaantuu samaan aikaan kuin Lapissa eli aiemmin kuin eteläiset puut. Toisaalta välillä näkee keltaisen ja vihreän puun vierekkäin. Siinä on varmaankin se perimä taustalla. Joskus olen itse huomannut senkin, että jos puu on katulampun alla, se saattaa olla yllättävän vihreä, selittää Hamberg.
On myös puulajeja kuten leppä, jotka eivät vaihda lainkaan väriään syksyllä.
– Sillä on juurinystyröissään bakteeri, joka sitoo typpeä. Sille typensaanti ei siis ole ongelma toisin kuin monille muille lajeille, tietää Hamberg.