Suomen suvessa nähdään kansainvälisiä musiikkitähtiä niin festivaaleilla kuin omissa konserttitapahtumissaan. Monet isoimmista nimistä eivät kuitenkaan Suomeen saavu.
Musiikkitapahtumien osalta kesä on jo alkanut. Saksalaisjätti Rammstein esiintyi toukokuun lopulla kahtena loppuunmyytynä iltana Helsingin Olympiastadionilla. Metalliveteraani Iron Maidenin kiertue pysähtyy kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna kahdeksi illaksi Tampereen Nokia Arenalle.
Kesän loppupuolella Helsinkiin saapuvat omille keikoilleen konemusiikin konkarit Depeche Mode ja Pet Shop Boys.
Festivaalikesä pyörähtää käyntiin toden teolla kesäkuun alkupuolella, kun Helsingin Sidewaysissa nähdään muun muassa 2000-luvun alkuvuosina läpimurtonsa tehneet indierockin suuruudet Interpol ja Phoenix. Samana viikonloppuna Hyvinkäällä riittää viihdettä raskaamman musiikin ystäville, kun muun muassa Mötley Crüe, Def Leppard ja Pantera nousevat lavalle Rockfestissä.
Kesän aikana festivaaleilla nähdään myös isoja nuoremman sukupolven tähtinimiä kuten Lil Nas X, Pusha T, Ice Spice ja Machine Gun Kelly.
Lue lisää: Ruisrockin promoottorin mukaan kansainvälisten artistien keikkapalkkiot ovat kasvaneet huimasti – taustalla monta syytä
Monet kansainväliset megatähdet eivät kuitenkaan saavu Suomeen asti.
Supertähti Beyoncé esiintyi toukokuussa Ruotsin pääkaupunki Tukholmassa. Maailman suurimpiin tähtiin jo vuosikymmenien ajan lukeutunut Madonna kiertää syksyllä Eurooppaa ja konsertoi Tukholmassa, mutta ei Suomessa.
Bruce Springsteen keikkailee kesällä kahtena iltana sekä Kööpenhaminassa että Göteborgissa. Brittibändi Coldplay nousee lavalle peräti neljänä iltana Göteborgissa, mutta sen pohjoisemmaksi brittiyhtye ei kiertueellaan saavu.
Lue lisää: Gasellit-yhtye muistelee ikimuistoisimpia festarimuistoja: "Pelasimme aamukuuteen asti"
Useat amerikkalaiset megatähdet eivät välttämättä saavu edes Eurooppaan. Parhaillaan Yhdysvalloissa kiertueella oleva laulajatähti Taylor Swift esiintyy illasta toiseen loppuunmyydyillä, lähes 100 000 henkeä vetävillä stadioneilla.
Swiftin kiertueelle ei ole tämän artikkelin kirjoitushetkellä julkistettu yhtään konserttia Euroopassa.
”Suomi ei ole kovinkaan monelle artistille niin sanottua A-markkinaa”
Ohjelmatoimisto Fullsteam Agencyn toimitusjohtaja Tuomo Tähtinen muistuttaa, että viime vuosina on ollut paljon maailmantähtien isoja kiertueita, jotka ovat päätyneet Suomeenkin asti.
Suomessa ovat esiintyneet viime vuosina muun muassa Ed Sheeran, Queen Adam Lambertin kanssa, Florence + The Machine, Kiss ja Sting.
– Totta kai korona-aika on osittain vaikuttanut siihen, mistä isot nimet aloittavat kiertueensa. Ja tottahan se on, että emme ole kovinkaan monelle artistille niin sanottua A-markkinaa, eli emme välttämättä ole ainakaan ensimmäisellä kiertueosuudella mukana, Tähtinen sanoo.
Lue lisäksi: Ismo Alangon bändikaverit tekivät aikoinaan Zen Cafén jäsenille festarikepposen: "Siitä tuli kallis lasku"
Suomen Live Nationin toimitusjohtaja Tomi Saarinen muistuttaa, että maailmantähtien Suomeen saapuminen on monesta asiasta kiinni.
– Jos verrataan suoraan Ruotsiin, täytyy muistaa, että me olemme väestöpohjan kannalta noin puolet pienempi maa. Jos taas puhutaan käytössä olevasta rahasta, jonka joku ekonomisti voisi laskea tarkemmin, veikkaisin, että Suomi on enemmän kuin kaksi kertaa Ruotsia pienempi markkina, Saarinen arvioi.
– Lisäksi on maantieteellinen yhteys. Tanskan voi nähdä vähän kuin Saksan jatkeena. Keski-Euroopassa on helppo ajaa lyhyitä matkoja pääkaupungista toiseen ja jos artisti menee Tanskaan, siitä on aika helppo jatkaa Ruotsiin. Mutta Suomeen on pakko tulla lauttayhteyden kautta, mikä lisää kiertueaikatauluun yhden päivän.
"On käytettävä enemmän myyntipuhetta, jotta artisti jaksaa tulla tänne lauttamatkan päähän"
Sekä Tuomo Tähtinen että Tomi Saarinen sanovat, että kyseessä on myös perspektiiviharha: esiin nostetaan niitä nimiä, jotka eivät juuri nyt ole tulossa Suomeen.
– Miltä nyt ainakin meidän (Live Nationin) konepellin alla näyttää, jos kaikki menee hyvin, näyttää siltä, että vuodesta 2024 on tulossa hyvä vuosi ja on hienoja keikkoja tulossa, Saarinen sanoo.
Lue lisää: Yksi Suomen suurimmista festivaaleista vaihtaa paikkaa – Flow juhlitaan kesällä viimeistä kertaa Helsingin Suvilahdessa
Saarinen mainitsee vielä yhden ison konserttitarjontaan vaikuttavan asian: ulkomaisille artisteille sopivat tapahtumatilat.
– Tämä on haaste, joka vaikuttaa kilpailuasetelmaan eri maiden välillä. Meillä pitää olla mieluummin paremmat fasiliteetit kuin muualla, koska meidän on käytettävä enemmän myyntipuhetta, jotta se artisti jaksaa tulla kiertueellaan sen lauttamatkan päähän tänne vähän peremmälle Eurooppaan.
– Suomesta puuttuu tällä hetkellä oikeastaan kaikista kokoluokista tapahtumatiloja. Väittäisin, että meillä on kysyntää ja tarjontaa enemmän kuin meillä on käytössä sopivia venueita.
"Tietyt nimet vaan vetävät yleisöä"
Kotimaisten artistien osalta puhutaan usein siitä, että samat nimet kiertävät kaikki mahdolliset festivaalit eikä tapahtumien ohjelmistoissa ole kotimaisten nimien osalta juuri mitään eroa.
Kesällä 2023 suomalaisnimistä eniten keikkoja, noin kolmekymmentä, tekevät muun muassa Teflon Brothers, Erika Vikman, Bess, Popeda, Gasellit, Käärijä ja Sexmane.
Lue myös: Käärijän keikkakalenteri julki – pettyneet ulkomaiset fanit vaativat potkuja managerille
Yhteensä 13 kesäfestivaalia järjestävän Nelonen Media Liven tapahtumajohtaja Krista Heinonen sanoo, että tapahtumat halutaan tuoda lähelle koko Suomen kansaa.
– Kyllä ne kiinnostavimmat artistit halutaan nähdä eri paikkakunnilla. Yleisö vaihtuu, joten miksipä esiintyjät eivät kiertäisi tapahtumia, hän toteaa.
– Samaan aikaan väriä tapahtumiin haetaan muulla artistikattauksella. Tietyt nimet vaan vetävät enemmän yleisöä. Se on vaan niin.