USA:n sotilastukikohtaan hyökätty Irakissa

Yhdysvallat on syyttänyt iskusta iranilaismielistä aseellista ryhmää.

Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten käyttämään tukikohtaan on hyökätty Irakissa, kertovat muun muassa uutistoimisto Reuters ja yhdysvaltalaismedia CNN.

Iskussa on tiettävästi loukkaantunut ainakin viisi yhdysvaltalaista. 

Hyökkäys kohdistui Al Asadin lentotukikohtaan. Se tehtiin alustavien tietojen mukaan kahdella Katjusha-raketeilla, joita on ollut käytössä toisesta maailmansodasta lähtien, kertovat irakilaiset turvallisuuslähteet Reutersille. 

Hyökkäys osui tukikohdan sisälle, turvallisuuslähde sanoi Reutersille.

Yhdysvaltain puolustusministeriö on syyttänyt hyökkäyksestä tuoreeltaan iranilaismielistä aseellista ryhmää.

Pentagonin mukaan Yhdysvaltain ja Israelin puolustusministerit ovat yhtä mieltä siitä, että isku yhdysvaltalaisjoukkoja vastaan on vaarallinen eskalaatio.

Yhdysvallat on toistuvasti syyttänyt Iranin tukemia aseellisia ryhmiä Irakissa ja Syyriassa joukkojaan vastaan tapahtuvista hyökkäyksistä.

Miten Yhdysvallat vastaa?

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja varapresidentti Kamala Harris ovat Valkoisen talon mukaan keskustelleet siitä, miten Yhdysvallat mahdollisesti vastaa joukkoihinsa kohdistuviin iskuihin.

Irakissa on noin 2 500 yhdysvaltalaissotilasta. Irak on sekä Yhdysvaltain että Iranin liittolainen.

Tilanne Lähi-idän alueella on jo entuudestaan kireä, kun alueella odotetaan, miten Iranin ja Israelin välinen tilanne kehittyy Hamasin poliittisen johtajan Ismail Haniyehin salamurhan jälkeen.

Iran on syyttänyt Teheranissa vierailleen Haniyehin tappamisesta Israelia ja pitänyt myös Yhdysvaltoja vastuullisena.

Yhdysvallat on sanonut puolustavansa Israelia Iranin aiheuttamalta uhalta. Iran puolestaan on vakuuttanut kostavansa Haniyehin tappamisen. 

Iranin kostoiskua Israeliin pidetään todennäköisenä. Huhtikuussa Iran hyökkäsi yli 300 ohjuksella ja dronella Israeliin syytettyään tätä Syyrian suurlähetystönsä pommittamisesta.

Lue myös:

    Uusimmat