Usein vain poliisi tietää yrityksen yhteyksistä rikollisiin – nämä merkit tavallinen kansalainenkin voi huomata

1:35img
Mistä merkeistä voi tunnistaa järjestäytyneeseen rikollisuuteen kytkeytyvän yrityksen? Tietyt merkit voivat antaa viitteitä.
Julkaistu 12.12.2024 06:03
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Verohallinnon Harmaan talouden selvitysyksikkö selvitti järjestäytyneen rikollisuuden yhteyttä yritystoimintaan yhteistyössä keskusrikospoliisin kanssa.

Verohallinnon julkaisemassa selvityksessä tunnistettiin liki 2000 yritystä, joilla on yhteys järjestäytyneeseen rikollisuuteen joko omistajien suoran kytköksen tai sen vaikutuspiiriin kuulumisen kautta.

Lue myös: Lähes 2 000 Suomessa toimivaa yritystä kytkeytyy järjestäytyneeseen rikollisuuteen

Osa järjestäytyneestä rikollisuuden vaikutuspiirissä olevista yrityksistä voi kuitenkin olla sitä huomaamattomammin keinoin ja esimerkiksi erilaisten bulvaanien avulla. Selvityksessä arvioitiin, että tosiasiassa järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyviä yrityksiä voi olla jopa 3000.

Harmaan talouden selvitysyksikön johtaja Janne Marttinen Verohallinnosta kertoo, että erityisen paljon kytköksiä löydettiin rakennusalalta, kiinteistöalalta ja työllistämistoiminnasta, eli työvoiman vuokrauksesta. Kuitenkin kytköksiä löydettiin melkein kaikilta toimialoilta.

Lue myös: Hovioikeudelta päätös rakennusalan petosvyyhdissä: Kytkökset moottoripyöräjengiin

Julkiset rekisterit voivat paljastaa

Kuluttajan ja yhteistyökumppania etsivän yrityksen voi olla vaikea tunnistaa, että yrityksellä on näin epämääräisiä yhteyksiä. 

– Voi olla lähes mahdotonta todeta tai tietää sitä asiaa. Tällaista tietoa on lähinnä rikostorjuntaviranomaisella eli poliisilla, Marttinen kertoo

Järjestäytyneeseen rikollisuuteen kytkeytyvällä yrityksellä on kuitenkin usein huomattavia puutteita julkisten velvoitteidensa hoitamisessa. Siksi kaikille kansalaisille avoimet julkiset rekisterit voivat paljastaa huolestuttavat merkit, joihin kiinnittää huomiota.

Jutun alussa olevalla videolla Marttinen kertoo, mitkä seikat ovat omiaan puhumaan sen puolesta, että yrityksen taustoissa voi olla jotain hämärää.

Jos järjestäytyneen rikollisuuden ujuttautuminen liike-elämään halutaan pysäyttää, tulisi Marttisen mukaan pitää huolta siitä, että poliisi voisi laajemmin luovuttaa tietoja toisille viranomaisille järjestäytyneen rikollisuuden toimijoihin liittyen. Näin järjestäytyneen rikollisuuden toimijuus voisi selvitä paremmin esimerkiksi elinkeinolupia ja erilaisia tukia myöntävissä viranomaisissa.

– Vastatoimia tarvitaan, se on selvä, Marttinen vaatii.

Lue myös: Poliisi löysi Helsingin Puhoksesta kahvilan, jossa pyöritettiin laajaa kokaiinikauppaa

9:21img

Verottajan mukaan järjestäytyneellä rikoksella on tukeva sija liike-elämässä. Haastattelussa Harmaan talouden selvitysyksikön johtaja Janne Marttinen.
 

Tuoreimmat aiheesta

Järjestäytynyt rikollisuus