USA:n Länsi-Virginiassa FBI:n Comey eikä ilmastonmuutos kiinnosta – Trumpia ylistetään hiilityöpaikoista

2:04img
Julkaistu 13.06.2017 06:50
Toimittajan kuva

Mari Karppinen

mari.karppinen@mtv.fi

@MariKarppinen1

Yhdysvalloissa jälkipyykki irtisanotun FBI:n johtajan James Comeyn todistuksen jälkeen on käynyt kiivaana. Moni demokraatti ja lakiasiantuntija näkee Trumpin väitetyt vaikutusyrityksen Venäjä-tutkintaan ongelmallisena, mutta kannattajat syyttävät Comeyta vääristelystä.

Vuoristoisten maanteiden varrella talot yrittävät pysyä pystyssä. Yhdessä pihassa on seisonut ruostunut ”vuokrataan”-kyltti jo aikapäivät, toisessa kylpyamme. Länsi-Virginian osavaltion köyhimmässä McDowellin piirikunnassa ennen olikin paremmin. Liikkeet olivat auki ja töitä riitti.

Nyt Northforkin kaupungissa on enää muutama sata asukasta ja elinajan odote on maan alhaisin. Työttömyys vie köyhyyteen ja moni kärsii päihdeongelmista.

– Pelastammeko planeetan vai itsemme, siinä kysymys, Trumpin tukija Harrison Sizemore, sanoo MTV Uutisille.

Hiilijuna pitää meteliä aina silloin tällöin, mutta ennen vanhaan jatkuvasti. Hiilikaivostoiminta onkin enää vähäistä ja siitä syytetään Obamaa ja ympäristönsuojelua.

"Kiina saa tehdä mitä haluaa"

Ympäristönsuojelun lisäksi hiilikaivosten alasajo johtuu maakaasun halvasta hinnasta. Alue kuuluikin ennen demokraattien valta-alueeseen, mutta sitten tuli Trump. Trumpin hiilivoimaa suosiva- ja päästörajoituksia vähentävä politiikka lisää paikallisissa toivoa.

– EPA (ympäristönsuojeluvirasto) teki kaikesta niin vaikeaa kaivostyöläisten kannalta. Jokaiseen pieneen rikkomukseen puututtiin. Trump taistelee sitä vastaan, Trumpin kannattaja Linda White kertoo.

usa2

Vanhan hiilikaupungin Northforkin keskustan talot yrittävät pysyä pystyssä. Jokainen Trumpin lupaama uudelleen käynnistettävä hiilikaivos lisää alakuloisessa pikkukaupungissa toivoa. Muu on toisarvoista.

Trumpin päätös vetää Yhdysvallat pois Pariisin ilmastosopimuksesta ei täällä huoleta.

– Meillä ei ole töitä! Miksi Yhdysvaltojen pitäisi sitoutua johonkin sopimukseen, vaikka Kiina saa tehdä mitä haluaa, Trumpin tukija Carolyn Bishop kysyy.

Vastaan, että Kiina on myös sitoutunut ilmastosopimuksen päästörajoituksiin, mutta Bishop puistelee päätään.

– Jotkut valtionjohtajat sanovat toista, mutta tarkoittavat aivan muuta, Bishop vastaa.

Trumpiin luotetaan 

Bishop tarkoittaa kiinalaisia, ei Trumpia. Päinvastoin James Comeyn todistus siitä, että Trump olisi toivonut silloiselta FBI:n johtajalta Venäjä-tutkinnan rajoittamista, saa täällä ymmärrystä.

– Totta kai hän puhui Comeylle! Tietenkin hän kysyi kysymyksiä ja ehkä ehdottikin jotain! Hän on Yhdysvaltain presidentti ja tekee sen mikä on maalle parhaaksi. Se ei tarkoita, että hän yritti vaikuttaa tai peitellä jotain, Bishop sanoo.

Haluan kysyä tarkemmin.

– Eikö se tunnu vaikutusyritykseltä, että presidentti pyytää muita poistumaan huoneesta ja sen jälkeen katsoo FBI:n johtajaa silmiin ja sanoo: Toivon, että voit antaa tämän olla?

– En usko, että hän yritti vaikuttaa. Se oli varmasti vain keskustelu, jossa hän sanoi mielipiteensä tai Comey irrotti lauseen asiayhteydestä, Bishop vastaa.

Vain mahdolliset työpaikat kiinnostavat 

Rotuajattelun symboliksi kutsuttuja etelävaltioiden lippuja myyvä Robert Punturi tietää, että Trump on jo nyt auttanut rapistunutta pikkupaikkakuntaa.

– Minulle tämä lippu merkitsee elinkeinoa. Myyn 1-4 lippua päivässä, Punturi sanoo.

Punturi sanoo seuraavansa vain vaihtoehtoista mediaa kuten moni muukin paikallinen. Lopulta heitä kiinnostaa otsikoissa vain yksi asia – mahdolliset työpaikat.

– Hän on auttanut avaamaan vanhoja kaivoksia. En tiedä tarkalleen miten, mutta toivon, että kaikki kääntyy vielä paremmaksi, Punturi sanoo ja taittelee yhden etelävaltioiden lipuista maantien varrella sijaitsevan liikkeen kohdalle pysähtyneen asiakkaan lava-autoon.

Tuoreimmat aiheesta

Trumpin Yhdysvallat