USA:n ja EU:n vapaakaupan neuvotteluista julki salaisia asiakirjoja

2:03img
Julkaistu 02.05.2016 04:20

MTV UUTISET - STT

Ympäristöjärjestö Greenpeace aikoo julkaista asiakirjoja, jotka paljastavat vakavia ongelmia neuvotteluissa EU:n ja Yhdysvaltojen vapaakauppasopimuksesta eli TTIP:stä.  

Hollannin Greenpeace on saanut haltuunsa osan sopimusluonnostekstistä viimeisimmältä neuvottelukierrokselta, joka käytiin viime kuussa. Vuodettuja asiakirjoja on kaikkiaan liki 250 sivua, ja Greenpeace aikoo julkaista ne tänään puoliltapäivin Suomen aikaa nettisivuillaan.  

Greenpeacen mukaan vuodetut asiakirjat osoittavat, kuinka Yhdysvallat on yrittänyt heikentää tai kiertää EU:n normeja. Järjestön mukaan toteutuessaan TTIP vaarantaisikin vakavasti ilmaston, ympäristön ja kuluttajien suojelun sekä lisäisi yritysten valtaa.  

Yhdysvallat puuttuisi EU:n lainsäädäntöön  

Greenpeacen mukaan TTIP antaisi amerikkalaisille yhtiöille mahdollisuuden vaikuttaa EU-lainsäädäntöön erilaisten komiteoiden ja valmisteluryhmien kautta.  

Järjestön mukaan Yhdysvallat myös vaatii EU:ta luopumaan ennalta varautumisen periaatteesta, jota käytetään unionissa muun muassa ihmisten terveyden ja ympäristön suojelemiseen.  

Periaatteen nojalla esimerkiksi vaaralliseksi epäillyn tuotteen myynti voidaan estää, vaikkei siihen liittyvää riskiä pystyttäisikään täysin arvioimaan. Tuotteen vaarattomuuden osoittaminen jää sen tuottajalle, valmistajalle tai tuojalle.  

EU:n kauppakomissaari Cecilia Malmström on vakuuttanut, ettei EU aio luopua ennalta varautumisen periaatteesta. Greenpeacen mukaan periaatetta ei kuitenkaan mainita ollenkaan vuodetuissa asiakirjoissa.  

Tavoitteena sopimus vuoden loppuun mennessä  

Yhdysvallat ja EU ovat neuvotelleet vapaakauppa- ja investointisopimuksesta vuodesta 2013 lähtien.  

TTIP:n tarkoituksena on purkaa kaupan esteitä, kuten tulleja, EU:n ja Yhdysvaltain väliltä. Tavoitteita ovat myös standardien yhtenäistäminen ja julkisten hankintojen avaaminen kilpailulle.  

TTIP:n kannattajien mukaan sopimus vahvistaa kansainvälistä kauppaa ja luo uusia työpaikkoja. Neuvottelujen tavoitteena on ollut, että sopimus saataisiin aikaan vuoden loppuun mennessä.

1:41img

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat