Paljastus asiakirjoista kuumensi kauppasopimuskeskustelun: "Hyvinvointimme on vaakalaudalla"

2:03img
Julkaistu 02.05.2016 17:13

MTV UUTISET–STT

Ilmapiiri EU:n ja Yhdysvaltain kauppaneuvottelujen ympärillä kuumeni tänään, kun Greenpeace paljasti kauppaneuvotteluja koskevia salaisia asiakirjoja.

– Asiakirjat paljastavat, millaista kauppaa kansalaisoikeuksilla käydään yritysvoittojen nimissä. Pitäisikö meidän päästä vaikuttamaan tapahtumiin nyt, kun terveytemme ja hyvinvointimme on vaakalaudalla, vai joutua odottamaan, kunnes vahinko on jo tapahtunut, kysyi Hollannin Greenpeacen maajohtaja Sylvia Borren.

EU:n kauppakomissaari, ruotsalainen Cecilia Malmström vastasi kipakasti.

– Mikään EU:n kauppasopimus ei koskaan alenna tasoamme kuluttajien suojassa, tai elintarvikkeiden turvallisuudessa, tai ympäristöasioissa, Malmström kirjoitti blogissaan.

EU on kauppamahtina vahvempi kuin USA

– EU on maailman suurin kauppamahti noin 16 prosentin osuudella. Yhdysvallat on tuonnissa toiseksi suurin ja viennissä Kiinan jälkeen kolmanneksi suurin.

– EU:n ulkomaankauppa on selvästi ylijäämäistä, Yhdysvaltain alijäämäistä.

– EU:n yhteenlaskettu bruttokansantuote on 19 500 000 miljoonaa dollaria, Yhdysvaltain 17 400 000 miljoonaa dollaria.

– EU:n asukasluku on 508 miljoonaa, Yhdysvaltain 319 miljoonaa ihmistä.

Kirjainlyhenteellä TTIP tunnetusta EU:n ja Yhdysvaltain kauppa- ja investointisopimuksesta (Transatlantic Trade and Investment Partnership) on neuvoteltu vuodesta 2013. Valmista pitäisi tulla tämän vuoden puolella, mutta aikataulu voi olla liian tiukka.

Kauppasopimuksen on määrä madaltaa tulleja ja muita kaupan esteitä. EU:n rahoittaman tutkimuksen mukaan sopimuksen hyödyt olisivat EU:lle 120 miljardia euroa ja Yhdysvalloille 95 miljardia euroa.

Greenpeacen vuotamia salaisia asiakirjoja on yhteensä 248 sivua. Greenpeacen mukaan asiakirjat ovat huolestuttavia. Greenpeace ja useat muut järjestöt ovat syyttäneet EU:ta ja Yhdysvaltoja salailusta.

– Haluamme, että EU:n kansalaiset, poliitikot ja talouselämä pääsevät ottamaan osaa tähän keskusteluun. Sopimuksesta neuvottelevien osapuolten täytyy julkaista viimeisimmät asiakirjat kokonaisuudessaan, jotta keskustelua voidaan käydään avoimelta pohjalta. Sopimusneuvottelut täytyy panna jäihin, kunnes kysymyksiimme vastataan, Borren vaatii.

Kuluttajia huolestuttaa

Kuluttajia on huolestuttanut muun muassa se, että kauppasopimus sallisi geenimuunnellun ruoan päätymisen eurooppalaisten lautasille. Myös amerikkalaisen hormonilihan tuonti epäilyttää.

Greenpeacen mukaan asiakirjat eivät viittaa periaatteeseen, että valtioilla on mahdollisuus säännöstellä kaupankäyntiä ihmisten, eläinten ja luonnon suojelemiseksi ja katoavien luonnonvarojen säilyttämiseksi. Yritysten voitontavoittelu asetettaisiin näin etusijalle.

Mitään ilmastosuojeluun viittaavaa ei löydy vuodetuista asiakirjoista, vaan öljyhiekan kaltaisten hiilidioksidi-intensiivisten polttoaineiden sääntely olisi kiellettyä, Greenpeace kertoo.

EU:n varovaisuusperiaate myrkyllisten aineiden sääntelyssä on Greenpeacen mukaan jätetty tyystin mainitsematta.

Koskevat neuvotteluasetelmia

Komissaari Malmström kiistää Greenpeacen väitteet väärinkäsityksenä. Hänen mukaansa vuodetut paperit sisältävät vain tietoja neuvotteluasetelmasta, ei muusta.

– Ja ei pitäisi tulla yllätyksenä, että on alueita, joilla EU:lla ja Yhdysvalloilla on erilaiset näkemykset.

Malmströmin mukaan EU ei ole salaillut neuvottelujen kulkua, vaan kunkin neuvottelukierroksen jälkeen unioni on julkaissut raportit neuvotteluista ja EU:n ehdotuksista. Muun muassa varovaisuusperiaate sisältyi EU:n ehdotuksiin helmikuun kierroksella.

– Kauppasopimukset eivät muuta GMO:ta (geenimuunneltuja kasveja) koskevia lakejamme, tai miten tuotamme lihaa turvallisesti, tai miten suojelemme ympäristöä, Malmström vakuuttaa.

1:41img

Tuoreimmat aiheesta

Talous