Useita loukkaantui Saksan väkivaltaisissa mellakoissa – mielenosoittajat jahtasivat ulkomaalaisia lasipulloin

1:56img
Julkaistu 28.08.2018 13:02
Toimittajan kuva

Jussi Vainikka

jussi.vainikka@mtv.fi

@j_vainikka

Saksan Chemnitzin väkivaltaiset mellakat ovat johtaneet useisiin loukkaantumisiin. Äärioikeistolaiset rynnivät kaduille sankoin joukoin, kun saksalaismies puukotettiin kuoliaaksi sunnuntaina aamuyöstä. Teosta epäiltynä on pidätetty kaksi ulkomaalaistaustaista miestä.

Äärioikestolaiset mielenosoittajat ottivat kahden päivän aikana väkivaltaisesti yhteen vastamielenosoittajien kanssa heitelleen toisiaan soihduilla ja muilla esineillä. Poliisi yritti rauhoitella väkijoukkoja vesitykein.

Liittokansleri Angela Merkel tuomitsi äärioikeistolaisten väkivaltaisiksi äityneet protestit maanantaina.

– Tämänkaltaiset väkivaltaiset kokoontumiset, ulkomaalaistaustaisten ihmisten jahtaaminen ja vihan levittäminen kaduilla, tällaisille asioille ei ole tilaa maassamme, Merkelin tiedottaja Steffan Seibert sanoi.

BBC:n mukaan Chemnitzin Karl Marxin aukiolle kokoontuneiden mielenosoittajien aggressiivinen käytös pääsi yllättämään poliisin. Spiegel-lehden mukaan osa mielenosoittajista käytti lasipulloja hyökätäkseen "ei-saksalaisilta" näyttävien ihmisten kimppuun.

Chemnitz3

Mielenosoittajat kokoontuivat Karl Marxin aukiolle Chemnitzissä

Mellakoiden taustalla puukotus

Noin 800 äärioikeistolaista kokoontui sunnuntaina osoittamaan mieltään, kun poliisi oli pidättänyt 22-vuotiaan irakilaismiehen ja 23-vuotiaan syyrialaismiehen epäiltynä 35-vuotiaan saksalaismiehen puukottamisesta sunnuntaina aamuyöllä. Mies kuoli vammoihinsa sairaalassa.

Katufestivaalin yhteydessä tapahtuneessa selkkauksessa loukkaantui myös kaksi muuta saksalaismiestä. 

Poliisi on kiistänyt sosiaalisessa mediassa levinneet tiedot siitä, että puukotus olisi ollut seurausta naisen seksuaalisesta ahdistelusta alkaneesta tappelusta.

Chemnitz sijaitsee Itä-Saksassa Saksin osavaltiossa vajaat 200 kilometriä Berliinistä etelään. Kaupunki on perinteisesti ollut vahvaa aluetta maahanmuuttovastaiselle Vaihtoehto Saksalle -puoleelle sekä islamia vastustavalle Pegida-kansanliikkeelle.

Lähteet: BBC, The Guardian, Der Spiegel

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat