Ministeri Toivakka vapaakauppasopimuksesta: Ympäristöstä ja kuluttajansuojasta pidetään kiinni

2:03img
Julkaistu 02.05.2016 18:46
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

Greenpeace julkisti tänään asiakirjoja, jotka paljastavat vakavia uhkakuvia Yhdysvaltain ja EU:n välisissä vapaakauppasopimusneuvotteluissa (TTIP). Vuodettujen asiakirjojen mukaan Yhdysvallat yrittää heikentää EU:n kuluttajansuojaa ja ympäristönormeja. 

– Julkistamme nämä paperit, koska vapaakauppasopimusneuvotteluja käydään huolestuttavan salailun ympäröiminä. Ei ole kyse kauppasalaisuuksista vaan ympäristön ja kuluttajien suojelusta ja yli puolen miljardin eurooppalaisen työntekijän oikeuksista, sanoo Saksan Greenpeacen johtaja Stefan Krug.

Suomen ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka (Kok.) vakuuttaa, että pelot ovat turhia.

– EU:n neuvottelumandaattiin sisältyy, että ympäristötavoitteista, kuluttajansuojatavoitteista, työelämään liittyvistä normeista pidetään kiinni. Niiden tasosta ei tingitä. Nyt on julkistettu Yhdysvaltain neuvottelutavoitteita. Ne eivät ole sopimus eikä meillä vielä ole neuvottelutulosta.

Yhdysvaltain maatalous hyötyisi

Eniten on pelätty vapaakauppasopimuksen vaikutuksia maatalouteen ja elintarviketuotantoon.

Asiaa tutkiva professori uskoo, että Yhdysvaltain maatalous hyötyisi Eurooppaa enemmän vapaakauppasopimuksesta.

– Kaiken kaikkiaan Yhdysvallat tässä on vahvoilla maatalous- ja elintarviketuotannossa. Kyllä varmaan yhdysvaltalaisten maataloustuotteiden vienti kasvaisi enemmän kuin EU:n maatalous- ja elintarvikevienti Yhdysvaltoihin, arvioi Luonnonvarakeskuksen (Luke) professori Jyrki Niemi.

4975019 Maatalous maataloustuki viljely

Vapaakauppasopimuksen vaikutuksia Euroopan maatalouteen pelätään.

Geenimuunnellut tuotteet huolettavat

Yhdysvallat haluaisi saada niin geenimuunnellut tuotteet kuin hormonilihankin Euroopan markkinoille.

– Yhdysvallat painaa rajusti sen puolesta, että ne ovat täysin turvallisia tuotteita ja niiden vapaa pääsy pitää sallia, kuvaa Jyrki Niemi.

Ministerin mukaan EU ei aio sallia hormonilihan tai geenimuunneltujen tuotteiden tuontia.

– Ne eivät ole tämän sopimuksen myötä tulossa Eurooppaan. Ja tästä pidetään kiinni eli eurooppalainen lainsäädäntö ei tule tältä osin muuttumaan, painottaa Toivakka.

Suomen pk-yritykset hyötyisivät

Toivakka uskoo, että suomalaisyritykset hyötyisivät vapaakauppasopimuksesta.

– Tässä haetaan työpaikkoja. Yhdysvallat on kolmanneksi suurin kauppakumppanimme, mutta vain 9 prosenttia meidän pk-yrityksistämme on Yhdysvaltain markkinoilla. Uskon, että sopimus parantaisi yritysten mahdollisuuksia päästä Yhdysvaltain markkinoille.

Vapaakauppasopimusneuvotteluilla on kireä aikataulu. Neuvottelut ovat pahasti kesken, mutta valmista yritetään silti saada tämän vuoden loppuun mennessä.

1:41img

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa