Uskalla kehua! Positiivisten ajatusten sanominen ääneen tekee hyvää

Uskalla kehua!Shutterstock
Julkaistu 28.01.2015 06:01
Toimittajan kuva

Katri Koskinen

katri.koskinen@mtv.fi

Milloin viimeksi kehuit kumppaniasi, ystävääsi, vanhempiasi, työtoveriasi tai kaupan myyjää? Milloin itse kuulit kehaisun, joka nostatti hymyn huulillesi ja pelasti päiväsi? Kehuminen on yllättävän haastavaa – ja kehujen vastaanottaminen sitäkin haastavampaa. Tärkeintä kuitenkin on, että kehu tulee suoraan sydämestä.

Jokainen meistä tietänee, että kehut, kiitollisuuden ja huomion osoittaminen herättävät lämpimän tunteen, joka saattaa nousta korvanpieliin asti ylettyväksi hymynvirneeksi. Epävarmuudet karisevat, olo on sanalla sanoen onnellinen. Tämä olotila saattaa kestää myös pitkään.

”Ihana paita, sinulla on niin hyvä maku!”

”Kiitos, olit todella huolellinen.”

”Sinä se osaat aina laittaa kauniin meikin.”

”Hyvää huomenta ihana päivänsäde!”

”Sehän meni todella hyvin!”

"Olen niin onnellinen, että tapasin sinut, sinusta on tullut niin tärkeä osa elämääni."

Tällainen tunne on toki haluttu ja toivottu, mutta joskus kehut voivat mennä metsään oikein ryminällä. Anna kehuja ainoastaan silloin, kun todella tarkoitat niitä – muuten voit sortua teennäiseltä kuulostavaan ylistämiseen tai jopa kettuiluun. Keksimällä keksityt kehut särähtävät korvaan, ja rivien välistä saattaa kuulua jopa pientä ilkeilyä tai teennäisyyttä.

Kehujen antaminen voi asettaa haasteita myös niiden kohteelle: toinen ei osaa ottaa kehuja kuuleviin korviinsa, toinen taas kaipaa kehuja alituiseen tunteakseen itsensä arvokkaaksi tai halutuksi.

Kaikkein tärkeintä kehujen antamisessa on se, että olet rehellinen ja myös tarkoitat sitä, mitä sanot. Ja kun saat kehuja, uskalla sanoa "kiitos". Olet varmasti ansainnut ne.

Kehujen hyödyt – sinulle

Kehujen ei tarvitse olla suuria; voit kehaista toisen korvakoruja, hymyä, asennetta, aktiivisuutta, mitä vain. Kehun tarkoitushan on tuoda toisille ihmisille hyvää mieltä, kannustaa heitä ja saada heidät tuntemaan olonsa paremmaksi.

shutterstock_236191663

Positiivisten asioiden sanominen ääneen tekee hyvää myös sinulle.

Kehujen hyödyt koskettavat kuitenkin myös itse kehujaa: toisten ihmisten onnelliseksi tekeminen on sanalla sanoen palkitsevaa.

1. Kehuilla teet vaikutuksen ihmisiin

Rehelliset, arkipäiväiset kehut saavat toisen tuntemaan olonsa turvalliseksi ja hyväksi: näin ollen myös antamasi kehun tuoma tunne assosioituu sinuun.

Tarkkanäköisyys on myös hyve, jota muut kanssaihmiset arvostavat. Ei siis ihme, että joskus sapettaa, jos kumppani ei huomannut että kävit kampaajalla!

2. Parannat ihmissuhteitasi

Älä pelkää kehua kumppaniasi tai ystävääsi asioista, jotka olet jo aiemmin sanonut ääneen. Se, että kerrot rakastavasi kumppanisi tuoksua tai kehut ystävääsi luotettavaksi, herättää luottamusta sekä kiintymystä välillänne.

3. Tulet itsekin onnellisemmaksi

Kehujen antaminen tuntuu myös hyvältä, varsinkin jos huomaat tehneesi toisen onnelliseksi tai ilahduttaneesi häntä. Positiivisten ajastusten ääneen sanominen herättää väistämättä myös sinussa positiivisia tunteita, aihetta hymylle.

4. Parannat itseluottamustasi

Vaatii rohkeutta sanoa ääneen, mitä ajattelee. Sama pätee myös kehujen antamiseen. Kun uskallat avoimesti kertoa mielipiteesi ja kehusi ääneen, rohkaistut siitä itsekin. Kehumisen jalo taito on myös tärkeä ihmissuhdetaito: osaat nähdä positiivisia piirteitä kaikissa ja kaikessa.

5. Voit pelastaa toisen päivän

Se, että kiität tarjoilijaa hyvästä palvelusta tai lähetät mukavaa palautetta asiakaspalautteen kautta voi tehdä toisen päivästä ilmiömäisen. Niin metsä vastaa, kuin sinne huudetaan?

Opettele kehumaan

Kehumista voi myös opetella! Aloita vaikkapa kehumalla itseäsi peilin edessä. Opettele tunnistamaan omat vahvuutesi sekä piirteet, joita arvostat itsessäsi. Mitä näet?

shutterstock_220041097

Kehuminen voi olla joskus pelottavaa tai vaikeaa: milloin kehu on aito?

1. Kirjoita ylös positiivisia asioita

Mieti parasta ystävääsi. Miksi pidät hänestä? Mitkä piirteet ovat hänessä parasta? Mikä saa sinut hymyilemään, kun vietät aikaa hänen kanssaan? Kirjoita nämä ylös itsellesi ja uskalla sanoa ne hänelle myös ääneen.

Voit tehdä saman harjoituksen myös työtovereistasi tai perheenjäsenistäsi – sekä niistä, joiden kanssa kemiat eivät välttämättä kohtaa.

Yritä löytää jokaisesta ihmisestä jotain positiivista. Näin oma mielikuvasikin saattaa muuttua tai muokkautua.

2. Millaiset kehut tekivät sinulle hyvän mielen?

Yksi keino on myös kiinnittää huomiota siihen, millaisia kehuja sinä saat. Mitkä ja millaiset kehut tuntuvat hyviltä, mitkä puolestaan saattavat aiheuttaa muita, jopa negatiivisia tuntemuksia? Kun kiinnität tähän huomiota, opit itsekin ymmärtämään millaiset kehut toimivat tarkoituksenmukaisesti: milloin ne tuntuvat aidoilta, mitä tilanteessa tapahtui? Katsottiinko sinua silmiin vai huikattiinko se olan takaa? Millainen kehujan äänensävy oli?

3. Kehu kerran päivässä

Pyri joka sanomaan kehu, edes kerran päivässä. Kiitä kaupan kassaa hyvästä palvelusta, soita äidillesi tai tyttärellesi kertoaksesi, kuinka ylpeä oletkaan hänestä.

shutterstock_180090500Onnistunut kehu

1. Ole aito

Kaikkein toimivin kehu on aito kehu: sellainen, joka tulee suoraan sydämestä. Aidon kehun myös tunnistaa siitä, ettei se vaadi mitään takaisin: se vain tulee oikealla hetkellä eikä kaipaa vastavuoroista kommentointia.

Mieti tilanne, että pelaisit ensimmäistä kerran jalkapalloa ja olisit siinä järisyttävän huono, tietäen sen itsekin. Mitä jos joku tulisikin kehumaan vuolaasti taitojasi, tarkoituksenaan piristää sinua? Tämä tilanne saattaisi vain pahentaa oloasi entisestään. Pyri siis olemaan rehellinen kehuissasi!

2. Ole tarkkasilmäinen

Ympäripyöreä kehaisu saattaa jättää pientä hämmennystäkin ilmaan. Tarkemmat yksityiskohdat toimivat huomattavasti paremmin: samalla osoitat olevasi kiinnostunut toisesta.

“Tykkään tämän päiväisestä asukokonaisuudestasi!” on  parempi kehu, kun ympäripyöreä ”Tykkään tyylistäsi!”

3. Ole uniikki – katso pintaa syvemmälle

Kaunis nainen tai komea mies on varmasti saanut kuulla monesti olevansa hyvännäköinen, päästä varpaisiin.  Eikö kukaan muu näe mitään muuta hänessä? Uskalla nähdä ihminen pintaa syvemmältä, ja kehua hänen ajatuksiaan, toimintaa. Tuntemattomamman ihmisen ulkonäön kehuminen on toki helpompaa, kun et tunne vielä hänen persoonaansa.

4. Kehu taitoja ja vaikutuksia

Kehun ei aina tarvitse olla pintapuolista ylistämistä. Jos ystäväsi on hyvä ja innokas kirjoittamaan, muista kertoa hänelle, että ihailet tätä taitoa hänessä. Jos kumppanisi on aloittanut laihdutuskuurin, muista kannustaa häntä ja kehua häntä hänen tuloksistaan.

Tuo esille myös se, kuinka hänen toimintansa koskettaa sinua! ”Kirjoittamasi artikkeli inspiroi minua.”

5. Uskalla sanoa ääneen

Älä pelkää avata suutasi ja kehua toista. Vaikka kehun vastaanottaja hämmentyisi tai alkaisi ladella vastalauseita, muista, että hän saattaa olla vain tottumaton vastaanottamaan kehuja. Sekin on oma taitolajinsa, joka vaatii harjoittelua.

Ketä olet kehunut viimeksi? Suomalaiset vastaavat

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Osallistu Hyvään hiillokseen!  Kehu kilpailijaasi ja seuraa keskustelua Twitterissä hastagilla #hyvähiillos.

Osittainen lähde: Feelhappiness.com

Tuoreimmat aiheesta

Terveys ja hyvinvointi