Yhdysvallat on syyttänyt iskusta iranilaismielistä aseellista ryhmää.
Yhdysvaltojen vastaus sen Irakissa sijaitsevaan tukikohtaan tehtyyn hyökkäykseen tulee olemaan "maltillinen", arvioi kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä MTV Uutisille.
– Voidaan odottaa maltillista vastausta, koska presidentti Joe Biden haluaisi tulitauon Lähi-itään ennen Yhdysvaltojen vaaleja, Penttilä sanoo.
Yhdysvaltojen presidentinvaalit pidetään marraskuun alussa.
– Tulitauko olisi suuri voitto Bidenille itselleen, hänen ulkopolitiikalleen ja noste Kamala Harrisille. Siksi en usko, että tulee merkittävää, isoa vastaiskua, Penttilä jatkaa.
Presidentti Biden ja varapresidentti, demokraattipuolueen presidenttiehdokas Harris ovat Valkoisen talon mukaan keskustelleet siitä, miten Yhdysvallat mahdollisesti vastaa joukkoihinsa kohdistuviin iskuihin.
Iskussa on tiettävästi loukkaantunut ainakin viisi yhdysvaltalaista.
Hyökkäys kohdistui Al Asadin lentotukikohtaan. Asiasta ovat kertoneet muun muassa uutistoimisto Reuters ja yhdysvaltalaismedia CNN.
Lue myös: USA:n sotilastukikohtaan hyökätty Irakissa
Isku tehtiin alustavien tietojen mukaan kahdella Katjusha-raketilla, joita on ollut käytössä toisesta maailmansodasta lähtien, kertovat irakilaiset turvallisuuslähteet Reutersille.
Hyökkäys osui ainakin osittain tukikohdan sisälle, turvallisuuslähde sanoi Reutersille. Lisäksi läheiseen kylään putosi ainakin yksi raketti, joka ei aiheuttanut vahinkoja.
USA syyttää Iranin tukemaa ryhmää
Yhdysvaltain puolustusministeriö on syyttänyt hyökkäyksestä tuoreeltaan iranilaismielistä aseellista ryhmää.
Pentagonin mukaan Yhdysvaltain ja Israelin puolustusministerit ovat yhtä mieltä siitä, että isku yhdysvaltalaisjoukkoja vastaan on vaarallinen eskalaatio.
Yhdysvallat on toistuvasti syyttänyt Iranin tukemia aseellisia ryhmiä Irakissa ja Syyriassa joukkojaan vastaan tapahtuvista hyökkäyksistä.
Irakissa on noin 2 500 yhdysvaltalaissotilasta. Irak on sekä Yhdysvaltain että Iranin liittolainen.
Yhdysvallat teki viime viikolla Irakiin ilmaiskun, jossa sai irakilaislähteiden mukaan surmansa ainakin neljä ihmistä.
Yhdysvaltain ja sen johtaman liittouman joukkoja isännöiviin tukikohtiin Irakissa tehtiin heinäkuussa ainakin kaksi iskua. Iskuja oli tätä ennen kohdistettu Irakissa ja Syyriassa olevia Yhdysvaltain joukkoja vastaan viimeksi keväällä.
Penttilä: Bidenilla ja Netanjahulla skismaa
Tilanne Lähi-idän alueella on jo entuudestaan kireä, kun alueella odotetaan, miten Iranin ja Israelin välinen tilanne kehittyy Hamasin poliittisen johtajan Ismail Haniyehin salamurhan jälkeen.
Iran on syyttänyt Teheranissa vierailleen Haniyehin tappamisesta Israelia ja pitänyt myös Yhdysvaltoja vastuullisena.
Israel tappoi Haniyehin ja Hizbollah-komentaja Fuad Shukrin pian sen jälkeen, kun presidentti Biden oli ilmoittanut luopuvansa presidenttikisasta. Penttilän mukaan tämä ei ole sattumaa.
– Bidenin hallinto näki tämän vastuuttomana toimintana. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu katsoo, että Biden yrittää estää Israelia hoitamasta sotaa loppuun. Biden taas yrittää vielä saada aikaan tulitauon ennen vaaleja, Penttilä arvioi.
– Yhdysvaltojen tuki Israelille on vankkumaton, mutta ei nykyiselle pääministerille, Penttilä jatkaa.
Yhdysvallat on sanonut puolustavansa Israelia Iranin aiheuttamalta uhalta. Yhdysvallat on lähettänyt Lähi-itään lisää hävittäjiä ja sotalaivoja.
Iran puolestaan on vakuuttanut kostavansa Haniyehin tappamisen. Huhtikuussa Iran hyökkäsi yli 300 ohjuksella ja dronella Israeliin syytettyään tätä Syyrian suurlähetystönsä pommittamisesta.
9:25