Urheilutoimittajain liiton selvitysten mukaan Suomen hiihtoa koskeneen vuoden 1998 kohutun dopinguutisen kirjoittanutta toimittajaa Johanna Aatsaloa ei erotettu liiton jäsenyydestä. Liitto julkaisi asiasta tiedotteen maanantaina.
Entinen STT:n toimittaja Aatsalo kertoi kirjassaan "Paljastus – Tarina dopinguutisesta ja toimittajasta, joka haluttiin vaientaa" (WSOY), että hänet olisi dopinguutisoinnin seurauksena erotettu Urheilutoimittajain liitosta.
– Myöhemmin sain kuulla ystävältäni, että minut oli pian dopinguutisoinnin jälkeen erotettu Suomen urheilutoimittajien liiton jäsenistöstä – vähin äänin ja minulle siitä mitään ilmoittamatta, Aatsalo kertoo kirjassaan.
– Yhdistyslain mukaan sellainen ei liene mahdollista, etenkin kun jäsenmaksut olivat kunnossa, mutta kun sain tiedon, minulla ei ollut voimia lähteä kyselemään asian tai yhdistyksen sääntöjen perään.
LUE MYÖS: Kommentti: Dopingpaljastusta seurasi häpeällinen reaktio – Johanna Aatsalon karussa tarinassa suurimmat konnat löytyvät kiusallisen läheltä
Urheilutoimittajain liitto tutki tuon ajan dokumenttejaan, eikä löytänyt tietoa Aatsalon erottamisesta.
– Urheilutoimittajain liiton keräämien tietojen ja silloiseen ajankohtaan liittyvien hallituksen kokouspöytäkirjojen mukaan Johanna Aatsaloa ei ole erotettu liiton jäsenistöstä. Urheilutoimittajain liitto on tarkastanut kaikki vuosien 1998 sekä 1999 hallituksen pöytäkirjat, eikä tällaista päätöstä ole niiden perusteella tehty, liitto ilmoittaa.
– Hallituksen pöytäkirjamerkintöjen lisäksi vuonna 1998 Urheilutoimittajain liiton hallituksen jäsenenä toiminut Pauli Saukkonen muistaa ja todistaa, ettei Aatsaloa ole hallituksen toimesta tuolloin erotettu.
Aatsalo pysyy väitteessään
STT:n maanantaina tavoittama Aatsalo pysyy kannassaan.
– On selvä, ettei tällaisia yhdistyslain vastaisia toimia koskaan tehdä niin, että ne kirjataan joihinkin pöytäkirjoihin. Ne hoidetaan ikään kuin hiljaisesti, niin kuin minun tapauksessani tehtiin. Kommunikaatio sieltä (liitosta) loppui täysin, minulle ei tullut sen jälkeen mitään jäsenmaksuja eikä Vuoden Urheilija -äänestyksiin osallistumisia. Ikään kuin unohtaen, "ei laitetakaan enää sille mitään", Aatsalo sanoi.
– Kyllä se nyt vain ikävä kyllä näin meni, eikä tämä tästä muuksi muutu. On ehkä vähän naiiviakin lähteä etsimään tällaista erotusasiaa pöytäkirjoista, koska se erotusperustehan ei olisi ollut mitenkään yhdistyslain mukainen.
Urheilutoimittajain liiton hallituksen puheenjohtaja Kari Linna korostaa, että liitto halusi tutkia asian.
– Halusimme tuoda esiin faktat: sen aikaisista pöytäkirjoista ei löydy mitään sellaista, eikä sen aikaisista toimijoistamme kukaan ole tietoinen, että tällaista olisi tapahtunut, Linna sanoo STT:lle.
– Eli on kirjailijan väite, jossa saatetaan outoon valoon sen aikaista toimintaa. Täytyy erittäin kirkkaasti todeta, että emme voi kuin pahoitella kaikkea sitä, mitä Johanna Aatsalo on joutunut matkan varrella kokemaan. Mutta meillä on paitsi oikeus, myös velvollisuus näitä virheellisiä väittämiä oikaista.