Yli 90 pidätetty Britanniassa lauantain mellakoiden jäljiltä – poliisin mukaan levottomuuksille on odotettavissa jatkoa

Britanniassa yli 90 ihmistä on pidätetty lauantain väkivaltaisiksi yltyneiden mielenosoitusten jäljiltä, kertovat Britannian yleisradioyhtiö BBC ja uutiskanava Sky News.

Useita päiviä jatkuneiden levottomuuksien taustalla on Luoteis-Englannin Southportissa maanantaina tapahtunut veitsihyökkäys, jossa kuoli kolme pikkutyttöä.

Medioiden mukaan lauantaina mielenosoituksissa eri puolilla Britanniaa muun muassa heitettiin pulloja ja raketteja, murtauduttiin kauppoihin ja hyökättiin poliisien kimppuun. Lisäksi maahanmuuton vastaisten mielenosoittajien ja vastamielenosoittajien välillä tapahtui yhteenottoja.

Kaksi poliisia sairaalaan

BBC:n mukaan mielenosoitukset yltyivät mellakoiksi muun muassa Liverpoolissa, Bristolissa, Hullissa ja Blackpoolissa. Liverpoolissa kaksi poliisia vietiin sairaalaan, yksi epäillyn murtuneen leuan ja toinen epäillyn murtuneen nenän vuoksi.

Osa lauantaina järjestetyistä mielenosoituksista kuitenkin pysyi väkivallattomina.

Britannian poliisi on varoittanut, että väkivaltaisuuksia on odotettavissa myös tulevina päivinä.

Britannian pääministerin Keir Starmerin mukaan poliisilla on hallituksen tuki tehdä kaikki tarvittava, jotta kadut voidaan pitää turvallisina.

Epäillystä levitetty väärää tietoa

Väkivaltaisuudet alkoivat myöhään tiiistaina Southportissa, jossa väkijoukko heitti moskeijaa tiiliskivillä.

Brittimedian mukaan äärioikeisto on lietsonut veitsihyökkäyksen jälkeisiä mielenosoituksia. BBC:n mukaan äärioikeistolaiset ovat suunnitelleet tälle viikonlopulle ainakin 30 mielenosoitusta ympäri Britanniaa.

Äärioikeistolaiset vaikuttajat ovat BBC:n mukaan myös levittäneet väärää tietoa veitsihyökkäyksen epäillystä tekijästä, joka on ruandalaisten vanhempien Britanniassa syntynyt 17-vuotias poika.

Merseysiden poliisin mukaan sosiaalisessa mediassa levitettiin tekijästä väärää nimeä.

Medioiden mukaan sosiaalisessa mediassa on levinnyt myös valheellisia väitteitä siitä, että epäilty olisi turvapaikanhakija, joka olisi hiljattain saapunut Britanniaan veneellä.

Lue myös:

    Uusimmat